Metal takılarda doku verme teknikleri ve uygulamalar
Texturi̇ng techniques and applications in metal jewelry
  1. Tez No: 1015446
  2. Yazar: ALİYE KURNAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL BÜYÜKYAZICI
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım, Kolloidal gümüş, Madeni takılar, Üç boyutlu tasarım, Industrial design, Colloidal silver, Metal parures, Three dimensional design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: El Sanatları Bilim Dalı
Özet
“Metal Takılarda Doku Verme Teknikleri ve Uygulamalar”başlıklı araştırmanın amacı; günümüz takı tasarımında kullanılan metale doku verme teknikleri ile uygulamalarını incelemek, belgelemek ve deneysel yöntemlerle özgün metal yüzeyler elde ederek çağdaş eserler üretmektir. Araştırmada betimsel ve deneysel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada; metale doku verme teknikleri kullanılarak kuyumculukta dokulu metal yüzeylerin oluşturulma süreçleri, kullanılan teknikler ve bu süreçte yararlanılan araç-gereçler tespit edilmiştir. Doku öğeleri, tasarımcının kendi mantığını ve deneysel yöntemlerini kullanarak daha önce hiç oluşturulmamış ve denenmemiş dokular meydana getirebileceği kadar zengindir. Çok geniş bir yelpazeye sahip olan metale doku verme teknikleri metal takı üretiminde kullanılarak, bu yöntemlere dayalı sonsuz doku uygulamaları ve özgün takı üretimleri yapmak mümkündür. Tasarımcının deneysel yaklaşımlarla zengin çeşitilikte özgün dokulu yüzeyler elde edilebileceği gerçeğinden hareketle, araştırma kapsamında 27 adet yeni metal doku çalışması gerçekleştirilmiş ve bu dokular 15 adet özgün takı tasarlanmıştır. Ayrıca çağdaş takı sanatı sınırları içerisinde metale doku verme tekniklerini aktif olarak kullanan yerli ve yabancı sanatçıların eserleri incelenmiştir. Araştırmanın kapsamını; yurt içinde 14, yurt dışında ise 16 sanatçı olmak üzere, metale doku verme teknikleriyle çalışma yapan 30 sanatçı kapsamaktadır. Sanatçılardan izin alınarak e-posta, çevrimiçi katalog, web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden derlenen eserler ile tez kapsamında üretilen metal doku çalışmaları ve özgün eserler; ürünün cinsi, yapım yılı, malzemesi ve teknik adını içeren kriterler dikkate alınarak hazırlanan bilgi formları aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler ve oluşturulan tasarımlar; bu yöntemlerin yalnızca çalışmada yer verilen dokularla sınırlı kalmadığını, incelenen ulusal ve uluslararası sanatçıların yaptığı eserler doğrultusunda farklı malzemeler, metaller, materyaller ve tekniklerle de çeşitli varyasyonlarda yüzey oluşturma ve dokular elde edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study titled 'Techniques and Applications of Texturing Metal in Jewelry' is to examine and document the techniques used to texture metal in contemporary jewelry design, and to produce contemporary works by creating unique metal surfaces through experimental methods. The study employed both descriptive and experimental research methods. In this study, the processes involved in creating textured metal surfaces in jewelry were identified, along with the specific techniques, tools, and materials employed.Textural elements are rich enough to allow the designer to produce textures that have never been created or tested before, using their own logic and experimental methods.Given the wide range of texturing techniques used in metal jewelry production, it is possible to create innumerable textural applications and original jewelry pieces based on these methods.Based on the fact that designers can achieve a rich variety of unique textured surfaces through experimental approaches, twenty-seven new metal texturing studies were conducted within the scope of this research, and these textures were used to design fifteen original pieces of jewelry. The scope of the research includes thirty artists who work with metal texturing techniques, comprising fourteen artists from Turkey and sixteen international artists. Or sixteen from international contexts."Works obtained from artists with their permission via email, online catalogs, and websites, and official digital platforms, alongside the texturing studies and original pieces produced for this thesis, were analyzed using information forms structured around criteria including work type, year of creation, materials, and technical classification. The data obtained and the designs created in this study demonstrate that these methods are not limited to the fabrics included in the study; rather, it has been observed that various surface treatments and textures can be achieved using different materials, metals, and techniques, in line with the works of the national and international artists examined.