Çoklu eklem boşluğuna sahip bir dört çubuk mekanizmasının dinamik analizi
Dynamic analysis of a four-bar mechanism with multiple joint clearances
  1. Tez No: 1015326
  2. Yazar: BEKİR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanizma tasarım teorisi, Mekanizmalar, Mechanism design theory, Mechanisms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, çoklu eklem boşluklarına sahip bir dört çubuk mekanizmasının kinematik ve dinamik davranışı incelenmiştir. Çalışmada, mekanizmanın dört mafsalından üçünün boşluklu olduğu kabul edilmiş ve eklem boşluklarının mekanizma performansı üzerindeki etkileri analitik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla, boşluklu mekanizma için iki farklı modelleme yaklaşımı ele alınmıştır: Sürekli Temas (ST) modeli ve Ara Pozisyon (AP) modeli. Öncelikle boşluksuz mekanizmanın kinematik ve dinamik denklemleri elde edilmiş, ardından boşluk etkileri modele dahil edilerek konum, hız, ivme ve uzuvlara etkiyen dinamik kuvvetler hesaplanmıştır. Elde edilen analitik sonuçlar, NX/Motion ortamında kurulan sayısal model sonuçları ile karşılaştırılarak modelin tutarlılığı değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalar, analitik çözüm ile NX/Motion sonuçlarının birbiriyle uyumlu olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, eklem boşluklarının özellikle hız ve ivme tepkilerinde ani değişimlere, dolayısıyla dinamik kuvvetlerde belirgin artışlara neden olduğunu ortaya koymuştur. Sürekli Temas modelinin daha kritik ve uç durumları temsil ettiği, Ara Pozisyon modelinin ise boşluksuz mekanizma davranışına daha fazla yakınsadığı ve fiziksel sistemi temsil etmede daha gerçekçi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Çalışma sonunda, eklem boşluklarının mekanizma hassasiyeti, titreşim davranışı ve kuvvet iletimi üzerindeki etkileri ortaya konmuş; daha güvenilir ve uzun ömürlü mekanizma tasarımlarına yönelik değerlendirmeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the kinematic and dynamic behavior of a four-bar mechanism with multiple joint clearances is investigated. It is assumed that three of the four revolute joints contain clearance, and the influence of these clearances on the overall mechanism performance is examined through an analytical framework. Two different joint-clearance modeling approaches are considered: the Continuous Contact (CC) model and the Intermediate Position (IP) model. First, the kinematic and dynamic equations of the clearance-free mechanism are derived. Then, the clearance effects are incorporated into the model to calculate position, velocity, acceleration, and the dynamic forces acting on the links. The analytical results are compared with the numerical results obtained from an NX/Motion model in order to evaluate the consistency of the proposed formulation. The comparisons show that the analytical solution is in good agreement with the NX/Motion results. The findings reveal that joint clearances cause abrupt variations in velocity and acceleration responses, which in turn lead to significant changes in dynamic force transmission. The Continuous Contact model represents more critical and extreme operating conditions, whereas the Intermediate Position model exhibits closer agreement with the clearance-free mechanism and provides a more realistic representation of actual system behavior. Overall, the study demonstrates the effects of joint clearances on mechanism accuracy, vibration characteristics, and force transmission, and provides useful insights for the design of more reliable and durable mechanism systems.