Çocukluk çağı olumsuz yaşantıların ve ruhsal durumun kadınların temel psikolojik ihtiyaç doyumları üzerine etkisi
The effects of adverse childhood experiences and mental health status on women's basic psychological need satisfaction
  1. Tez No: 1015324
  2. Yazar: AYŞE NUR YILDIRICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Çocukluk çağı olumsuz yaşantıları, Depresyon, Kadın, Psikolojik ihtiyaç doyumu, Stres, Hemşirelik, Psikiyatrik hemşirelik, Adverse childhood experiences, Anxiety, Depression, Stress, Psychological need satisfaction, Woman, Nursing, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocukluk çağı olumsuz yaşantıların ve ruhsal durumun kadınların temel psikolojik ihtiyaç doyumları üzerine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı-kesitsel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, dahil edilme kriterlerini karşılayan 361 kadın katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmada verileri; Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantılar Ölçeği (ÇÇOYÖ), Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS-21) ve Psikolojik İhtiyaç Doyumunda Denge Ölçeği (PİDDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal-Wallis H testi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre PİDDÖ toplam ve alt boyut puan ortalamaları ile DASS-21 alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı ve negatif yönlü ilişkiler bulunmuştur. ÇÇOYÖ ile PİDDÖ toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında negatif, DASS-21 alt boyut puan ortalamaları ile arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda depresyonun psikolojik ihtiyaç doyumunun anlamlı yordayıcısı olduğu, anksiyete, stres ve çocukluk çağı olumsuz yaşantılarının ise anlamlı yordayıcı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çocukluk çağı olumsuz yaşantıların ve ruhsal durumun kadınların temel psikolojik ihtiyaç doyumları üzerine etkisini incelemek amacıyla kurulan regresyon modeli sonuçları değerlendirildiğinde bağımsız değişkenlerin PİDDÖ puanlarındaki varyansın %41,3'ünü açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, psikolojik ihtiyaç doyumunun ruh sağlığı açısından koruyucu bir faktör olduğu, depresyonun ise bu yapı içerisinde en belirleyici değişkenlerden biri olduğu ortaya konmuştur. Bu doğrultuda, kadınların ruh sağlığının geliştirilmesinde psikolojik ihtiyaçların doyumunu sağlamaya ve depresyon belirtilerinin önlenmesine yönelik koruyucu müdahalelerin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive cross-sectional study to examine the effects of adverse childhood experiences and mental health status on women's basic psychological need satisfaction. The study was carried out with 361 female participants who met the inclusion criteria. Data were collected using an Introductory Information Form, the Adverse Childhood Experiences Scale (ACES), the Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21), and the Balanced Measure of Psychological Needs (BMPN). Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Kruskal-Wallis H test, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analysis were used in data analysis. According to the findings, significant and negative correlations were found between the total and subscale mean scores of the BMPN and the subscale mean scores of the DASS-21. A negative correlation was found between ACES and the BMPN total and subscale mean scores, while a positive correlation was found between ACES and the DASS-21 subscale mean scores. As a result of the regression analysis, it was determined that depression was a significant predictor of psychological need satisfaction, whereas anxiety, stress, and adverse childhood experiences were not significant predictors. When the results of the regression model established to examine the effects of adverse childhood experiences and mental health status on women's basic psychological need satisfaction were evaluated, it was determined that the independent variables explained 41.3% of the variance in BMPN scores. In conclusion, it has been demonstrated that psychological need satisfaction is a protective factor for mental health, and depression is one of the most decisive variables within this structure. Accordingly, in order to improve women's mental health, it is recommended to implement preventive interventions aimed at ensuring the satisfaction of psychological needs and preventing symptoms of depression.