Ön çapraz bağ rüptürlerinde tape aktif rekonstrüksiyon sistem (TARS/internal brace) tekniği ile yapılan rekonstrüksiyonların 1 yıllık klinik ve fonksiyonel sonuçları
One-year clinical and functional outcomes of anterior cruciateligament reconstructions performed with the tape activereconstruction system (TARS/internal brace) technique
- Tez No: 1015727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN KEHRİBAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, suture tape augmentation, internal brace, fonksiyonel skorlar, menisküs patolojileri, anterior cruciate ligament reconstruction, suture tape augmentation, internal brace, functional outcomes, meniscus pathologies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonunda cerrahi başarının temel anahtarı, greftin ligamentizasyon sürecinde korunması ve erken dönem stabilitenin tesis edilmesidir. Bu çalışmanın amacı, TARS tekniği kullanılarak yapılan ÖÇB rekonstrüksiyonlarının klinik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmek ve bu tekniğin eşlik eden menisküs patolojileri (tamir) varlığındaki etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ÖÇB rüptürü nedeniyle TARS tekniği ile rekonstrüksiyon uygulanan 45 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Hastalar post- operatif 1. yılında Lysholm, IKDC, Tegner Aktivite Skoru, SF-12 Yaşam Kalitesi Anketi, WOMAC Osteoartrit İndeksi ve Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TSK) ile değerlendirildi. Çalışmanın bir alt parametresi olarak, menisküs yırtığı saptanan hastalara menisküs tamiri uygulandı. Menisküs tamiri yapılan vakalarda biyolojik iyileşmeyi desteklemek amacıyla yaklaşık 1 ay yük vermeme protokolü izlendi. Bulgular: Tüm hastalarda pre-operatif döneme göre post-operatif 1. yıl fonksiyonel skorlarında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı iyileşme saptandı (p<0.001). Post-operatif ortalama skorlar; Lysholm 0.84, IKDC 0.67 ve SF-12 Fiziksel Sağlık 52.6 olarak belirlendi. Önemli bir alt bulgu olarak; menisküs yırtığı eşlik eden ve tamir sonrası 1 ay yük verilmeyen grubun Lysholm skorları (0.90±0.10) izole ÖÇB grubuna (0.80±0.11) göre anlamlı derecede daha yüksek saptandı (p=0.007). Kinezyofobi (TSK) skorları açısından alt gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.823). Sonuç: TARS tekniği, ÖÇB rekonstrüksiyonu sonrası erken ve orta dönemde yüksek fonksiyonel başarı ve yaşam kalitesi artışı sağlamaktadır. Çalışmamızın verileri, bu tekniğin sağladığı ek mekanik stabilitenin, menisküs tamiri gibi koruyucu rehabilitasyon (yük vermeme) gerektiren ek prosedürlerin varlığında bile fonksiyonel sonuçları optimize ettiğini ve cerraha güvenli bir klinik marj tanıdığını göstermektedir. Internal Brace desteği, hem izole vakalarda hem de menisküs müdahalesi gerektiren kompleks yaralanmalarda başarılı bir rekonstrüksiyon yöntemidir. vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Protecting the graft during the ligamentization process and establishing early stability are fundamental keys to surgical success following anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction. The aim of this study is to evaluate the clinical and functional outcomes of ACL reconstructions performed using the TARS technique and to examine the efficacy of this technique in the presence of concomitant meniscus pathologies as a secondary clinical parameter. Materials and Methods: Forty-five patients who underwent ACL reconstruction with the TARS technique were retrospectively included in the study. Patients were evaluated at the post-operative 1st year using Lysholm, IKDC, Tegner Activity Score, SF-12 Quality of Life Survey, WOMAC Osteoarthritis Index, and Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK). As a sub-parameter of the study, patients with concomitant meniscus pathologies underwent either meniscus repair or debridement, depending on the type of lesion. A one-month non-weight-bearing protocol was followed only in cases where meniscus repair was performed to support biological healing. Results: A statistically significant improvement was observed in the functional scores of all patients at the post-operative 1st year compared to the pre- operative period (p<0.001). Post-operative mean scores were determined as: Lysholm 0.84, IKDC 0.67, and SF-12 Physical Health 52.6. As a significant sub-finding; the Lysholm scores of the group with concomitant meniscus rupture who underwent repair followed by 1-month non-weight-bearing (0.90±0.10) were found to be significantly higher than the isolated ACL group (0.80±0.11) (p=0.007). No significant difference was found between sub-groups regarding kinesiophobia (TSK) scores (p=0.823). Conclusion: TARS technique provides high functional success and improved quality of life in the early and mid-term following ACL reconstruction. Our data demonstrate that the additional mechanical stability provided by this technique optimizes functional outcomes and provides the surgeon with a safe clinical margin, even in the presence of additional procedures requiring protective rehabilitation, such as meniscus repair. Suture Tape Augmentation is a successful reconstruction method for both isolated cases and complex injuries requiring meniscus intervention. ix