Biyomedikal görüntüleme cihazlarında etkileşim tasarımlarının incelenmesi ve bir proje önerisi
An analysis of interaction designs for biomedical imaging equipments and a project proposal
  1. Tez No: 1015793
  2. Yazar: ÇETİN CAN KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. TUĞCAN GÜLER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Arayüz tasarımı, Biyomedikal teknoloji, Deneyim tasarımı, Etkileşim tasarımı, Grafiksel kullanıcı arayüzü, Interface design, Biomedical technology, Experience design, Interaction design, Graphical user interface
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Biyomedikal görüntüleme cihazları, günümüz teknoloji ürünleri arasında en hayati öneme sahip makinelerden bazılarıdır. İnsan hayatı için kritik olan bu cihazlar, doktorların gözle ve elle muayene sırasında tespit edemedikleri hastalıkların tanı ve teşhisinde kullanılmakta ve hata toleransının çok düşük olması beklenmektedir. Ancak bu cihazların karmaşık arayüzleri ve kullanımı zorlaştıran tasarımları, kullanıcılar için operasyonel süreçleri uzatabilmektedir.“Biyomedikal görüntüleme cihazlarında etkileşim tasarımlarının incelenmesi ve bir proje önerisi”isimli tez çalışması kapsamında bu cihazların etkileşim tasarımlarının yanı sıra kullanıcı arayüzleri ve deneyimi tasarımları grafik tasarım perspektifiyle ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı bu cihazlardaki etkileşim tasarımı problemlerini belirlemek ve bu problemlere yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Tezin ilk bölümünde, etkileşim tasarımı konusunun kökenine inilerek insan-makine etkileşimi, kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi başlıkları üzerinde durulmuştur. Bu bölümde özellikle öne çıkan konular kullanıcı deneyimi yasaları, estetik ve kullanılabilirlik ilişkisi, insan-makine etkileşimi bileşenleri ve kullanılabilirliğin ölçülmesidir. İkinci bölümde ise bu cihazların ne oldukları ve hangi amaçlarla kullanıldıkları tanıtılmış, arayüzlerin ve etkileşim becerilerinin tarihsel gelişimleri detaylıca incelenmiştir. Ayrıca biyomedikal görüntüleme cihazlarının kullanıcıları ve kullanım senaryoları üzerinde durulmuş, bu cihazları üreten uzmanların kim oldukları irdelenmiştir. Üretim sürecinin nasıl ilerlediği ve bir grafik tasarımcının sürecin neresinde konumlanması gerektiği konuları üzerinde durulmuştur. Araştırmanın bu noktasına kadar elde edilen veriler doğrultusunda hem üretim sürecinde yer alan hem de bu cihazları kullanan uzmanlar için iki ayrı anket çalışması yapılmış ve bu anket çalışmasında edinilen bulgularının işaret ettiği sorunlara çözüm getirmek amacıyla tez projesi şekillendirilmiştir. Proje kapsamında ultrason cihazları için geliştirilmiş yenilikçi bir etkileşimli arayüz tasarımı önerilmektedir. Multidisipliner bir süreçle ilerleyen cihaz üretiminde, kullanıcı kaynaklı hataları en aza indirmek ve kullanılabilirliği arttırmak adına grafik tasarımcıların sürece mutlaka dahil olması gerektiği vurgulanmaktadır. Tez çalışmasının en önemli nihai hedeflerinden biri grafik tasarımcı görüşüne ihtiyaç duyulan bu alanı özellikle Türkiye'de faaliyet gösteren grafik tasarımcılara ve grafik tasarım eğitimi alan geleceğin tasarımcılarına tanıtmak, uzmanlaşabilecekleri bir alanı daha göstermek ve literatüre katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Biomedical imaging equipments are some of the most vital machinery among today's technological products. These devices, which are critical to human life, are used to diagnose and identify diseases that doctors cannot detect during visual or physical examinations, and they are expected to have a very low margin for error. However, the complex interfaces and user-unfriendly designs of these devices can prolong operational processes for users. As part of the thesis titled“An Analysis of Interaction Designs for Biomedical Imaging Equipments and a Project Proposal,”the interaction designs of these devices, as well as their user interfaces and user experience designs, are examined from a graphic design perspective. The aim of the study is to identify interaction design problems in these devices and propose solutions to address them. In the first chapter of the thesis, the origins of interaction design are explored, with a focus on human-computer interaction, usability, and user experience. Key topics highlighted in this chapter include the laws of user experience, the relationship between aesthetics and usability, the components of human-computer interaction, and the measurement of usability. In the second chapter, the nature of these devices and their intended purposes are introduced, and the historical development of their interfaces and interaction capabilities is examined in detail. Additionally, the users of biomedical imaging devices and their usage scenarios are discussed, and the identities of the experts who produce these devices are explored. The study focused on how the production process unfolds and where a graphic designer should be positioned within that process. Based on the data collected up to this point in the research, two separate surveys were conducted—one for experts involved in the production process and another for those who use these devices—and the thesis project was designed to address the issues identified by the findings of these surveys. The project proposes an innovative interactive interface design developed for ultrasound devices. It emphasizes that graphic designers must be included in the production process—which proceeds through a multidisciplinary approach—to minimize user-induced errors and enhance usability. One of the most important ultimate goals of this thesis is to introduce this field, which requires the perspective of a graphic designer, especially to graphic designers working in Turkey and to future designers studying graphic design, to show them another area in which they can specialize, and to contribute to the literature.