Trabekülektomi sonrası erken dönem bleb morfolojisi ile lamina kribrosa ve peripapiller koroid değişimlerinin ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between early postoperative bleb morphology and changes in the lamina cribrosa and peripapillary choroid after trabeculectomy
  1. Tez No: 1015325
  2. Yazar: ARZU NUR ŞAHİN ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PEMBEGÜL BOZGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Trabekülektomi, bleb morfolojisi, lamina kribrosa, koroidal vasküler indeks, optik koherens tomografi, glokom, Trabeculectomy, bleb morphology, lamina cribrosa, choroidal vascularity index, optical coherence tomography, glaucoma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Trabekülektomi ve fakotrabekülektomi sonrası erken dönemde filtrasyon blebi morfolojisi ile lamina kribrosa ve peripapiller koroid parametrelerindeki değişimlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya primer açık açılı glokom ve psödoeksfoliatif glokom tanılı, trabekülektomi veya fakotrabekülektomi uygulanmış 58 hastanın kayıtları değerlendirildi; primer sonlanım noktası olan postoperatif 3. ay verileri tam olan hastalar ana analizlerde kullanıldı. Cerrahi öncesi ve postoperatif takiplerde göz içi basıncı (GİB), lamina kribrosa derinliği (LKD), lamina kribrosa eğrilik indeksi (LKEİ), prelaminer doku kalınlığı (PDK), peripapiller koroid kalınlığı, peripapiller koroidal vasküler indeks (PPKVİ) ve subfoveal koroid kalınlığı değerlendirildi. Bleb morfolojisi ön segment optik koherens tomografi ile incelendi. Bleb başarısı postoperatif 3. ay GİB düzeyi, ilaç kullanımı ve ek girişim gereksinimine göre sınıflandırıldı. Bulgular: Ortalama GİB preoperatif 27,91±7,76 mmHg iken postoperatif 3. ayda 13,75±5,47 mmHg'ye düştü (p=0,001). LKEİ değeri 12,51±3,87'den 9,99±3,12'ye geriledi (p=0,001). GİB düşüş miktarı ile LKEİ değişimi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptandı (r=0,438; p=0,001). LKD'de azalma eğilimi izlendi ancak bu değişim anlamlılık sınırında kaldı (p=0,061). PDK postoperatif 3. ayda anlamlı artış gösterdi (p=0,018). Nazal ve temporal PPKVİ değerleri postoperatif 3. ayda anlamlı olarak arttı (her ikisi için p=0,001). Başarılı bleb grubunda vertikal ve horizontal bleb yüksekliği, bleb iç boşluk yüksekliği ve subkonjonktival sıvı alanı daha yüksek bulundu. Başarısız bleblerde ise vertikal bleb iç yansıtıcılığı anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,003). Postoperatif 3. ayda horizontal bleb yüksekliği, horizontal bleb duvar kalınlığı ve horizontal bleb iç boşluk yüksekliği ile LKEİ değişimi arasında anlamlı pozitif ilişki izlendi. Sonuç: Trabekülektomi ve fakotrabekülektomi sonrası erken dönemde GİB azalmasına eşlik eden lamina kribrosa düzleşmesi, PDK artışı ve PPKVİ değişiklikleri, filtrasyon cerrahisinin optik sinir başı ve peripapiller dokular üzerinde ölçülebilir yapısal-vasküler etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Başarılı bleblerde daha yüksek bleb yapısı, daha geniş iç boşluk ve daha düşük iç yansıtıcılık izlenmesi, ön segment OKT ile değerlendirilen bleb morfolojisinin filtrasyon fonksiyonunu objektif olarak yansıtabileceğini desteklemektedir. Bu bulgular, trabekülektomi sonrası erken dönemde cerrahi yanıtın GİB düzeyine ek olarak bleb morfolojisi, lamina kribrosa konfigürasyonu ve peripapiller vasküler değişimlerle birlikte yorumlanmasının yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to evaluate early postoperative filtering bleb morphology and changes in lamina cribrosa and peripapillary choroidal parameters after trabeculectomy and phacotrabeculectomy. Materials and Methods: In this retrospective study, the records of 58 patients diagnosed with primary open-angle glaucoma or pseudoexfoliative glaucoma who underwent trabeculectomy or phacotrabeculectomy were evaluated. Patients with complete postoperative third-month data, which constituted the primary endpoint, were included in the main analyses. Intraocular pressure (IOP), lamina cribrosa depth (LKD), lamina cribrosa curvature index (LKEİ), prelaminar tissue thickness (PDK), peripapillary choroidal thickness, peripapillary choroidal vascularity index (PPCVI), and subfoveal choroidal thickness were assessed preoperatively and during postoperative follow-up. Filtering bleb morphology was evaluated using anterior segment optical coherence tomography. Bleb success was classified according to postoperative third-month IOP level, antiglaucoma medication use, and the need for additional intervention. Results: Mean IOP decreased from 27.91±7.76 mmHg preoperatively to 13.75±5.47 mmHg at the postoperative third month (p=0.001). LKEİ decreased significantly from 12.51±3.87 to 9.99±3.12 (p=0.001). The amount of IOP reduction was positively correlated with LKEİ change (r=0.438, p=0.001). LKD showed a borderline decrease after surgery (p=0.061), whereas PDK increased significantly at the postoperative third month (p=0.018). Nasal and temporal PPCVI values increased significantly at the postoperative third month compared with preoperative values (both p=0.001). Successful blebs had significantly greater vertical and horizontal bleb height, internal cavity height, and subconjunctival fluid area, while failed blebs showed significantly higher vertical intrableb reflectivity (p=0.003). At the postoperative third month, horizontal bleb height, horizontal bleb wall thickness, and horizontal internal cavity height were positively correlated with LKEİ change. Conclusion: In the early period after trabeculectomy and phacotrabeculectomy, IOP reduction was accompanied by lamina cribrosa flattening, increased PDK, and changes in PPCVI, suggesting that filtering surgery may induce measurable structural and vascular effects on the optic nerve head and peripapillary tissues. The presence of greater bleb height, larger internal cavity, and lower intrableb reflectivity in successful blebs supports the potential role of anterior segment OCT-derived bleb morphology in objectively reflecting filtration function. These findings suggest that early postoperative surgical response after trabeculectomy may be more comprehensively interpreted by considering bleb morphology, lamina cribrosa configuration, and peripapillary vascular changes in addition to IOP level.