Ölüm nedeni ani kardiyak ölüm olarak belirlenen adli olguların toksikolojik inceleme sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of toxicological analysis results in forensic cases with cause of death determined as sudden cardiac death
  1. Tez No: 1015595
  2. Yazar: MERT TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli toksikoloji, Doğal ölüm, Forensic toxicology, Natural mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda olguların demografik özellikleri yanı sıra, makroskobik ve mikroskobik kalp-damar sistemi patolojileri ve toksikolojik sonuçlarını birlikte inceleyerek; ani kardiyak ölümde rolü olabilecek ya da ani kardiyak ölümü tetikleyebilecek ilaç etken maddelerini tespit edilmesi ile; olası ilaç kötüye kullanımları, ilaç seçiminde tıbbi uygulama hataları, ilaç reçete edilmesinde dikkat edilecek hususlar, bilirkişi raporlarında toksikoloji sonuçların değerlendirilmesi konularının tartışılması ve ani kardiyak ölümleri önlemeye yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma, arşiv kayıtlarına dayalı tanımlayıcı tipte olup, 01.01.2013–31.12.2022 tarihleri arasında Adli Tıp Kurumu Muğla Şube Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen 4592 otopsinin retrospektif olarak incelendi. Ölüm nedeni ani kardiyak ölüm olan 781 olgu çalışma kapsamına alındı. Her olgu için demografik özellikler, antropometrik veriler, özgeçmiş bilgileri, kalp ve akciğer dokularının makroskobik-mikroskobik bulguları ile toksikoloji sonuçları incelendi. 781 olgunun toksikolojik analizinde 568'inde (%72,7) alkol, ilaç veya diğer maddeler pozitif saptandı. Pozitif olguların %74,1'inde birden fazla etken madde tespit edildi ve %10'unda polifarmasi (beş ve üzeri etken madde) bulundu. Nonsteroid Antinflamatuar İlaçlar %11,6 etil alkol %9,4 ve Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitör ilaçlar %7,3 ve oranında saptandı. Makroskobik ve mikroskobik kalp bulguları birlikte değerlendirildiğinde, toksikoloji pozitif olgularda akut kardiyak bulgu oranı, toksikoloji negatif olgulara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu. Şüpheli ölüm olgularında toksikolojik sonuçların değerlendirilmesi ve yorumlanmasında, otopsi bulguları yanı sıra, polifarmasi, ilaç-ilaç/ ilaç- madde etkileşimleri, QT-uzatma potansiyeli vb. hususlar göz önüne alınmalıdır. İleri yaş, obezite, diyabet ve bilinen kalp-damar hastalığı varlığında; Nonsteroid Antinflamatuar İlaçlar, dekonjestanlar ve QT'yi uzatabilen psikotroplar başta olmak üzere reçeteli/reçetesiz ilaçların birlikte kullanımına yönelik klinik farkındalık ve eczane bazlı danışmanlık güçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In our study, we examined the demographic characteristics, macroscopic and microscopic cardiovascular pathologies, and toxicological findings; identified drug active ingredients that may play a role in or trigger sudden cardiac death; discussed possible drug misuse, medical practice errors, prescribing considerations, and the evaluation of toxicology results in expert reports; and aimed to contribute to preventive policy development. The study is descriptive, based on archival records, and retrospectively reviewed 4,592 autopsies performed at the Muğla Branch of the Forensic Medicine Institute between January 1, 2013, and December 31, 2022. A total of 781 sudden cardiac death cases were included. For each, demographic, anthropometric, and medical data, along with macroscopic-microscopic heart and lung findings and toxicology results, were examined. Toxicological analysis revealed alcohol, drugs, or other substances in 568 cases (72.7%), with multiple substances in 74.1% and polypharmacy (≥5 substances) in 10%. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs were detected in 11.6%, ethyl alcohol in 9.4%, and selective serotonin reuptake inhibitors in 7.3%. When cardiac findings were evaluated together, acute cardiac pathology was significantly higher in toxicology-positive cases. In interpreting toxicological results in suspicious deaths, autopsy findings, polypharmacy, drug interactions, and QT-prolongation potential should be considered. In older, obese, or diabetic individuals with cardiovascular disease, clinical awareness and pharmacy-based counseling regarding the concomitant use of prescription/over-the-counter drugs—particularly nonsteroidal anti-inflammatory, decongestant, and psychotropic agents—should be reinforced.