Adneksiyal kitle nedeniyle opere edilen hastalarda o-rads ve IOTA skorlamasının klinik sonuçları öngörme başarısının kıyaslanması
Comparison of the clinical outcome prediction performance of o-rads and IOTA scoring systems in patients undergoing surgery for adnexal masses
  1. Tez No: 1015728
  2. Yazar: SEVİM SEDA GÜLKURUSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLGE TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adneksiyal kitle, IOTA ADNEX, O-RADS, over tümörleri, ultrasonografi, Adnexal mass, IOTA ADNEX, O-RADS, ovarian tumors, ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, adneksiyal kitle nedeniyle cerrahi tedavi planlanan hastalarda malignite riskinin preoperatif değerlendirilmesinde kullanılan International Ovarian Tumor Analysis Assessment of Different NEoplasias in the adneXa (IOTA ADNEX) modeli ile Ovarian-Adnexal Reporting and Data System (O-RADS) ultrasonografi sınıflama sisteminin tanısal performanslarının histopatolojik sonuçlar referans alınarak malignite öngörme başarısının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, 1 Mayıs 2025–1 Mayıs 2026 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütüldü. Ultrasonografik incelemede adneksiyal kitle saptanan ve cerrahi tedavi planlanan toplam 163 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm olgular preoperatif dönemde transvajinal ultrasonografi ile değerlendirildi ve her hasta için IOTA ADNEX modeli ile O-RADS US v2022 sınıflaması uygulandı. Elde edilen sonuçlar postoperatif histopatolojik tanılar ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 163 hastanın 146'sında (%89,6) benign, 17'sinde (%10,4) malign patoloji saptandı. Benign ve malign gruplar karşılaştırıldığında gravida ve parite değerlerinin benign grupta anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (sırasıyla p=0,024 ve p=0,013). Laboratuvar parametreleri içerisinde yalnızca CA-125 düzeyleri malign grupta anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,005). Ultrasonografik morfolojik özellikler açısından benign ve malign gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. ROC analizinde IOTA ADNEX modeli için hesaplanan eğri altında kalan alan (AUC) değeri 0,675, O-RADS sınıflaması için ise 0,619 olarak bulundu. Sonuç: Her iki yöntem de adneksiyal kitlelerin preoperatif risk değerlendirilmesinde kullanılabilecek standardize yaklaşımlar olarak görünmektedir. Çalışmamızda IOTA ADNEX modelinin ROC analizinde elde edilen AUC değeri O-RADS sınıflamasına göre daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, iki yöntemin göreceli performanslarının daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalarla değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the ability of the International Ovarian Tumor Analysis Assessment of Different NEoplasias in the adneXa (IOTA ADNEX) model and the Ovarian-Adnexal Reporting and Data System (O-RADS) ultrasound classification system to predict malignancy in patients scheduled for surgery due to adnexal masses, using postoperative histopathological findings as the reference standard. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between May 1, 2025 and May 1, 2026. A total of 163 patients with adnexal masses detected on ultrasonographic examination and scheduled for surgical treatment were included in the study. All patients underwent preoperative transvaginal ultrasonographic evaluation, and both the IOTA ADNEX model and O-RADS US v2022 classification system were applied. The results obtained were compared with postoperative histopathological diagnoses. Results: Of the 163 patients included in the study, 146 (89.6%) had benign and 17 (10.4%) had malignant histopathological findings. Gravidity and parity were significantly higher in the benign group than in the malignant group (p=0.024 and p=0.013, respectively). Among the laboratory parameters, only CA-125 levels were significantly higher in the malignant group (p=0.005). No statistically significant differences were observed between the benign and malignant groups regarding ultrasonographic morphological characteristics. In the ROC analysis, the area under the curve (AUC) was 0.675 for the IOTA ADNEX model and 0.619 for the O-RADS classification system. Conclusion: Both methods appear to be standardized approaches that can be used for the preoperative risk assessment of adnexal masses. In our study population, the AUC value obtained from ROC analysis was higher for the IOTA ADNEX model than for the O-RADS classification system. However, further large-scale, multicenter studies are needed to evaluate the relative performance of these two methods.