Üretroplasti operasyonunun erken dönemde anksiyete, depresyon ve cinsel doyum ile olan ilişkisi
The relationship of urethroplasty with anxiety, depression, and sexual satisfaction in the early postoperative period
  1. Tez No: 1015596
  2. Yazar: ONUR ENES TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSAB ALİ KUTLUHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-ürolojik, Teşhis teknikleri-ürolojik, Surgery-urologic, Diagnostic techniques-urological
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı üretral darlık nedeniyle uygulanan üretroplasti operasyonunun hastaların ruh sağlığı ve psikoseksüel yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini prospektif bir kohort tasarımıyla analiz etmektir. Çalışma kapsamında sadece anatomik iyileşme değil; cerrahi başarının anksiyete, depresyon ve cinsel doyumun farklı boyutları (doyum, iletişim, ereksiyon, ejakülasyon vb.) üzerindeki etkisinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2024-Ekim 2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Üroloji Kliniğinde üretroplasti uygulanan 53 erkek hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar preoperatif, postoperatif 3. ay ve 6. ayda; Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRISS) alt ölçekleri ile değerlendirildi. Cerrahi başarı kriteri maksimum idrar akış hızı (Qmax) >12 ml/sn ve Uluslararası Prostat Semptom Skoru (IPSS) <10 olarak tanımlandı. Hastaların preoperatif ve postoperatif BDÖ, BAÖ ve GRISS skorları karşılaştırıldı. Bulgular: Cerrahi başarı oranı %86,7 olarak saptanmıştır. Başarılı grupta BDÖ puanları ve BAÖ puanları 6 ay içinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır. GRISS alt ölçeklerinden cinsel doyum, sıklık, kaçınma, dokunma ve prematür ejakülasyon puanlarında başarılı grupta anlamlı iyileşme izlenirken; erektil fonksiyon ve iletişim puanlarında anlamlı değişim saptanmamıştır. Direkt Görüş Altında İnternal Üretrotomi (DVIU) öyküsü olmayan ve 1-2 kez DVIU geçirenlerde depresyon skorları hızla düzelirken, 3 ve üzeri DVIU geçirenlerde iyileşme anlamsız bulunmuştur. Preoperatif sistostomi kateteri olan hastalar, kateterden kurtulduklarında en yüksek depresyon iyileşmesini göstermiş, ancak bu grupta anksiyete skorlarının 6. ayda plato çizdiği gözlemlenmiştir. Sonuç: Üretroplasti, anatomik başarının ötesinde hastanın psikoseksüel sağlığında kapsamlı bir restorasyon sağlamaktadır. Üretra darlığında; tekrarlayan başarısız endoskopik girişimler ve preoperatif sistostomi varlığı mental iyileşme kapasitesini ve hızını etkileyen kritik faktörlerdir. Yaşam kalitesini korumak adına üretra darlığı tanılı hastalarda üretroplasti erken dönemde tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to analyze the impact of urethroplasty for urethral stricture on patients' mental health and psychosexual quality of life through a prospective cohort design. Beyond assessing anatomical restoration alone, the research aims to elucidate the influence of surgical success on various dimensions of anxiety, depression, and sexual satisfaction (e.g., satisfaction, communication, erectile function, and ejaculation). Materials and Methods: A total of 53 male patients who underwent urethroplasty at the Ankara Bilkent City Hospital Urology Clinic between July 2024 and October 2025 were included in the study. Patients were evaluated preoperatively and at the 3rd and 6th months postoperatively using the Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), and subscales of the Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS). Surgical success was defined as a peak urinary flow rate (Qmax) >12 mL/s and an International Prostate Symptom Score (IPSS) <10. Preoperative and postoperative BDI, BAI, and GRISS scores of the patients were comparatively analyzed. Results: The surgical success rate was determined to be 86.7%. In the successful group, both BDI (Beck Depression Inventory) and BAI (Beck Anxiety Inventory) scores showed a statistically significant decrease within 6 months. Regarding the GRISS (Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction) subscales, significant improvements were observed in dissatisfaction, infrequency, avoidance, non-sensuality, and premature ejaculation scores among the successful cohort; however, no significant changes were noted in impotance and non-communication scores. While depression scores improved rapidly in patients with no prior history of DVIU (Direct Vision Internal Urethrotomy) or those who underwent 1-2 procedures, the improvement was found to be non-significant in patients with 3 or more DVIU attempts. Patients with preoperative cystostomy demonstrated the most substantial improvement in depression scores upon catheter removal; however, anxiety scores in this group were observed to plateau at the 6-month follow-up. Conclusion: Urethroplasty provides a comprehensive restoration of the patient's psychosexual health, extending beyond mere anatomical success. In the management of urethral stricture, repeated failed endoscopic interventions and the presence of a preoperative suprapubic cystostomy are critical factors that negatively impact both the psychological recovery and the rate of functional recovery. To preserve long-term quality of life, urethroplasty should be prioritized as an early surgical intervention in patients diagnosed with urethral stricture.