Akut iskemik inme hastalarında nıhss skoru, prognostik nutrisyonel indeks ve disfaji varlığının hastane içi mortaliteyi öngörmedeki rolü: Tek merkezli retrospektif gözlemsel çalışma
The role of nihss score, prognostic nutritional index, and presence of dysphagia in predicting in-hospital mortality in acute ischemic stroke patients: A single-center retrospective observational study
- Tez No: 1015337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SARI DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Prognostik nutrisyonel indeks, İnme, Prognostic nutritional index, Stroke
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut iskemik inme hastalarında NIHSS skoru, prognostik nutrisyonel indeks (PNI) ve disfaji varlığının hastane içi mortaliteyi öngörmedeki rolü ile bu üç parametrenin birlikte kullanımının tahmin performansına katkısının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, tek merkezli, gözlemsel olarak tasarlanan çalışmaya 01.01.2018–01.01.2026 tarihleri arasında acil servise başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 1502 akut iskemik inme hastası alındı. Hastaların başvuru anındaki NIHSS skoru, PNI değeri ve disfaji varlığı kaydedildi. Birincil sonlanım hastane içi mortalite olarak belirlendi. Veriler univaryat ve çok değişkenli lojistik regresyon ile analiz edildi; öngörü performansları ROC analizi ve DeLong testiyle karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 212'si (%14,1) hastane içinde eksitus oldu. Çok değişkenli analizde disfaji, mortalitenin en güçlü bağımsız öngördürücüsüydü (OR=10,106; %95 GA: 6,584–15,512; p<0,001). Yaş, erkek cinsiyet (OR=2,132) ve NIHSS de mortalite riskini artırırken, PNI ters yönlü bağımsız ilişki gösterdi (OR=0,966; p=0,028; kesim noktası 48,3). Tek başına ayırt edici güç en yüksekten düşüğe disfaji (AUC=0,810), NIHSS (AUC=0,796) ve PNI (AUC=0,658) şeklindeydi. Üç parametrenin birlikte kullanıldığı kombine model, AUC=0,878 (%95 GA: 0,854–0,898; duyarlılık %86,8, özgüllük %76,4) ile her bir değişkenin tek başına performansından anlamlı olarak üstündü (DeLong p<0,001). Sonuç: Akut iskemik inme hastalarında başvuru anındaki NIHSS skoru, PNI ve disfaji varlığı hastane içi mortalite ile bağımsız olarak ilişkilidir; disfaji varlığı en güçlü bağımsız öngördürücü olarak öne çıkmaktadır. Bu üç parametre birlikte değerlendirildiğinde, rutin klinik değişkenlere dayalı modele kıyasla daha yüksek öngörü gücü elde edilmiştir. Modele yaş, cinsiyet, sistolik tansiyon ve glukoz değerleri de eklendiğinde mortalite öngörüsündeki istatistiksel ve klinik karar verme performansı artmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the role of the National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) score, the prognostic nutritional index (PNI), and the presence of dysphagia in predicting in-hospital mortality in patients with acute ischemic stroke, and to determine whether combining these three parameters improves predictive performance. Material and Methods: This retrospective, single-center, observational study included 1502 patients with acute ischemic stroke who presented to the emergency department between January 2018 and January 2026 and met the inclusion criteria. The NIHSS score, PNI, and presence of dysphagia at admission were recorded. The primary outcome was in-hospital mortality. Data were analyzed using univariable and multivariable logistic regression, and predictive performance was compared using receiver operating characteristic (ROC) analysis and the DeLong test. Results: In total, 212 patients (14.1%) died during hospitalization. In multivariable analysis, dysphagia was the strongest independent predictor of mortality (OR=10.106; 95% CI: 6.584–15.512; p<0.001). Older age, male sex (OR=2.132), and a higher NIHSS score were also associated with increased mortality risk, whereas PNI showed an inverse independent association (OR=0.966; p=0.028; cut-off 48.3). Discriminative power was highest for dysphagia (AUC=0.810), followed by NIHSS (0.796) and PNI (0.658). The combined model incorporating all three parameters (AUC=0.878; 95% CI: 0.854–0.898; sensitivity 86.8%, specificity 76.4%) was significantly superior to each parameter alone (DeLong p<0.001). Conclusion: In patients with acute ischemic stroke, the admission NIHSS score, PNI, and presence of dysphagia are independently associated with in-hospital mortality, with dysphagia emerging as the strongest independent predictor. Combining these three parameters yielded higher predictive power than a model based on routine clinical variables. Adding age, sex, systolic blood pressure, and glucose to the model further improved its statistical performance and enhanced its clinical decision-making utility.