Pediatrik indirekt inguinal herni, hidrosel ve inmemiş testis tanılı hastalarda patent processus vajinalis'teki matriks metalloproteinaz-2 enzim düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of matrix metalloproteinase-2 enzyme levels inthe patent processus vaginalis in pediatric patients withindirect inguinal hernia, hydrocele, and undescended testis
  1. Tez No: 1015717
  2. Yazar: GÖKÇE AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ÇAĞLAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA GERÇEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Patent processus vaginalis, inguinal herni, hidrosel, inmemiş testis, MMP-2, Patent processus vaginalis, inguinal hernia, hydrocele, undescended testis, MMP-2
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
İnguinal herni, hidrosel ve inmemiş testis, çocukluk çağında sık görülen ve patent processus vaginalis (PPV) ile ilişkili inguinoskrotal patolojilerdir. Processus vaginalisin fizyolojik kapanma sürecinin ekstrasellüler matriks (ECM) yeniden yapılanması ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Matriks metalloproteinaz-2 (MMP-2), ECM döngüsünde rol alan bir enzimdir. Bu çalışmada, farklı pediatrik inguinoskrotal patolojilerde PPV dokusunda MMP-2 ekspresyonunun hücresel düzeyde karşılaştırılması amaçlandı. Ocak 2024–Ocak 2025 tarihleri arasında inguinoskrotal patoloji nedeniyle ameliyat edilen 60 pediatrik hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar; erkek inguinal kanalda sonlanan herni (EİH), skrotuma uzanan herni (SH), kız inguinal herni (KİH), hidrosel ve palpe edilebilir inmemiş testis olarak beş gruba ayrıldı. Her grupta 12 hasta mevcuttu. Ameliyat sırasında elde edilen PPV dokularında MMP-2 ekspresyonu immünohistokimyasal yöntemle değerlendirildi. Endotel, fibroblast ve damar düz kas hücrelerinde boyanmanın var/yok dağılımı, boyanma yoğunluğu ve medyan skorlar üzerinden analiz edildi. Kategorik veriler Pearson Ki-kare veya Fisher testiyle, ordinal skorlar Kruskal-Wallis ve Dunn post-hoc testiyle (Holm düzeltmesi) değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Çalışmaya dahil edilen olguların 48'i erkek (%80), 12'si kız (%20) idi. Tüm örneklemde yaş ortalaması 39,45±37,01 ay, ortanca yaş 29,9 aydı. Boyanmanın var/yok dağılımına göre endotel, fibroblast ve damar düz kas hücrelerinde anlamlı farklılık saptandı (p=0,015; p=0,011; p=0,004). Boyanma yoğunluğu değerlendirildiğinde endotel hücrelerinde gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (p=0,107). Fibroblastlarda (p=0,020) ve damar düz kas hücrelerinde (p=0,008) anlamlı farklılık saptandı. Güçlü boyanma fibroblastlarda en yüksek KİH (%75,0), en düşük İT (%8,3) grubunda; damar düz kasında ise en yüksek SH (%75,0), en düşük İT (%16,7) grubunda izlendi. Medyan MMP-2 boyanma skorları karşılaştırıldığında endotel, fibroblast ve damar düz kas hücrelerinin tümünde gruplar arasında anlamlı fark bulundu; p değerleri sırasıyla 0,033, 0,016 ve 0,014 idi. Post-hoc analizde anlamlı farklılık endotel için SH ile İT grupları arasında (düzeltilmiş p=0,042), fibroblast için KİH ile İT grupları arasında (düzeltilmiş p=0,022), damar düz kas hücreleri için ise SH ile İT grupları arasında saptandı (düzeltilmiş p=0,036). ROC analizinde toplam MMP-2 skorunun İT ile herni/hidrosel gruplarını ayırt etmede orta düzeyde anlamlı performans gösterdiği bulundu (AUC=0,708; %95 GA: 0,549–0,868; p=0,032). En uygun kesim noktası 5,5 olarak belirlendi; bu eşik değerde duyarlılık %72,2, özgüllük %66,7 idi. Bu çalışmada, PPV dokusunda MMP-2 ekspresyonunun pediatrik inguinoskrotal patolojiler arasında hücresel düzeyde farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. Özellikle herni gruplarında daha yüksek, inmemiş testis grubunda ise daha düşük MMP-2 boyanma skorlarının izlenmesi, PPV dokusunda ECM yeniden yapılanmasının klinik fenotiplere göre değişebileceğini düşündürmektedir. Bulgular, bu patolojilerin yalnızca processus vaginalisin anatomik açıklığı ile değil, hücresel düzeydeki farklı biyolojik süreçlerle de ilişkili olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF MATRIX METALLOPROTEINASE-2 ENZYME LEVELS IN THE PATENT PROCESSUS VAGINALIS IN PEDIATRIC PATIENTS WITH INDIRECT INGUINAL HERNIA, HYDROCELE, AND UNDESCENDED TESTIS Inguinal hernia, hydrocele, and undescended testis are common inguinoscrotal pathologies in childhood and are associated with patent processus vaginalis (PPV). The physiological closure of the processus vaginalis is thought to be related to extracellular matrix (ECM) remodeling. Matrix metalloproteinase-2 (MMP-2) is an enzyme involved in ECM turnover. This study aimed to compare MMP-2 expression in PPV tissue at the cellular level among different pediatric inguinoscrotal pathologies. Sixty pediatric patients who underwent surgery for inguinoscrotal pathology between January 2024 and January 2025 were included in the study. The patients were divided into five groups: inguinal hernia terminating in the inguinal canal (MIH), scrotal hernia (SH), inguinal hernia in girls (FIH), hydrocele, and palpable undescended testis. Each group included 12 patients. PPV tissue samples obtained during surgery were evaluated immunohistochemically for MMP-2 expression. Staining intensity in endothelial cells, fibroblasts, and vascular smooth muscle cells was scored semiquantitatively on a scale from 0 to 3. The data were analyzed according to staining presence/absence, staining intensity, and median staining scores. Categorical variables were compared using the Pearson chi-square test or Fisher's exact test, while ordinal scores were analyzed using the Kruskal–Wallis test and, when necessary, Dunn's post-hoc test with Holm correction. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Of the patients included in the study, 48 were male (80%) and 12 were female (20%). The mean age of the entire cohort was 39.45±37.01 months, and the median age was 29.9 months. In the analysis based on the presence or absence of staining, significant differences were found among the groups in endothelial cells, fibroblasts, and vascular smooth muscle cells, with p values of 0.015, 0.011, and 0.004, respectively. When staining intensity was evaluated, no significant difference was observed among the groups in endothelial cells (p=0.107). In contrast, significant differences were found in fibroblasts (p=0.020) and vascular smooth muscle cells (p=0.008). Strong fibroblast staining was most frequent in the FIH group (75.0%) and least frequent in the undescended testis group (8.3%). Strong staining in vascular smooth muscle cells was most frequent in the SH group (75.0%) and least frequent in the undescended testis group (16.7%). When median MMP-2 staining scores were compared, significant differences were found among the groups in endothelial cells, fibroblasts, and vascular smooth muscle cells, with p values of 0.033, 0.016, and 0.014, respectively. Post-hoc analysis demonstrated a significant difference in endothelial staining between the SH and undescended testis groups (adjusted p=0.042), in fibroblast staining between the FIH and undescended testis groups (adjusted p=0.022), and in vascular smooth muscle cell staining between the SH and undescended testis groups (adjusted p=0.036). ROC analysis showed that the total MMP-2 score had moderate and statistically significant performance in differentiating undescended testis from hernia/hydrocele groups (AUC=0.708; 95% CI: 0.549–0.868; p=0.032). The optimal cut-off value was 5.5, with a sensitivity of 72.2% and a specificity of 66.7%. This study demonstrated that MMP-2 expression in PPV tissue differs at the cellular level among pediatric inguinoscrotal pathologies. Higher MMP-2 staining scores in the hernia groups and lower scores in the undescended testis group suggest that ECM remodeling in PPV tissue may vary according to clinical phenotype. These findings support the view that these pathologies may be associated not only with the anatomical patency of the processus vaginalis, but also with distinct biological processes at the cellular and matrix levels.