HPV 16 ve 18 dışındaki diğer yüksek riskli HPV enfeksiyonlu kadınlarda, smear sonucundan bağımsız kolposkopi gerekli mi?
Is colposcopy necessary regardless of cytology results in women with high-risk HPV infections other than HPV 16 and 18?
  1. Tez No: 1015421
  2. Yazar: SELDA ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN DENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virus, Serviksin preinvaziv lezyonları, Kolposkopi, Serviks kanseri, LEEP, Human Papilloma Virus, Preinvasive lesions of the cervix, Colposcopy, Cervical cancer, LEEP
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, HPV 16 ve HPV 18 dışındaki diğer yüksek riskli HPV (YR-HPV) enfeksiyonu olan kadınlarda, smear sonuçlarından bağımsız olarak kolposkopi yapılmasının gerekliliğini değerlendirmek ve kolposkopik biyopsi ile saptanan preinvaziv lezyon sıklığını saptamaktır. Gereç-Yöntem: Bu retrospektif çalışmada Alanya ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Ocak 2022–Ocak 2025 tarihleri arasında başvuran servikal sitolojisi normal, yüksek riskli HPV testi pozitif toplam 371 hasta değerlendirildi. Hastalar HPV 16/18 pozitif (Grup 1, n=136) ve diğer yüksek riskli HPV pozitif (Grup 2, n=235) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara kolposkopik muayene ve kolposkopi eşliğinde biyopsi yapıldı. Endikasyon dahilindeki hastalara LEEP işlemi yapıldı. Kolposkopik biyopsi ve LEEP histopatoloji sonuçları HPV tiplerine göre karşılaştırıldı. Verilerin istatistiksel analizinde ki-kare testi, Fisher exact test, lojistik regresyon analizi ve Cohen's Kappa uyum analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya servikal sitoloji sonuçları normal, yüksek riskli HPV enfeksiyonu pozitif olan 371 hasta dahil edildi. Kadınların yaş ortalaması 40,3 ± 10,9 yıl idi. Hastaların 136'sında HPV 16, 18 veya her ikisi pozitif (Grup 1); kalan 235'inde diğer YR-HPV tipleri pozitifti (Grup 2). HPV dağılımı incelendiğinde; HPV 16 pozitif 99 (%26,7), HPV 18 pozitif 28 (%7,5), HPV 16 ve 18 birlikte pozitif 9 (%2,4) ve diğer yüksek riskli HPV pozitif 235 (%63,3) kadın hasta mevcuttu. Kolposkopik biyopsi sonuçları incelendiğinde, Grup 1'de normal sonuç oranı %25, anormal (LSIL-CIN2-CIN3) sonuç oranı %75; Grup 2'de normal sonuç oranı %25,1, anormal sonuç oranı %74,9 olarak bulundu. Gruplar arasında yapılan ki-kare analizinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=1.000). Normal histopatoloji oranları ise iki grup arasında benzer bulunmuştur (%25 civarında). LSIL oranı Grup 2'de (%59,6) Grup 1'e (%49,3) göre daha yüksekken, yüksek dereceli lezyonlar (CIN 2+) Grup 1'de (%25,7) Grup 2'ye (%15,3) göre daha yüksek bulundu. HPV 16/18 testinin CIN 3 öngörmedeki duyarlılığı %70, negatif prediktif değeri %96,17 olarak saptandı. Kolposkopik biyopsi ile LEEP histopatolojisi arasında zayıf düzeyde uyum gözlendi (κ=0,156; p=0,024). Sonuç: Bu çalışmada, servikal sitolojisi normal olan ancak yüksek riskli HPV pozitif kadınlarda, yalnızca HPV 16/18 enfeksiyonuna odaklanmanın yeterli olmadığı gösterilmiştir. HPV 16/18 dışındaki diğer yüksek riskli HPV tiplerinde de toplam anormallezyon oranı benzer düzeyde saptanmış olup özellikle LSIL oranının yüksek olduğu ve azımsanmayacak oranda CIN 2+ lezyonların bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, servikal sitolojisi normal olsa dahi yüksek riskli HPV pozitif kadınlarda kolposkopi gerekliliğinin yalnızca HPV 16/18 ile sınırlandırılmaması gerektiği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the necessity of colposcopy in women with infections of other high-risk HPV types (YR-HPV) besides HPV 16 and HPV 18, regardless of smear results, and to determine the frequency of preinvasive lesions detected by colposcopic biopsy. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 371 women with normal cervical cytology and positive high-risk HPV test results who attended the Department of Obstetrics and Gynecology at Alanya ALKÜ Training and Research Hospital between January 2022 and January 2025. Patients were divided into two groups: HPV 16/18-positive (Group 1, n=136) and positive for other high-risk HPV types (Group 2, n=235). All patients underwent colposcopic examination and colposcopy-guided biopsy. Loop Electrosurgical Excision Procedure (LEEP) was performed in patients with appropriate indications. Colposcopic biopsy and LEEP histopathological findings were compared according to HPV type. Statistical analyses were performed using the chi-square test, Fisher's exact test, logistic regression analysis, and Cohen's kappa agreement analysis. Results: A total of 371 women with normal cervical cytology and positive high-risk HPV infection were included in the study. The mean age of the participants was 40.3 ± 10.9 years. Of the patients, 136 were positive for HPV 16, HPV 18, or both (Group 1), while the remaining 235 were positive for other high-risk HPV types (Group 2). The distribution of HPV types was as follows: HPV 16 positivity in 99 patients (26.7%), HPV 18 positivity in 28 patients (7.5%), combined HPV 16 and HPV 18 positivity in 9 patients (2.4%), and positivity for other high-risk HPV types in 235 patients (63.3%). According to colposcopic biopsy results, the rate of normal histopathology was 25.0% and the rate of abnormal findings (LSIL, CIN 2, or CIN 3) was 75.0% in Group 1, whereas the corresponding rates were 25.1% and 74.9% in Group 2. No statistically significant difference was observed between the groups in the chi-square analysis (p=1.000). Normal histopathological findings were similarly distributed between the two groups (approximately 25%). The rate of LSIL was higher in Group 2 (59.6%) than in Group 1 (49.3%), whereas high-grade lesions (CIN 2+) were more frequent in Group 1 (25.7%) than in Group 2 (15.3%). The sensitivity of HPV 16/18 testing for predicting CIN 3 was 70%, and its negative predictive value was 96.17%. A weak level of agreement was observed between colposcopic biopsy and LEEP histopathology results (κ=0.156, p=0.024). Conclusion: This study demonstrated that focusing solely on HPV 16/18 infection is insufficient in women with normal cervical cytology but positive for high-risk HPV types. Similar overall abnormal lesion rates were found in other high-risk HPV types besides HPV 16/18, with a particularly high rate of LSIL and a significant number of CIN 2+ lesions. In conclusion, this study shows that the need for colposcopy in high-risk HPV-positive women, even with normal cervical cytology, should not be limited to HPV 16/18 alone.