Koroner arter hastalığı tanılı bireylerde hasta aktifliği ve sağlık arama davranışının kardiyak sağlık davranışı üzerine etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of patient activity and health-seeking behaviour on cardiac health behaviour in individuals diagnosed with coronary artery disease
- Tez No: 1015404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TURAN KAVRADIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hasta aktifliği, hemşirelik, kardiyak sağlık davranışı, koroner arter hastalığı, sağlık arama davranışı, patient activity, nursing, cardiac health behavior, coronary artery disease, health-seeking behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma koroner arter hastalığı tanılı bireylerde sağlık arama davranışı ve hasta aktifliğinin kardiyak sağlık davranışı üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yürütülmüştür. Yöntem: Araştırma, Antalya Şehir Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği'nde Eylül 2025-Şubat 2026 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Hasta Aktiflik Düzeyi Ölçüm Aracı, Sağlık Arama Davranışı Ölçeği ve Kardiyak Sağlık Davranışı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Koroner arter hastalığı tanılı bireylerin %57.1'inin kadın ve %62.3'ünün 65 yaş ve altında, yaş ortalamasının 61.43±11.89 olduğu saptanmıştır. Bireylerin %33.7'sinin birinci düzeyde ve %35.4'ünün üçüncü düzeyde hasta aktifliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Sağlık Arama Davranışı Ölçeği puan ortalamasının 29.77±9.00 olduğu ve orta düzey sağlık arama davranışı gösterdiği, Kardiyak Sağlık Davranışı Ölçeği puan ortalamasının ise 53.63±8.35 ile orta düzeyde sağlık davranışı gösterdiği saptanmıştır. Hasta aktifliği, sağlık arama davranışı ve kardiyak sağlık davranışı arasında pozitif yönlü düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Kardiyak sağlık davranışı üzerinde cinsiyet, eğitim durumu, meslek, sigara kullanımı, egzersiz yapma, kan basıncı ölçümü, solunum sistemi hastalığı varlığı, hastaneye yatış, iştahsızlık, düzenli kontrol, online ve profesyonel sağlık arama davranışı değişkenlerinin anlamlı etkisinin olduğu ve hasta aktifliği ve sağlık arama davranışının pozitif yönde yordayıcı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Koroner arter hastalığı tanılı bireylerde hasta aktiflik düzeyini artıracak, sağlık arama davranışlarını geliştirecek ve kardiyak sağlık davranışlarını olumlu yönde etkileyecek girişimlerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted descriptively and cross-sectionally to determine the effect of health-seeking behavior and patient activity on cardiac health behavior in individuals diagnosed with coronary artery disease. Method: The study was conducted at the Cardiology Outpatient Clinic of Antalya City Hospital between September 2025 and February 2026. Data were collected using a Personal Information Form, the Patient Activity Level Measurement Tool, the Health-Seeking Behaviour Scale and the Cardiac Health Behaviour Scale. The data were analysed using descriptive statistics, t-tests, one-way analysis of variance, correlation analysis and regression analysis. Results: It was found that 57.1% of individuals diagnosed with coronary artery disease were women and 62.3% were 65 years of age or younger, with a mean age of 61.43 ± 11.89. It was determined that 33.7% of the individuals had a first-level disease severity and 35.4% had a third-level disease severity. It was found that the mean score on the Health-Seeking Behavior Scale was 29.77 ± 9.00, indicating moderate health-seeking behavior, while the mean score on the Cardiac Health Behavior Scale was 53.63 ± 8.35, indicating moderate health behavior. A low-level, statistically significant positive correlation was found between patient activity, health-seeking behavior, and cardiac health behavior. It was determined that variables such as gender, educational status, occupation, smoking, exercise, blood pressure measurement, the presence of respiratory diseases, hospital admission, loss of appetite, regular check-ups, and online and professional health-seeking behavior have a significant effect on cardiac health behavior, and that patient activity and health-seeking behavior are positive predictors. Conclusion: It is recommended that initiatives aimed at increasing patient activity levels, improving health-seeking behavior, and positively influencing cardiac health behavior be expanded among individuals diagnosed with coronary artery disease.