Dermatoporoz Özdeğerlendirme Ölçeği'nin Türkçe'ye çevrilmesi, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Turkish translation, validation and reliability study ofthe Dermatoporosis Self-Assessment Questionaire
- Tez No: 1015743
- Danışmanlar: DR. IŞIK GÖNENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Aile Hekimliği, Dermatology, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dermatoporoz, Cilt Yaşlanması, Anketler ve Ölçekler, Geçerlilik, Güvenilirlik, Test - Tekrar Test Güvenilirliği, Özdeğerlendirme, Birinci Basamak Sağlık Hizmeti, Dermatoporosis, Skin Aging, Surveys and Questionnaires, Validation Study, Reliability of Results, Test-Retest Reliability, Diagnostic Self Evaluations, Primary Healthcare
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET DERMATOPOROZ ÖZDEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ'NİN TÜRKÇE'YE ÇEVRİLMESİ, GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI Amaç: Dünya genelinde yaşlı nüfusun artması sonucunda, yaşlanmaya bağlı sorunlar klinik pratikte daha önemli hale gelmektedir. Dermatoporoz, kronik deri yetmezliği olarak tanımlanmakta olup yaşlanma, ultraviyolet ışını maruziyeti, kortikosteroid kullanımı ve çeşitli kronik hastalıklarla ilişkilidir. Dermatoporotik deri mekanik koruyucu işlevini yitirdiğinden, cilt yırtıklarından ciddi hematomlara uzanan bir dizi komplikasyona yatkındır. Saurat ve arkadaşları tarafından dermatoporozu taramak için birinci basamak hekimlerinin kullanımına yönelik geliştirilmiş olan Dermatoporoz Değerlendirme İndeksi, kullanımı kolay bir özdeğerlendirme anketidir. Bu çalışmanın amacı, Dermatoporoz Değerlendirme İndeksi'ni Dermatoporoz Özdeğerlendirme Ölçeği adıyla Türkçe'ye kazandırmak, geçerlilik ve güvenilirlik araştırmasını yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız iyi çeviri prensiplerine sadık kalınarak; bağımsız iki ileri çeviri, uzlaştırma, geri çeviri, pilot test ve uzman değerlendirmesi süreci uygulanarak yürütülmüştür. Dermatoporoz Özdeğerlendirme Ölçeği Türkçe formu, 230 katılımcıya uygulanmış ve tıpkı orijinal makalede olduğu gibi, katılımcılar anket sonuçlarından kör bir dermatolog tarafından muayene edilerek dermatoporozu“var”ya da“yok”olarak belirlenmiştir. Test-yeniden test güvenilirliği, 2-4 hafta sonra rastgele seçilen 39 katılımcıya anketin yeniden uygulanmasıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Dermatoporoz Özdeğerlendirme Ölçeği Türkçe formu, eğri altında kalan alan 0,815 değeri ile iyi ayırt edicilik sergilemiştir. Youden indeksine göre optimal kestirim değeri 11/20 olup, duyarlılık %72,6 ve özgüllük %79,2, negatif ve pozitif yordayıcı değerler sırasıyla %88,7 ve %56,3 olarak saptanmıştır. Kuder Richardson-20 değeri 0,795 olup iç tutarlılık yeterli bulunmuştur. Sınıf içi korelasyon katsayısı 0,895 olup zaman içinde tutarlılığın iyi düzeyde olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Bu bulgular, Dermatoporoz Özdeğerlendirme Ölçeği Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğunu ve birinci basamakta uygulanabilir, etkili bir tarama aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH TRANSLATION, VALIDATION AND RELIABILITY STUDY OF THE DERMATOPOROSIS SELF-ASSESSMENT QUESTIONAIRE Objective: As the elderly population increases worldwide, age-related conditions become more important in clinical practice. Dermatoporosis is defined as chronic cutaneus insufficiency, and is associated with aging, ultraviolet exposure, corticosteroid use and various chronic diseases. Since dermatoporotic skin loses its mechanical protective function, it becomes prone to various complications ranging from skin tears to severe hematomas. The Dermatoporosis Assessment Index, developed by Saurat and colleagues for use by primary care physicians to screen for dermatoporosis, is an easy-to-use self-assessment questionnaire. The aim of this study is to translate the Dermatoporosis Assessment Index into Turkish as the Dermatoporosis Self-Assessment Scale and to conduct a validity and reliability study. This study aimed to translate the questionnaire into Turkish and evaluate the validity and reliability of the Turkish version. Materials and Methods: In acoordance with good translation practice principles, the adaptation process included two independent forward translations, reconciliation, back-translation, pilot testing, and expert evaluation. The final Turkish version was administered to 230 participants. Consistent with the original study, participants were examined by a dermatologist blinded to the questionnaire results, and dermatoporosis was classified as present or absent. Test-retest reliability was assessed by re-administering the questionnaire to a randomly selected subgroup of 39 participants after 2-4 weeks. Results: The Turkish version of the Dermatoporosis Self-Assessment Questionnaire showed good discriminatory ability, with an area under the curve value of 0.815. According to the Youden index, the optimal cut-off value was 11/20, yielding a sensitivity of 72.6% and a specificity of 79.2%. The negative and positive predictive values were 88.7% and 56.3%, respectively. Internal consistency was sufficient, with a Kuder-Richardson-20 value of 0.795. The intraclass correlation coefficient was 0.895, indicating good stability over time. Conclusion: These findings show that the Turkish version of the Dermatoporosis Self-Assessment Questionnaire is valid and reliable and may be used as a feasible and effective screening tool in primary care.