Elektif sezaryen operasyonlarında ultrasonografi rehberli spinal anestezinin geleneksel yöntemle karşılaştırılması: prospektif randomize kontrollü çalışma
Comparison of ultrasonography-assisted spinal anesthesia with traditional methods in elective cesarean sections: a prospective randomized controlled study
- Tez No: 1015718
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anatomik İşaret Noktaları, Hasta Memnuniyeti, Maternal Obezite, Sezaryen, Spinal Anestezi, Ultrasonografi, Anatomic Landmarks, Cesarean Section, Maternal Obesity, Patient Satisfaction, Spinal Anesthesia, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ELEKTİF SEZARYEN OPERASYONLARINDA ULTRASONOGRAFİ REHBERLİ SPİNAL ANESTEZİNİN GELENEKSEL YÖNTEMLE KARŞILAŞTIRILMASI: PROSPEKTİF RANDOMİZE KONTROLLÜ ÇALIŞMA AMAÇ: Elektif sezaryen planlanan gebelerde preprosedürel ultrasonografi (USG) rehberli spinal anestezinin, geleneksel landmark yöntemiyle ilk girişte başarı, prosedürel süre, hemodinamik bulgular, hasta memnuniyeti ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Etik kurul onayı sonrasında elektif sezaryen planlanan ASA II, 18–45 yaş arası 90 gebe prospektif olarak çalışmaya alındı. Olgular randomize olarak USG (Grup A, n=45) ve landmark (Grup B, n=45) gruplarına ayrıldı. Spinal anestezi oturur pozisyonda 25 G Quincke spinal iğneyle %0,5 hiperbarik bupivakain ile uygulandı. Primer sonlanım ilk girişte başarı; sekonder sonlanımlar prosedürel süreler, hemodinamik parametreler, postoperatif VAS ve memnuniyet (5'li Likert) idi. VKİ<30 (n=36) ve VKİ≥30 (n=54) için alt grup analizleri yapıldı. SPSS v26 ile t-testi, Mann-Whitney U, ki-kare ve Spearman korelasyonu uygulandı. BULGULAR: Gruplar demografik açıdan benzerdi. İlk girişte başarı USG grubunda %86,7, landmark grubunda %68,9 idi (p=0,043). Toplam işlem süresi (T0–T3) farklı değildi (p=0,681); anatomik işaretleme süresi USG'de daha uzundu (66,2 vs 22,7 sn; p<0,001). Hasta memnuniyeti USG grubunda anlamlı yüksekti (3,38 vs 2,87; p=0,017). İntraoperatif taşikardi landmark grubunda belirgin yüksek bulundu (%46,7 vs %13,3; p=0,001); hipotansiyon, bradikardi ve PDPH benzerdi. Obez alt grupta USG üstünlüğü belirgindi: ilk girişte başarı %96,3 vs %70,4 (p=0,011); memnuniyet 3,70 vs 2,59 (p<0,001). Spearman analizinde girişim sayısı memnuniyet ile güçlü negatif (rho=−0,428; p<0,001), PDPH ile pozitif (rho=+0,392; p<0,001) korelasyon gösterdi. SONUÇ: Preprosedürel USG rehberliği elektif sezaryen olgularında toplam işlem süresini uzatmadan ilk girişte başarı ve hasta memnuniyetini artırmış, intraoperatif taşikardiyi azaltmıştır. Üstünlük özellikle obez gebelerde belirgindir; preprosedürel USG bu hasta grubunda rutin değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF ULTRASONOGRAPHY-ASSISTED SPINAL ANESTHESIA WITH TRADITIONAL METHODS IN ELECTIVE CESAREAN SECTIONS: A PROSPECTIVE RANDOMIZED CONTROLLED STUDY AIM: To compare preprocedural ultrasound (USG)-assisted spinal anesthesia with the conventional landmark technique in parturients undergoing elective cesarean delivery, regarding first-attempt success, procedural duration, hemodynamics, patient satisfaction, and complications. MATERIALS AND METHODS: After ethics committee approval, 90 ASA II parturients aged 18–45 years scheduled for elective cesarean delivery were prospectively enrolled and randomized into USG-assisted (Group A, n=45) and landmark (Group B, n=45) groups. Spinal anesthesia was performed in the sitting position with a 25 G Quincke spinal needle and 0.5% hyperbaric bupivacaine. The primary outcome was first-attempt success; secondary outcomes were procedural durations, hemodynamics, postoperative VAS and satisfaction (5-point Likert). Subgroup analyses were performed for BMI<30 (n=36) and BMI≥30 (n=54). SPSS v26 was used; t-test, Mann-Whitney U, chi-square and Spearman correlation were applied. RESULTS: Demographics were comparable. First-attempt success was higher with USG (86.7% vs 68.9%; p=0.043). Total procedure time (T0–T3) did not differ (p=0.681); marking time was longer with USG (66.2 vs 22.7 s; p<0.001). Patient satisfaction was higher with USG (3.38 vs 2.87; p=0.017). Intraoperative tachycardia was markedly higher in the landmark group (46.7% vs 13.3%; p=0.001); hypotension, bradycardia and PDPH were comparable. In the obese subgroup, USG was clearly superior: first-attempt success 96.3% vs 70.4% (p=0.011); satisfaction 3.70 vs 2.59 (p<0.001). Spearman analysis showed a strong negative correlation between attempts and satisfaction (rho=−0.428; p<0.001) and a positive correlation with PDPH (rho=+0.392; p<0.001). CONCLUSION: Preprocedural USG assistance improved first-attempt success and patient satisfaction without prolonging procedure time, and reduced intraoperative tachycardia, with the most pronounced advantage in obese parturients.