Endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatı sonrası kullanılan biyolojik olarak emilebilen kitosan içeren nazal tampon (Posisepx), (Spongostan) ve nonabsorbable (Sinus packs) tamponun hasta konforu ve etkinliği açısından karşılaştırılması
Comparison of a biodegradable chitosan-containing nasal pack (Posisep® x), Spongostan®, and a nonabsorbable sinus pack in terms of patient comfort and efficacy after endoscopic sinus surgery
  1. Tez No: 1015417
  2. Yazar: WAHEEB DAMERY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SİNAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: FESS, kanama, ödem, tampon, yaşam kalitesi, Bleeding, edema, FESS, nasal packing, quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ : Endoskopik sinüs cerrahisi (ESC), kulak burun boğaz pratiğinde sık uygulanan bir cerrahi girişimdir. Ameliyat sonrası dönemde kanamayı kontrol etmek ve adhezyon ile enfeksiyonu önlemek amacıyla çeşitli nazal tampon materyalleri kullanılmaktadır. Ancak bu tamponlar hasta konforunu olumsuz etkileyebilmektedir. Emilebilir ve nonabsorbe edilebilen tamponların FESS sonrası etkinliği hâlen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı, izole kronik sinüzit nedeniyle FESS uygulanan hastalarda biyolojik olarak emilebilen kitosan bazlı tampon (PosiSep® X), jelatin bazlı emilebilir tampon (Spongostan®) ve nonabsorbe edilebilen sinüs tamponlarını hasta konforu ve etkinlik açısından karşılaştırmaktır. YÖNTEM: Çalışmaya izole kronik sinüzit nedeniyle ESC uygulanan hastalar dahil edildi. Kronik sinüzit dışı nedenlerle opere edilenler ve orta konka cerrahisi yapılan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar, cerrahi sonrası kullanılan nazal tampon tipine göre PosiSep® X, Spongostan® ve nonabsorbe edilebilen sinüs tamponu olarak üç gruba ayrıldı. Her grupta 20 hasta yer aldı. Tamponlar ameliyattan 48 saat sonra çıkarıldı. Tampon süresince ağrı, basınç hissi, burun tıkanıklığı, uyku bozukluğu ve postnazal akıntı değerlendirildi. Tampon çıkarılması sonrası kanama ve enfeksiyon skorları kaydedildi. Fonksiyonel değerlendirme NOSE skoru ile yapıldı. Postoperatif 7. ve 30. günlerde endoskopik nazal muayene ile enfeksiyon ve sineşi varlığı incelendi. BULGULAR: Emilebilir tampon kullanılan hastalarda nonabsorbe edilebilen sinüs tamponuna kıyasla ağrı, basınç hissi ve burun tıkanıklığı daha düşük bulundu. Tampon çıkarılması sonrası kanama ve enfeksiyon skorları emilebilir tampon gruplarında daha iyi sonuçlar gösterdi. Yedinci gün endoskopik değerlendirmede emilebilir tampon gruplarında mukozal iyileşmenin daha düzenli olduğu gözlendi. Otuzuncu günde enfeksiyon ve sineşi oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. NOSE skorları emilebilir tampon kullanılan hastalarda daha belirgin fonksiyonel iyileşme olduğunu gösterdi. SONUÇ:FESS sonrası kullanılan nazal tampon materyalinin tipi, postoperatif hasta konforu ve komplikasyon oranları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Biyobozunur nazal tampon materyalleri, özellikle ağrının azaltılması ve mukozal iyileşmenin desteklenmesi açısından, konvansiyonel sinüs tamponlarına kıyasla daha avantajlı bir seçenek olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of a Biodegradable Chitosan-Containing Nasal Pack (PosiSep® X), Spongostan®, and a Nonabsorbable Sinus Pack in Terms of Patient Comfort and Efficacy After Endoscopic Sinus Surgery OBJECTİVE:Endoscopic sinus surgery (ESS) is widely performed in otorhinolaryngology. Nasal packing materials are used postoperatively to control bleeding and prevent adhesion and infection but may reduce patient comfort. This study compared a chitosan-based absorbable nasal pack (PosiSep® X), a gelatin-based absorbable pack (Spongostan®), and a nonabsorbable sinus pack in terms of patient comfort and clinical outcomes in patients undergoing ESS for isolated chronic rhinosinusitis. MATERİALS AND METHODS: Patients undergoing ESS for isolated chronic rhinosinusitis were included, while those with other indications or middle turbinate surgery were excluded. Sixty patients were allocated into three groups according to the nasal packing material used: PosiSep® X, Spongostan®, and a nonabsorbable sinus pack (20 patients per group). Nasal packs were removed 48 hours after surgery. Pain, nasal obstruction, sleep disturbance, and postnasal drip were evaluated during the packing period. Bleeding and infection were recorded after pack removal. Functional outcomes were assessed using the NOSE score. Endoscopic examinations were performed on postoperative days 7 and 30 to assess mucosal healing and synechiae. RESULTS: Absorbable nasal packs were associated with significantly less pain and nasal obstruction compared with nonabsorbable packs. Bleeding and infection after pack removal were also lower in the absorbable groups. Endoscopic findings on postoperative day 7 showed better mucosal healing in patients treated with absorbable materials. No significant differences were observed among groups regarding infection or synechiae on day 30. NOSE scores demonstrated greater functional improvement in the absorbable pack groups. CONCLUSİON: Nasal packing material significantly influences postoperative comfort and early outcomes after ESS. Biodegradable nasal packs provide advantages over nonabsorbable packs, particularly in reducing pain and promoting mucosal healing.