Elektif cerrahi geçirecek hastalarda video laringoskop ve direkt laringoskop kullanımının entübasyon başarısı, fizyolojik yanıtlar ve postoperatif komplikasyonlar açısından karşılaştırılması
A comparison of video laryngoscopy and direct laryngoscopy in terms of intubation success, physiological responses, and postoperativecomplications in patients undergoing elective surgery
- Tez No: 1015488
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Direkt laringoskopi, video laringoskopi, endotrakeal entübasyon, hemodinamik yanıt, postoperatif komplikasyonlar, stile kullanımı, Direct laryngoscopy, videolaryngoscopy, endotracheal intubation, hemodynamic response, postoperative complications, stylet use
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ELEKTİF CERRAHİ GEÇİRECEK HASTALARDA VİDEO LARİNGOSKOP VE DİREKT LARİNGOSKOP KULLANIMININ ENTÜBASYON BAŞARISI, FİZYOLOJİK YANITLAR VE POSTOPERATİF KOMPLİKASYONLAR AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışma; zor hava yolu öngörülmeyen, elektif cerrahi planlanan erişkin hastalarda video laringoskopi ile direkt laringoskopinin entübasyon parametreleri, hemodinamik yanıtlar ve postoperatif hava yolu komplikasyonları üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize kontrollü olarak yürütülen bu çalışmaya, genel anestezi altında elektif cerrahi uygulanacak ASA I–II grubunda 266 erişkin hasta dahil edilmiştir. Hastalar direkt laringoskopi (DL grubu) ve Macintosh bleydli video laringoskopi (VL grubu) olmak üzere iki gruba randomize edilmiştir. Tüm entübasyon işlemleri deneyimli anestezistler tarafından gerçekleştirilmiştir. Entübasyon süresi, başarı oranı, deneme sayısı ve stile kullanım gereksinimi kaydedilmiştir. Hemodinamik değerlendirme kapsamında kalp tepe atımı (KTA), ortalama arter basıncı (OAB) ve periferik oksijen satürasyonu (SpO₂) değerleri entübasyon öncesinde ve sonrasında ölçülmüştür. Postoperatif komplikasyonlar açısından hastalar 1. ve 24. saatlerde boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük varlığı yönünden değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grupta da entübasyon başarısı %100 olarak saptanmış; deneme sayısı açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Video laringoskopi grubunda entübasyon süresi ve stile kullanım oranı, direkt laringoskopi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Hemodinamik değerlendirmede, video laringoskopi grubunda entübasyon sonrası KTA artışı ile OAB değişiminin direkt laringoskopi grubuna kıyasla daha sınırlı olduğu gösterilmiştir. SpO₂ değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Postoperatif komplikasyonlar değerlendirildiğinde, erken dönem öksürük insidansı video laringoskopi grubunda anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Ayrıca stile kullanımının, 24. saatteki boğaz ağrısı ve öksürük oranlarında artışla ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Zor hava yolu öngörülmeyen elektif cerrahi hastalarında Macintosh bleydli video laringoskopi ve direkt laringoskopi, teknik başarı açısından benzer sonuçlar sağlamıştır. Video laringoskopi grubunda entübasyon süresi ve stile kullanım gereksinimi daha yüksek bulunmasına rağmen; bu yöntem daha stabil post entübasyon hemodinamik yanıtlar ve daha düşük erken dönem öksürük insidansı ile ilişkili bulunmuştur. Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı açısından yöntemler arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu bulgular, video laringoskopinin rutin hava yolu yönetiminde direkt laringoskopiye belirgin bir teknik üstünlük sağlamadığını; ancak fizyolojik ve postoperatif parametreler üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle, özellikle hemodinamik stabilitenin korunmasının önemli olduğu klinik durumlarda yararlı bir alternatif oluşturabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
A COMPARISON OF VIDEO LARYNGOSCOPY AND DIRECT LARYNGOSCOPY IN TERMS OF INTUBATION SUCCESS, PHYSIOLOGICAL RESPONSES, AND POSTOPERATIVE COMPLICATIONS IN PATIENTS UNDERGOING ELECTIVE SURGERY Objective: This study aimed to compare the effects of Macintosh-blade videolaryngoscopy and direct laryngoscopy on intubation parameters, hemodynamic responses, and postoperative airway complications in adult patients undergoing elective surgery with no anticipated difficult airway. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled study included 266 adult patients with American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status I–II scheduled for elective surgery under general anesthesia. Patients were randomized into two groups: the direct laryngoscopy (DL) group and the Macintosh-blade videolaryngoscopy (VL) group. All intubation procedures were performed by experienced anesthesiologists. Intubation time, success rate, number of attempts, and requirement for stylet use were recorded. For hemodynamic assessment, heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), and peripheral oxygen saturation (SpO₂) values were measured before and after intubation. Patients were evaluated for postoperative complications, including sore throat, hoarseness, and cough, at the 1st and 24th postoperative hours. Results: The intubation success rate was 100% in both groups, and no significant difference was observed regarding the number of attempts. Intubation time and stylet use rate were significantly higher in the videolaryngoscopy group compared to the direct laryngoscopy group. Hemodynamic assessment demonstrated that post-intubation increases in HR and changes in MAP were less pronounced in the videolaryngoscopy group. No significant difference was observed between the groups regarding SpO₂ values. Evaluation of postoperative complications revealed that the incidence of early postoperative cough was significantly lower in the videolaryngoscopy group. No significant differences were found between the groups regarding sore throat and hoarseness. In addition, stylet use was associated with increased rates of sore throat and cough at the 24th postoperative hour. Conclusion: Macintosh-blade videolaryngoscopy and direct laryngoscopy provided similar technical success in patients with no anticipated difficult airway undergoing elective surgery. Although videolaryngoscopy was associated with longer intubation time and higher stylet requirement, it was also associated with more stable post-intubation hemodynamic responses and a lower incidence of early postoperative cough. These findings suggest that videolaryngoscopy does not provide a clear technical superiority over direct laryngoscopy in routine airway management; however, because of its favorable effects on physiological and postoperative parameters, it may represent a useful alternative in clinical scenarios where preservation of hemodynamic stability is particularly important.