Canlı vericili karaciğer naklinde intraoperatif hepatik arter akım değerinin safra yolu komplikasyonları ile ilişkisi
Impact of intraoperative hepatic artery flow on biliary complications in living donor liver transplantation
- Tez No: 1015338
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET CUMHUR YEGEN, PROF. DR. DENİZ BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Canlı vericili karaciğer nakli, hepatik arter akımı, biliyer komplikasyon, Karaciğer nakli, Postoperatif komplikasyonlar, Living donor liver transplantation, hepatic artery flow, biliary complication, Liver transplantation, Postoperative complications
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı
Özet
CANLI VERİCİLİ KARACİĞER NAKLİNDE İNTRAOPERATİF HEPATİK ARTER AKIM DEĞERİNİN SAFRA YOLU KOMPLİKASYONLARI İLE İLİŞKİSİ Giriş ve Amaç: Karaciğer nakli; son evre karaciğer hastalığı, akut karaciğer yetmezliği ve primer karaciğer kanserleri için definitif tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Canlı vericili karaciğer naklinde (CVKN) safra yolu komplikasyonları %30'lara ulaşabilen önemli morbidite ve mortalite nedenleri arasında yer almaktadır. Biliyer sistemin beslenmesinin temel olarak hepatik arteriyel sistem üzerinden sağlandığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, intraoperatif ölçülen hepatik arter akım parametreleri ile postoperatif dönemde gelişen safra yolu komplikasyonları arasındaki olası ilişkiyi değerlendirmek ve bu parametrelerin öngördürücü değerini analiz etmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, karaciğer nakli merkezimizde ardışık olarak sağ lob canlı vericili karaciğer nakli (CVKN) uygulanan 121 hasta dahil edildi. Çalışma kapsamında hastaların demografik özellikleri ile perioperatif verileri retrospektif olarak tarandı. Tüm hastalar postoperatif dönemde en az 12 ay süreyle takip edilmiş olup; safra yolu komplikasyonları, girişim (endoskopik, perkütan veya cerrahi) gerektiren biliyer kaçak ve striktürler olarak tanımlandı. İstatistiksel analizde; Mann-Whitney U testi, Student's t-testi ve Ki-kare testi kullanıldı. Risk faktörlerinin belirlenmesinde lojistik regresyon analizi, hepatik arter akım değerlerinin biliyer komplikasyonları ve genel sağkalım oranlarını öngördürücü gücünü ve eşik değerlerini saptamak amacıyla ise ROC eğrisi analizi yöntemlerinden yararlanıldı. Bulgular: Haziran 2022-Şubat 2025 tarihleri arasında CVKN uygulanan ve kriterleri karşılayan 121 hastanın verileri doğrultusunda, postoperatif biliyer komplikasyon gelişen grupta intraoperatif ortalama hepatik arter akım değerlerinin (20 hasta, 50,5 ml/dk), komplikasyon gelişmeyen gruba (101 hasta, 106 ml/dk) oranla anlamlı derecede düşük olduğu saptandı (p <0,001). Yapılan ROC analizi sonucunda da biliyer komplikasyonları tahmin etmede hepatik arter akımı içim bulunan eşik değer 52,5 ml/dk (%60 sensitivite, %95 spesifisite ve %88 doğruluk) olarak hesaplandı. Yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; düşük hepatik arter akım değerleri ile siroz etiyolojisinin (kolestatik/kolestatik olmayan), biliyer komplikasyon gelişimi açısından bağımsız birer risk faktörü olduğu saptandı (sırasıyla p=0,005 ve p=0,020). Ayrıca, düşük hepatik arter akımının 12 aylık genel sağkalım üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olumsuz bir etkisi olduğu saptandı (p=0,003). Sonuç: Canlı vericili karaciğer naklinde intraoperatif hepatik arter akım ölçümü, biliyer komplikasyonların öngörülmesinde ve genel sağkalım oranlarının tahmininde kritik bir prognostik parametre olabileceğini düşünmekteyiz. Bu akım değerlerinin doğru değerlendirilmesi ve optimize edilmesi, biliyer komplikasyonların azaltılmasında belirleyici bir rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
IMPACT OF INTRAOPERATIVE HEPATIC ARTERY FLOW ON BILIARY COMPLICATIONS IN LIVING DONOR LIVER TRANSPLANTATION Introduction and Aim: Liver transplantation is the definitive treatment for end-stage liver disease, acute liver failure, and primary liver malignancies. In living donor liver transplantation (LDLT), biliary complications remain slightly higher and a major cause of morbidity and mortality, with rates reaching up to 30%. It is widely accepted that the blood supply to the biliary system is primarily maintained via the hepatic arterial system. This study aims to evaluate the potential relationship between intraoperatively measured hepatic artery flow (HAF) and postoperative biliary complications. Materials and Methods: A total of 121 consecutive patients who underwent right-lobe living donor liver transplantation at our center were included. Demographic characteristics and perioperative data were retrospectively reviewed. All patients were followed for at least 12 months postoperatively. Biliary complications were defined as biliary leaks and strictures requiring intervention (endoscopic, percutaneous, or surgical). Statistical analyses were performed using the Mann-Whitney U test, Student's t-test, and Chi-square test. Logistic regression analysis was used to identify risk factors, while ROC curve analysis was utilized to determine the predictive power and threshold values of hepatic artery flow for biliary complications and overall survival rates. Results: Based on data from 121 eligible patients who underwent LDLT between June 2022 and February 2025, the mean HAF in the group who developed biliary complications (n=20; 50.5 ml/min) was significantly lower than in the group without complications (n=101; 106 ml/min) (p <0.001). ROC analysis identified a threshold HAF value of 52.5 ml/min for predicting biliary complications (60% sensitivity, 95% specificity, and 88% accuracy). Multivariate logistic regression analysis revealed that low HAF values and cirrhosis etiology (cholestatic vs. non-cholestatic) were independent risk factors for the development of biliary complications (p=0.005 and p=0.020, respectively). Furthermore, low HAF was found to have a statistically significant negative impact on 12-month overall survival (p=0.003). Conclusion: Intraoperative measuring of hepatic artery flow might help predict biliary complications and survival rates in LDLT. Paying close attention to these flow levels could potentially play a role in reducing the risk of biliary complications.