Çocuk sağlığına dijital dokunuş: Ebeveynlerin sağlık bilgisi kaynağı olarak sosyal medya kullanımı
A digital touch to child health: Parents' use of social media as a source of health information
- Tez No: 1015625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveynlik, Dijital okuryazarlık, Sağlık okuryazarlığı, Digital parenting, Digital literacy, Health literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ebeveynlerin çocuk sağlığına ilişkin bilgi arayışında sosyal medya kullanımını incelemeyi ve bu kullanımın sağlıkla ilgili karar verme süreçlerine etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, ebeveynlerin sosyal medyayı hangi amaçlarla kullandıkları, bu platformlardan edindikleri bilgileri nasıl değerlendirdikleri ve bu bilgilerin karar süreçlerine nasıl yansıdığı ele alınmıştır. Ayrıca sosyal medyanın sunduğu hızlı erişim, deneyim paylaşımı ve topluluk desteği gibi avantajlarının yanı sıra, yanlış ve yanıltıcı bilgilere maruz kalmanın oluşturabileceği potansiyel riskler de değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ebeveynlerin eğitim düzeyi arttıkça sağlık okuryazarlığı ile dijital ortamda sağlık bilgisi edinme ve teyit puanlarının anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir (p<0,05). Sağlık çalışanı olan ebeveynlerin sağlık okuryazarlığı, web tabanlı sağlık bilgisi edinme ve dijital teyit puanlarının sağlık çalışanı olmayanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Çocuk sayısı, kronik hastalığı olan çocuğa sahip olma durumu, sosyal medyadan çocuk sağlığı ile ilgili bilgi alma ve internet ortamında karşılaşılan sağlık bilgilerini uygulama durumlarının da sağlık okuryazarlığı ve dijital sağlık bilgisi edinme davranışları ile ilişkili olduğu bulunmuştur (p<0,05). Elde edilen bulgular, ebeveynlerin dijital sağlık okuryazarlığının sosyal medya üzerinden edinilen sağlık bilgilerinin değerlendirilmesinde ve sağlıkla ilgili karar verme süreçlerinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Araştırma, tanımlayıcı tipte bir çalışma olup, dahil etme ve dışlama kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden ebeveynler ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formu, ebeveynlerin sosyal medya kullanımına ilişkin bilgi formu, E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Dijital Ortamda Sağlık Bilgisi Edinme ve Teyit Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler, katılımcıların yazılı onamları alınarak Google Anket uygulaması aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) for Windows 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, ebeveynlerin sosyal medya ile etkileşim biçimlerinin sağlık okuryazarlığı ve dijital sağlık bilgisi edinme-teyit becerileriyle ilişkili olduğu, özellikle eğitim düzeyi, sağlık alanında çalışma durumu ve sosyal medyadan sağlık bilgisi edinme davranışlarının bu becerileri olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, ebeveynlerin güvenilir dijital sağlık kaynaklarına erişiminin desteklenmesi ve dijital sağlık okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik girişimlerin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine parents' use of social media in seeking information about child health and to explore the impact of this use on health-related decision-making processes. Accordingly, the purposes for which parents use social media, how they evaluate the information obtained from these platforms, and how this information influences their decision-making processes were investigated. In addition, both the advantages of social media, such as rapid access to information, experience sharing, and community support, and the potential risks associated with exposure to inaccurate and misleading information were evaluated. The results revealed that as parents' educational level increased, their health literacy and digital health information seeking and verification scores increased significantly (p<0.05). Parents who were healthcare professionals had significantly higher health literacy, web-based health information seeking, and digital verification scores compared to non-healthcare professionals (p<0.05). Furthermore, the number of children, having a child with a chronic illness, obtaining child health information through social media, and applying health information encountered on the internet were found to be associated with health literacy and digital health information-seeking behaviors (p<0.05). The findings indicate that parents' digital health literacy plays an important role in evaluating health information obtained through social media and in making health-related decisions. This descriptive study was conducted with parents who met the inclusion and exclusion criteria and voluntarily agreed to participate. Data were collected using a sociodemographic information form developed by the researchers, a questionnaire on parents' social media use, the eHealth Literacy Scale (eHEALS), and the Digital Health Information Seeking and Verification Scale. Data were obtained through Google Forms after receiving written informed consent from the participants. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows version 22. In conclusion, parents' patterns of social media use were found to be associated with their health literacy and digital health information seeking and verification skills. In particular, educational level, employment in the healthcare sector, and obtaining health information through social media were identified as factors that positively influence these skills. These findings highlight the importance of supporting parents' access to reliable digital health resources and promoting digital health literacy initiatives.