Borçlar hukukunda emredici hükümler ile serbest piyasa düzeni arasındaki ilişki ve iş sözleşmelerine asgari ücret müdahalesi bakımından görünümü
The relationship between the mandatory provisions and free market order in the law of obligations and its examination within the framework of minimum wage intervention in employment contracts
  1. Tez No: 1015601
  2. Yazar: ABDULKERİM ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk medeni hukuku, Türk özel hukuku, Turkish civil law, Turkish private law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada hukuk ve ekonomi arasındaki ilişki, hukukun normatif ekonomik analizi yöntemi kullanılmak suretiyle, sözleşme müessesesi bağlamında incelenmiştir. Ancak ekonomik analiz hukuk nezdinde tek başına belirleyici ölçüt olarak kabul edilmemiş, hukukun kendi ilkeleri de dikkate alınarak karma bir yöntem benimsenmiştir. Yöntemin temeli piyasadaki fiyat oluşum mekanizmasına dayanmaktadır ve ele alınan konular bu bağlamda sınırlandırılmıştır. Bu bakış açısına dayanarak, emredici kurallara ihtiyaç ve müdahalenin sınırlarının tespiti amacıyla maddileştirme yaklaşımının sözleşme adaleti ve sözleşme özgürlüğü kavramları açısından ayrı ayrı ele alınması gerekli görülmüştür. Sözleşme özgürlüğünün maddileştirilmesinin zemini olarak piyasa başarısızlıklarına karşı önlem hedefi vurgulanmıştır. Bu yöndeki müdahaleler piyasanın kurulması bakımından zorunlu görülmüştür. Sözleşme adaletine ilişkin olarak ise, sözleşme özgürlüğünün ayakta tutulabilmesi için maddileştirici müdahalelerin istisnai olması gerektiği belirtilmiştir. Bu çerçevede fiyat oluşum mekanizmasına dair istisnai alan olarak ise asgari ücret düzenlemesi incelenmiştir. İşgücü piyasasındaki ücret mekanizmasının yapısı incelenmiş, asgari ücret müdahalesi olmaksızın işçinin kişiliğinin korunabilmesine imkân bulunmaması nedeniyle, bu müdahalenin gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between law and economics was examined in the context of the institution of contract by employing the method of normative economic analysis of law. However, economic analysis was not accepted as the sole determining criterion in terms of law, and a mixed method was adopted by also taking into consideration the principles of law itself. The basis of the method rests upon the price formation mechanism in the market, and the subjects discussed were limited within this context. Based on this perspective, it was deemed necessary to address the materialization approach separately in terms of the concepts of contractual justice and freedom of contract, with the aim of determining the need for mandatory rules and the limits of intervention. As the basis for the materialization of freedom of contract, the objective of taking measures against market failures was emphasized. Interventions in this direction were considered necessary for the establishment of the market. With regard to contractual justice, however, it was argued that materializing interventions should remain exceptional in order to preserve freedom of contract. Within this framework, minimum wage regulation was examined as an exception to the general principle of market-based price formation. The structure of the wage mechanism in the labor market was examined, and the necessity of minimum wage intervention was demonstrated due to the impossibility of ensuring the protection of the worker's personality in the absence of such intervention.