Türkiye'de dijital dönüşüm ve sosyal taraflar: Güç ilişkileri açısından bir analiz
Digital transformation and social partners in Türkiye: An analysis from the perspective of power relations
  1. Tez No: 1015386
  2. Yazar: AYKUT GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ PARLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren sendikaları, İşçi sendikaları, Employer unions, Labor unions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'de sosyal tarafların dijital dönüşümü nasıl anlamlandırdığını; bu anlamlandırmaların sosyal tarafların stratejik tutumlarına, politika geliştirme kapasitelerine ve kolektif eylemlerine nasıl yansıdığını güç ilişkileri açısından analiz etmektir. Bu doğrultuda tez, dijital dönüşümü teknolojik gelişme sürecinin yanı sıra emek süreci, kurumsal yapılar, aktörler arası güç asimetrileri ve paradoksal gerilimler içinde şekillenen çok boyutlu bir sosyal süreç olarak ele almaktadır.Tezde nitel yöntem kullanılmıştır. Birincil veriler, 92 kurumla yürütülen derinlemesine mülakatlar aracılığıyla, ikincil veriler ise doküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Toplanan veriler yansıtıcı tematik analizle çözümlenmiş ve seçilmiş pozitivist ile post-pozitivist teorilerden oluşan eklektik bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Bulgular, Türkiye'de dijital dönüşümün yönünün, hızının ve sonuçlarının sosyal tarafların kurumsal kapasiteleri, pazarlık güçleri, sektörel konumları ve aktörler arası güç asimetrileri tarafından şekillendiğini göstermektedir. İşveren tarafı dijital dönüşümü ağırlıklı olarak kurumsal uyum, verimlilik, maliyet avantajı ve rekabet gücü ekseninde anlamlandırırken; işçi tarafı istihdam güvencesi, beceri dönüşümü, iş yoğunlaşması ve gözetim mekanizmaları bağlamında değerlendirmektedir. Bununla birlikte bulgular, sosyal tarafların dijital dönüşüme ilişkin farkındalıklarını her durumda bütüncül stratejik tutumlara ve etkili politika geliştirme kapasitesine dönüştüremediklerini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda tez, dijital dönüşümün Türkiye'de güç ilişkileri, kurumsal yapılar ve emek süreci içinde nasıl şekillendiğini açıklamakta; bu sürecin parçalı, eşitsiz, gecikmeli ve bağlama özgü seyrini ampirik bulgularla göstererek kuramsal ve ampirik tartışmalara katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse, from the perspective of power relations, how social partners in Türkiye make sense of digital transformation and how these interpretations are reflected in their strategic attitudes, policy-making capacities, and forms of collective action. Accordingly, the thesis approaches digital transformation not merely as technological development, but as a multidimensional social process shaped by labour processes, institutional structures, power asymmetries among actors, and paradoxical tensions. The thesis employs a qualitative research design. Primary data were obtained through in-depth interviews with representatives of 92 institutions, while secondary data were collected through document analysis. The data were analysed through reflexive thematic analysis and interpreted through an eclectic approach drawing on selected positivist and post-positivist theories. The findings show that the direction, pace, and outcomes of digital transformation in Türkiye are shaped by the institutional capacities, bargaining power, sectoral positions, and power asymmetries of social partners. While the employer side predominantly interprets digital transformation in terms of institutional adaptation, efficiency, cost advantage, and competitiveness, the labour side evaluates this process in relation to employment security, skill transformation, work intensification, and surveillance mechanisms. The findings also reveal that social partners are not always able to translate their awareness of digital transformation into coherent strategic attitudes and effective policy-making capacity. In this respect, the thesis explains how digital transformation in Türkiye is shaped within power relations, institutional structures, and labour processes, while demonstrating the fragmented, unequal, delayed, and context-specific trajectory of this process.