Dravet sendromu tanılı hastalarda mitokondriyal işlev bozukluğunun araştırılması
Investigation of mitochondrial dysfunction in patients diagnosed with dravet syndrome
- Tez No: 1015344
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİBE PEMPEGÜL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dravet Sendromu, mitokondri, oksidatif stres, cf-mtDNA, ROS, MDA, FRAP, AOPP, FGF21, Dravet Syndrome, mitochondria, oxidative stress, cf-mtDNA, ROS, MDA, total SH, FRAP, AOPP
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Dravet Sendromu (DS), infantil başlangıçlı, ilaca dirençli nöbetlerle seyreden ve sıklıkla bilişsel gerileme, davranış sorunları ve motor bozuklukların eşlik ettiği gelişimsel ve epileptik bir ensefalopatidir. Olguların büyük bir kısmında SCN1A genindeki patolojik varyantlar sonucu Nav1.1 sodyum kanal fonksiyonunda azalma söz konusudur ancak genotip fenotip ilişkilerinin değişkenliği, hastalığın patofizyolojisinin yalnızca iyon kanal disfonksiyonu ile açıklanamayacağını düşündürmektedir. Son yıllarda mitokondriyal işlev bozukluğu ve artmış oksidatif stresin hastalık şiddetine katkıda bulunabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmada periferik kandan ölçülebilen biyobelirteçler aracılığıyla bu süreçlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı takibinde olan Dravet Sendromu tanılı 14 hasta, kontrol grubu olarak genetik ve metabolik sebepli olmayan 20 dirençli epilepsi hastası ve 20 sağlıklı çocuk dahil edildi. Periferik venöz kandan ROS, cfmtDNA, MDA, total SH, FRAP, AOPP ve FGF21 düzeyleri analiz edildi. Bulgular: DS grubunda MDA düzeyleri hem dirençli epilepsi (p=0,024), hem de sağlıklı kontrol grubuna (p=0,002) göre anlamlı yüksek bulundu. AOPP düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna göre artmıştı (p=0,004) ancak dirençli epilepsi grubuna göre fark anlamlı değildi (p=0,186). Aynı şekilde FGF21 düzeyleri de sağlıklı kontrole göre anlamlı yüksek saptanırken (p=0,045), dirençli epilepsi ile farkı anlamlı saptanmadı (p=1,000). FRAP düzeyleri sağlıklı kontrollere göre düşük (p=0,004), dirençli epilepsi grubuna göre anlamsız saptandı (p=1,000). ROS (p=0,510) ve cf-mtDNA (ND1için p=0,072, COX1 için p=0,059) düzeylerinde anlamlı fark izlenmedi. Total SH düzeyleri DS grubunda sağlıklı kontrollere (p=0,000) ve dirençli epilepsi grubuna (p=0,011) göre yüksek bulundu. Sonuç: DS'de artmış lipid peroksidasyonu ve azalmış toplam antioksidan kapasitenin birlikte bulunması mitokondriyal işlev bozukluğu ile uyumlu bir oksidatif stres profiline işaret etmektedir. Özellikle MDA yüksekliği hücresel membran hasarını ve artmış oksidatif yükü desteklerken, FRAP düşüklüğü antioksidan savunma mekanizmalarının yetersizliğini 2 göstermektedir. AOPP ve FGF21 artışı, protein oksidasyonu ve mitokndriyal stres yanıtının aktive oldığunu düşündürmektedir. Total SH düzeylerindeki artış ise kronik oksidatif stres karşıısnda gelişen kompansatuar antioksidan yanıtı yansıtabilir. Dirençli epilepsi grubu ile kısmen ayrışan bu bulgular, söz konusu biyokimyasal değişikliklerin yalnızca nöbet aktivitesine değil DS'ye özgü patofizyolojik süreçlere bağlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Dravet Syndrome (DS) is an infantile-onset developmental and epileptic encephalopathy characterized by drug-resistant seizures and frequently accompanied by cognitive decline, behavioral problems and motor impairments. In the majority of cases, pathogenic variants in the SCN1A gene lead to reduced function of the Nav1.1 sodium channel; however, the variability in genotype-phenotype correlations suggests that the patophysiology of the disease cannot be explained solely by ion channel disfunction. In recent years, mitochondrial dysfunction and increased oxidative stress have been proposed to contribute to disease severity. In this study, it was aimed to evaluate these processes through biomarkers measurable in peripheral blood. Materials and Methods: Fourteen patients diagnosed with Dravet Syndrome and followed at the Department of Pediatric Neurology, Istanbul Faculty of Medicine, 20 patients with drugresistant epilepsy on non-genetic and non-metabolic etiology as a control group, and 20 healthy children were included in the study. ROS, cf-mtDNA, MDA, total SH, FRAP, AOPP and FGF21 levels were analized from peripheral venous blood samples. Results: MDA levels in the DS group were found to be significantly higher compared to both the drug-resistant epilepsy group (p=0,0034) and the healthy control group (p=0,002). AOPP levels were increased compared to the healthy group (p=0,004), but the difference was not significant compared to the drug-resistant epilepsy group (p=0,186). Similarly, FGF21 levels were significantly higher compared to healthy controls (p=0,045), while no significant difference was found compared to drug-resistant epilepsy group (p=1,000). FRAP levels were lower compared to healthy controls (p=0,004), with no significant difference compared to the drug-resistant epilepsy group (p=1,000). No significant differences were observed in ROS (p=0,510) and cf-mtDNA levels (p=0,072 for ND1, p=0,059 for COX1). Total SH levels were found to be higher in the DS group compared to both healthy controls (p=0,000) and the drugresistant epilepsy group (p=0,011). Conclusion: The coexistence of increased lipid peroxidation and decreased total antioxidant capacity in DS indicates an oxidative stress profile consistent with mitochondrial dysfunction. 4 In particular, elevated MDA levels support increased oxidative burden and cellular membrane damage, while decreased FRAP levels indicate insufficiency of antioxidant defense mechanisms. Increased AOPP and FGF21 levels suggest activation of protein oxidation and mitochondrial stress responses. The increase in total SH levels may reflect a compensatory antioxidant response developing against chronic oxidative stress. These findings, which partially differ from the drug-resistant epilepsy group, suggest that the observed biochemical alterations may be releated not only to seizure activity but also to DS-spesific patophysiological processes.