Hipertansif ve normotansif hastalarda video ve geleneksel laringoskopinin hemodinamik yanıt üzerine etkisi
Effect of videolaryngoscope and conventional direct laryngoscope on the hemodynamic response in hypertensive and normotensive patients
- Tez No: 504298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Endotrakeal entübasyon, hemodinamik yanıt, Macintosh laringoskop, Storz C-MAC videolaringoskop, entübasyon zamanı, Endotracheal Intubation, Hemodynamic Response, Macintosh laryngoscope, Storz C-MAC video laryngoscope, Intubation time Contact address: [email protected]
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Hipertansif ve Normotansif Hastalarda Video ve Geleneksel Laringoskopinin Hemodinamik Yanıt Üzerine Etkisi Giriş ve Amaç: Endotrakeal entübasyon ve laringoskopi sırasında özellikle kardiyovasküler hastalığı olanlarda taşikardi ve kan basıncı artışı gibi belirgin ve zararlı olabilecek hemodinamik değişikliklerin olduğu bilinmektedir. Çalışmamızın hipotezini videolaringoskop kullanılarak ET işleminin daha kolay yapılarak daha az hemodinamik yanıta neden olması ve glottik görüntüyü iyileştirerek kısa entübasyon süresi sağlaması üzerine kurduk. Bu çalışmada genel anestezi altında ET yapılan hipertansiyon tanılı video ve geleneksel laringoskopinin hemodinamik yanıt ve entübasyon süresi üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Prospektif randomize kontrollü çalışmamıza genel anestezi altında elektif cerrahi operasyon geçirecek hipertansiyon tanılı 100 hasta(Grup H) ve hipertansiyon tanısı olmayan normotansif 100 hasta(Grup N) dahil edildi. Hastalar C-MAC videolaringoskop(V) ya da geleneksel direk macintosh laringoskop(D) kullanılarak entübe edildi: Grup HV, Grup HD, Grup NV, Grup ND. Hastaların demografik verileri ve hava yolu değerlendirilmesinde kullanılan ölçümler, işlem süresi ve hemodinamik parametreler (preoperatif, giriş, entübasyon sonrası ve izleyen 5 dakika boyunca dakikada bir) kayıt edildi. Bulgular: Hipertansif ve normotansif hastaların zaman göre hemodinamik parametleri kıyaslandığında; hipertansif grupta normotansif gruptan entübasyon sonrası 4. ve 5. dakika(T4 ve T5) KH ölçümleri anlamlı düşük ve tüm zamanlardaki SAB, DAB ve OAB değerleri ise anlamlı yüksek saptandı (p0.05) Entübasyon zamanının gruplar arasında değerlendirmesinde videolaringoskopla entübe edilen grubun (grup V) entübasyon zamanının geleneksel direk Macintosh laringoskopla entübe edilen grubun entübasyon anlamlı kısa olduğu saptandı. (p=0,001) Sonuç: İki cihazında (Storz C-MAC videolaringoskop ve direk macintosh laringoskop) hemodinamik yanıt üzerine etkisi hipertansif ve normotansif hasta grubunda benzerdir. Storz C-MAC videolaringoskop kullanımı direk macintosh laringoskop kullanımına kıyasla entübasyon zamanını kısaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effect of Videolaryngoscope and Conventional Direct Laryngoscope on the Hemodynamic response in Hypertensive and Normotensive Patients. Background and objectıve: It is known that hemodynamic instability such as tachycardia and high blood pressure which can be significantly harmful to patients can occur during endotracheal intubation and laryngoscopic procedures especially in patients with cardiovascular diseases. We hypothesized that using video laryngoscopy can cause a less hemodynamic response and shorter duration of intubation. procedure through better visualization of glottis. Goal of this study is to compare the effect of video laryngoscopy and conventional laryngoscopy on hemodynamic response and ET duration under general anesthesia in patients with hypertension Methods: This study is designed as a prospective randomized controlled study. One hundered hypertensive patients (H) and one hundred Normotensive patients (N) who underwent elective surgical procedures under general anesthesia are included in the study. Patients were intubated either via C-MAC video laryngoscope (V) or conventional Macintosh laryngoscope (D). Patients are grouped as HV, HD, NV, ND. Patients hemodynamic parameters( Preoperative, after induction, after intubation, and post-intubation until the first 5 minutes), airway evaluation measurements, procedure duration and patients demographic characteristics are recorded. Findings: In hypertensive group post-intubation 4th and 5th minutes ( T4, T5) KH values are significantly low, on the other hand, SAP, DAP, and MAP values are always significantly high (p>0.05) compare to the normotensive group. There was no overall difference between KH, SAP, DAP, MAP value of group HV, HD and group NV, ND (p>0.05). Videolaryngoscopicly intubated patients have a statistically significant shorter duration of intubation compare to the conventional laryngoscopicly intubated patient (p=0,001) Conclusion: Effect of both Storz C-MAC video laryngoscope and conventional Macintosh laryngoscope on the hemodynamic response in hypertensive patients and normotensive a patients is similar. Storz C-MAC video laryngoscope has shorter ET duration compare to the Conventional machintosh laryngoscope.