Spinal anestezi ile yapılan C/S operasyonlarında teletıp görüşmelerinin post spinal baş ağrısı yönetimine etkisi
The effect of telemedicine consultations on the management of post-spinal headache in cesarean sections performed with spinal anesthesia
- Tez No: 1015729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUREDDİN YÜZKAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: El Broşürü, Spinal Anestezi, Sezaryen, Postspinal Baş Ağrısı, Teletıp, Hasta Eğitimi, Brochure, Spinal Anesthesia, Cesarean Section, Post Dural Puncture Headache, Telemedicine, Patient Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Spinal Anestezi ile Yapılan C/S Operasyonlarında Teletıp Görüşmelerinin Post Spinal Baş Ağrısı Yönetimine Etkisi Amaç: Spinal anestezi, sezaryen operasyonlarında altın standart yöntem olmakla birlikte, Postspinal Baş Ağrısı (PSBA) gibi anne konforunu ve bebek bakımını olumsuz etkileyen komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; spinal anestezi uygulanan sezaryen hastalarında, taburculuk öncesi verilen görsel eğitim materyali (broşür) ve taburculuk sonrası uygulanan teletıp (telefonla takip) desteğinin; PSBA yönetimi, tedaviye uyum ve tekrar hastane başvuruları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize ve kontrollü çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde elektif sezaryen operasyonu planlanan ASA II-III grubu 157 hasta ile gerçekleştirildi. Tüm hastalara 25 G Quincke spinal iğne ile anestezi uygulandı. Hastalar; kontrol grubu (standart sözlü bilgilendirme) Grup S (n=77) ve standart bilgilendirmeye ek olarak eğitim materyali (broşür) verilen Grup B (n= 80) olarak ikiye ayrıldı. PSBA insidansı, NRS ağrı skorları, tedaviye uyum oranları ve hastaneye tekrar başvuru sıklığı karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar demografik veriler açısından benzerdi (p>0.05). PSBA insidansı her iki grupta da benzer (Grup S: %44,2, Grup B: %47,5; p>0.05) bulundu. Benzer şekilde NRS ağrı skorlarında anlamlı fark izlenmedi. Ancak, önerilen konservatif tedaviye (hidrasyon, kafein) uyum oranı Grup B'de %77,5 iken, Grup S'de %41,6 olarak saptandı ve bu fark istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlıydı (p<0.001). En önemli klinik sonuç olarak; baş ağrısı nedeniyle hastaneye tekrar başvuru oranı Grup S'de %28,6 iken, Grup B'de %10'a gerilemiş ve anlamlı bir azalma sağlanmıştır (p=0.006). Sonuç: Görsel bilgilendirme ve teletıp destekli aktif takip modeli, spinal anestezi sonrası PSBA insidansını değiştirmemekle birlikte; hastaların tedaviye uyumunu artırmakta, semptomların evde yönetilmesini sağlamakta ve gereksiz hastane başvurularını anlamlı ölçüde azaltmaktadır. Bu yöntem, hasta güvenliğini artıran ve sağlık maliyetlerini düşüren etkin bir postoperatif yönetim modeli olarak düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Telemedicine Consultations on the Management of Post-Spinal Headache in Cesarean Sections Performed with Spinal Anesthesia Objective: Although spinal anesthesia is the gold standard for cesarean sections, it can lead to complications such as Post Dural Puncture Headache (PDPH), which impairs maternal comfort and infant care. The aim of this study was to investigate the effect of pre-discharge visual educational material (brochure) and post-discharge telemedicine (telephone follow-up) support on PDPH management, treatment compliance, and hospital readmission rates in cesarean patients. Materials and Methods: This prospective, randomized, controlled study was conducted with 157 ASA II-III patients scheduled for elective cesarean section at Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine. Spinal anesthesia was performed using a 25 G Quincke needle in all patients. Patients were divided into two groups: the control group (Group S, n=77), which received standard verbal information, and Group B (n=80), which received educational material (brochure) in addition to standard information. The incidence of PDPH, NRS pain scores, treatment compliance rates, and the frequency of hospital readmission were compared Results: The groups were similar in terms of demographic data (p>0.05). The incidence of PDPH was found to be similar in both groups (Group S: 44.2%, Group B: 47.5%; p>0.05). Similarly, no significant difference was observed in NRS pain scores. However, the compliance rate with the recommended conservative treatment (hydration, caffeine) was 77.5% in Group B, compared to 41.6% in Group S, and this difference was statistically highly significant (p<0.001). As the most significant clinical outcome, the rate of hospital readmission due to headache decreased to 10% in Group B compared to 28.6% in Group S, demonstrating a significant reduction (p=0.006). Conclusion: Visual information and telemedicine-supported active follow-up models do not change the incidence of PDPH after spinal anesthesia; however, they increase patient compliance with treatment, enable home management of symptoms, and significantly reduce unnecessary hospital readmissions. This method is recommended as an effective postoperative management model that enhances patient safety and reduces health costs.