Levan bazıı hidrojellerin dental pulpa kaynaklı mezenkimal kök hücreler üzerindeki rejeneratif etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the regenerative activities of levan-based hydrogels on dental pulp-derived mesenchymal stem cells
  1. Tez No: 1015343
  2. Yazar: EZGİ ALTUNTAŞ ALPMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental pulpa kaynaklı kök hücre, hidrojel, levan, nanohidroksiapatit, rejenerasyon, Dental pulp–derived stem cells, hydrogel, levan, nano-hydroxyapatite, regeneration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Tezin Başlığı: Levan Bazlı Hidrojellerin Dental Pulpa Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücreler Üzerindeki Rejeneratif Etkinliklerinin Karşılaştırılması Öğrenci: Ezgi ALTUNTAŞ Danışman: Prof. Dr. Cafer TÜRKMEN Program: Restoratif Diş Tedavisi Doktora Programı Amaç: Bu in-vitro çalışmanın amacı, vital pulpa tedavilerinde kullanılan mineral trioksit agregat (MTA) ile trikalsiyum silikat esaslı Biodentine™ materyallerinin ve geliştirilen levan bazlı hidrojellerin dental pulpa kaynaklı mezenkimal kök hücreler (DPSCs) üzerindeki biyouyumluluklarını ve osteojenik farkılaşma potansiyallerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Halomonas smyrnensis kaynaklı rekombinant enzim kullanılarak üretilen levan, hidrojel yapımında kullanılmış ve %7 olarak hazırlanan levan solüsyonu ağırlıkça 0,5:1, 1:1 ve 1,5:1 oranlarında nanohidroksiapatit (nHAp) ilavesi ile 3 farklı yapıda levan temelli hidrojeller üretilmiştir. Kök hücrelerin karakterizasyon ve farklılaşma analizleri yapılmıştır. Deney gruplarında yer alan hidrojeller ve MTA, Biodentine™ ile hazırlanan özütler hücre kültürlerine uygulanmış; 24., 48. ve 72. saatlerde 3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) analizi ve cell counting kit-8 (CCK-8) testi ile canlılık değerlendirmesi ve osteojenik kültür sonrası farklılaşma potansiyalleri değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler Welch tek yönlü varyans analizi ve post-hoc testler kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiş olup p < 0,05 istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Her iki analiz yöntemi de hidrojel gruplarının genel olarak yüksek hücre canlılığını koruduğunu ve zamanla belirgin bir sitotoksik etki oluşturmadığını göstermiştir. Genel olarak CCK-8 ve MTT testleri arasında yüksek düzeyde uyum gözlenmiştir. nHAp/levan oranlarındaki artışın osteojenik potansiyeli etkilediği, 0,5:1 oranına kıyasla 1:1 oranında anlamlı düzeyde daha fazla mineralizasyon sağlandığı gözlenmiştir Sonuç: Levan bazlı hidrojellerin DPSCs'ler için biyouyumlu bir mikroçevre sunduğunu ve güncel vital pulpa materyallerine kıyasla hücre canlılığını ve metabolik aktiviteyi daha etkin şekilde destekleyecebileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis: Comparison of the Regenerative Activities of Levan-Based Hydrogels on Dental Pulp-Derived Mesenchymal Stem Cells Student: Ezgi ALTUNTAŞ Supervisor: Prof. Cafer TÜRKMEN Program :Restorative Dentistry PhD Program Objective: The aim of this in vitro study was to compare the biocompatibility and osteogenic differentiation potential of mineral trioxide aggregate (MTA), tricalcium silicate-based Biodentine™, and newly developed levan-based hydrogels on dental pulp–derived mesenchymal stem cells (DPSCs). Material and Method: Levan produced using a recombinant enzyme derived from Halomonas smyrnensis was used for hydrogel preparation. A 7% levan solution was prepared and three different levan-based hydrogel structures were fabricated by adding nanohydroxyapatite (nHAp) at weight ratios of 0,5:1, 1:1, and 1,5:1. Stem cells were characterized and their differentiation potential was analyzed. Hydrogel groups and extracts prepared from MTA and Biodentine™ were applied to the cell cultures. Cell viability was evaluated at 24, 48, and 72 hours using the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay and the Cell Counting Kit 8 (CCK-8) assay. Osteogenic differentiation potential was also assessed following osteogenic culture conditions. The obtained data were statistically analyzed using Welch one-way analysis of variance and post-hoc tests, with p < 0.05 considered statistically significant. Results: Both analytical methods demonstrated that the hydrogel groups generally maintained high cell viability and did not induce a significant cytotoxic effect over time. A high level of consistency was observed between the CCK-8 and MTT assays. Additionally, increases in the nHAp/levan ratio were found to influence osteogenic potential, with the 1:1 ratio resulting in significantly greater mineralization compared with the 0,5:1 ratio. Conclusion: Levan-based hydrogels provide a biocompatible microenvironment for DPSCs and may support cell viability and metabolic activity more effectively than current vital pulp treatment materials.