Matematiksel dönüşümlerle görüntü tabanlı veri gizleme
Image-based data hiding with mathematical transformations
- Tez No: 1015481
- Danışmanlar: DOÇ. HÜLYA KODAL SEVİNDİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sayısal görüntü, Sayısal görüntü işleme, Veri şifreleme, Veri şifreleme yöntemleri, Çoklu dalgacık, Digital image, Digital image processing, Data encryption, Data encryption methods, Multiwavelet
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, görülmesi veya değiştirilmesi istenmeyen gizli kişisel bilgilere üçüncü şahıslar tarafından izinsiz erişimi önlemeye yöneliktir. Bu erişimi önlemek için veri güvenliğini artıracak kriptoloji ve steganografi teknikleri birlikte kullanılmıştır. Tezde bulunan uygulamalada renkli görüntüler üzerinde veri gizleme amacıyla Shamir'in Sır Paylaşımı şeması ve Ayrık Dalgacık Dönüşümü (DWT) tabanlı bir steganografi yöntemi önerilmektedir. Çalışmada çeşitli yöntemler denenmiştir. Bu yöntemler farklı görüntü formatları ve farklı boyutlarda test edilmiştir. Payların birleştirilmesi sonrasında görüntü kalitesini değerlendirmek için Ortalama Kare Hata (MSE), Tepe Sinyal Gürültü Oranı (PSNR) ve Yapı Benzerlik İndeksi Ölçüsü (SSIM) değerleri hesaplanmış, ayrıca Ortalama, Medyan ve Gauss filtreleri ile kalite optimizasyonu yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, oluşturulan payların başarılı bir şekilde sırrı gizleyebildiğini ve payların birleştirilmesiyle gizli görüntünün başarılı bir şekilde yeniden elde edilebildiğini göstermektedir. Ayrıca filtreleme uygulanması, MSE, PSNR ve SSIM değerlerini artırarak görüntü kalitesini iyileştirmiştir. Literatürdeki önemli çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda, RGB görüntü verileri, sır paylaşım şemaları, kriptoloji ve steganografi teknikleri, ayrıca günümüzde sıkça tercih edilen ve gelişmiş çoklu ölçekli yöntemlerden biri olan dalgacık dönüşümü, bu araştırmanın temel noktalarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to prevent unauthorized access by third parties to confidential personal information that is not intended to be seen or altered. To prevent this access, cryptography and steganography techniques are used together to enhance data security. The thesis proposes a steganography method based on Shamir's Secret Sharing scheme and Discrete Wavelet Transform (DWT) for data concealment on color images. Various methods were tested in the study, using different image formats and sizes. To evaluate image quality after merging the segments, Mean Squared Error (MSE), Peak Signal-to-Noise Ratio (PSNR), and Structure Similarity Index Measure (SSIM) values were calculated, and quality optimization was performed using Mean, Median, and Gaussian filters. The results show that the generated segments successfully conceal the secret, and the hidden image can be successfully reconstructed by merging the segments. Furthermore, applying filtering improved image quality by increasing the MSE, PSNR, and SSIM values. Considering the significant studies in the literature, RGB image data, secret-sharing schemes, cryptography and steganography techniques, as well as wavelet transform, one of the frequently preferred and advanced multi-scale methods today, constitute the main points of this research.