Yoğun bakım hemşirelerinde alarm yorgunluğunun uyku kalitesine olan etkisinin incelenmesi
Alarm fatigue and sleep quality in intensive care nurses: A cross-sectional study
- Tez No: 1015387
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, Alarm Yorgunluğu, Uyku Kalitesi, Hemşire, Intensive Care Unit, Alarm Fatigue, Sleep Quality, Nurse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin alarm yorgunluğu düzeylerini belirlemek ve alarm yorgunluğunun uyku kalitesine olan etkisini incelemek amacıyla planlandı. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan çalışma, İstanbul ilindeki bir şehir hastanesinde dahili ve cerrahi yoğun bakımlarında görev yapan 135 hemşire ile Ocak 2026-Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Veri toplama sürecinde literatür incelenerek oluşturulan 'Tanıtıcı Bilgi Formu', 'Alarm Yorgunluğu Ölçeği' ve 'Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi' kullanıldı. Araştırma ile ilgili veriler SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirildi. Ölçek boyutları arasındaki ilişkiler pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri ile incelendi. Hemşirelerin tanıtıcı özelliklerinin ölçek düzeyleri ile ilişkisi ise bağımsız gruplar t- testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey,LSD) analizleri ile ortaya kondu. Araştırma bulgusuna göre, yoğun bakım hemşirelerinin alarm yorgunluğu ölçeğine göre toplam puan ortalamasının 15.67±7.57 olduğu görüldü. Ölçek puanlamasının 0-36 arasında olduğu dikkate alındığında, hemşirelerin orta düzeyde alarm yorgunluğu yaşadıkları belirlendi. YBÜ'nde görev yapan hemşirelerin uyku kalitesi puan ortalaması 12.36±3.23 olarak saptandı. Bu ortalama, YBÜ'ndeki hemşirelerin kötü uyku kalitesine sahip olduğunu gösterdi. Çalışmada, alarm yorgunluğunun uyku kalitesine olan etkisi incelendiğinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlendi (r=0.511, p<0.01). Alarm yorgunluğu puanındaki her bir birimlik artışın, uyku kalitesi indeksinde 0.218 birimlik artışa sebebiyet verdiği saptandı. Bu bulgu, alarm yorgunluğu düzeyi arttıkça hemşirelerin uyku kalitelerinin bozulduğunu gösterdi. Çalışma sonucunda; yaş, mesleki deneyim, ayda tutulan nöbet sayısı, alarmlara yönelik eğitim alma veya alarm parametrelerini hastaya özgü kişiselleştirme gibi değişkenlerin hem alarm yorgunluğu hem de uyku kalitesi puanlarını artırdığı saptandı. YBÜ'de görev yapan hemşirelerin vardiya ve mesai saatlerinin doğal sirkadiyen ritme uygun düzenlenmesi, alarm parametrelerine ve uyku hijyenine yönelik eğitimlerin planlanması önerildi. Haziran 2026 , 79 sayfa.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the level of alarm fatigue among intensive care unit nurses and examine its impact of alarm fatigue on sleep quality. The descriptive and cross-sectional study was conducted with 135 nurses working in the internal and surgical intensive care units under the administration of C-F Block at Çam and Sakura City Hospital between January 2026 and May 2026. During the data collection process, the 'Introductory Information Form,' 'Alarm Fatigue Scale,' and 'Pittsburgh Sleep Quality Index'-all created based on a literature review-were used to collect data. The data related to the research were evaluated using the SPSS 22.0 statistical program. The relationships between the dimensions determining the scale levels were examined using Pearson's correlation and linear regression analyses. The relationship between the nurses' demographic characteristics and scale levels was revealed through independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and post hoc (Tukey and LSD) analyses. According to the research findings, the mean total score of intensive care unit nurses on the alarm fatigue scale was 15.67±7.57. Considering that the scale score ranges from 0 to 36, it was determined that the nurses experienced a moderate level of alarm fatigue. The mean sleep quality score of the nurses working in the ICU was 12.36±3.23. This average indicates that the nurses in the ICU had poor sleep quality. In this study, when the effect of alarm fatigue on sleep quality was examined, a positive and statistically significant relationship was found (r=0.511, p<0.01). It was determined that each one-unit increase in the alarm fatigue score led to a 0.218 unit increase in the sleep quality index. This finding shows that as the level of alarm fatigue increases, the sleep quality of nurses deteriorates. The study found that variables such as age, professional experience, number of night shifts per month, receiving training about alarms, or personalizing alarm parameters for the patient increased both alarm fatigue and sleep quality scores. It is recommended to organize the shifts and working hours of ICU nurses in accordance with the natural circadian rhythm and plan training on alarm parameters and sleep hygiene. June 2026, 79 pages.