Diyabetik ayak enfeksiyonlu kişilerde tetanoz bağışıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of tetanus immunity in patients with diabetic foot infection
- Tez No: 1015794
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YAŞAR AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bağışıklama, Diyabetik ayak, Serolojik testler, Tetanoz, Tetanoz toksoidi, Diabetic Foot, Immunization, Serologic Tests, Tetanus, Tetanus Toxoid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diyabetik ayak enfeksiyonu bulunan hastalarda tetanoza karşı serolojik bağışıklık düzeylerini belirlemek, hastaların bildirdiği tetanoz aşı öyküsü ile ölçülen antikor düzeyleri arasındaki uyumu değerlendirmek ve bu bilgileri T.C. Sağlık Bakanlığı Aşı Takip Sistemi (ATS) kayıtları ile karşılaştırmaktır. Ayrıca tetanoz bağışıklığını etkileyebilecek demografik ve klinik değişkenlerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, kesitsel gözlemsel araştırma olarak planlandı; veriler prospektif olarak toplandı. 01.06.2025–30.09.2025 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'ne diyabetik ayak enfeksiyonu nedeniyle başvuran hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalardan elde edilen serum örneklerinde tetanoz toksinine özgül IgG antikor düzeyleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi; laboratuvar analizleri 31.12.2025 tarihine kadar tamamlandı. Demografik veriler, klinik özellikler, HbA1c düzeyi, yara süresi, Wagner evresi, komorbiditeler ve tetanoz aşı öyküsü kaydedildi. İstatistiksel analizler 68 hastanın geçerli antikor ölçüm verisi üzerinden gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 68 hastanın 46'sında (%67,6) koruyucu düzeyde (≥0,1 IU/mL), 22'sinde (%32,4) ise koruyucu düzeyin altında tetanoz antikoru saptandı. Antikor düzeyleri incelendiğinde hastaların %32,4'ünde <0,1 IU/mL, %29,4'ünde 0,1–0,5 IU/mL ve %38,2'sinde >0,5 IU/mL düzeyinde antikor bulundu. Yaş ile tetanoz bağışıklığı arasında anlamlı ters yönlü ilişki saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, yaşın koruyucu tetanoz bağışıklığı ile bağımsız olarak ilişkili olduğu gösterildi. Buna karşılık HbA1c düzeyi, cinsiyet, yara süresi, Wagner evresi ve çeşitli komorbiditeler ile tetanoz bağışıklığı arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Hasta beyanı ile ATS kayıtlarının serolojik bağışıklık durumunu tek başına güvenilir biçimde yansıtmadığı görüldü. Sonuç: Diyabetik ayak enfeksiyonu bulunan hastalarda tetanoza karşı serolojik bağışıklık tam ve homojen değildir. Özellikle ileri yaşta bağışıklık düzeyinin azalması ve aşılama öyküsünün tek başına güvenilir olmaması nedeniyle, bu hasta grubunda tetanoz profilaksisinin yara özellikleri, yaş, aşılama öyküsü ve gerektiğinde serolojik değerlendirme birlikte göz önünde bulundurularak planlanması uygun görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the serological immunity levels against tetanus in patients with diabetic foot infection, to evaluate the agreement between self-reported tetanus vaccination history and measured antibody levels, and to compare these findings with the records of the Turkish Ministry of Health Vaccine Tracking System (ATS). In addition, demographic and clinical variables that might affect tetanus immunity were analyzed. Materials and Methods: This study was designed as a prospective cross-sectional observational study. Patients presenting to the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Outpatient Clinic of Gulhane Training and Research Hospital with diabetic foot infection between June 1, 2025 and September 30, 2025 were included. Tetanus toxin-specific IgG antibody levels were measured in serum samples obtained from the patients by ELISA, and laboratory analyses were completed by December 31, 2025. Demographic data, clinical characteristics, HbA1c level, wound duration, Wagner grade, comorbidities, and tetanus vaccination history were recorded. Statistical analyses were performed on valid antibody measurement data from 68 patients. Results: Of the 68 patients included in the study, 46 (67.6%) had protective antibody levels (≥0.1 IU/mL), whereas 22 (32.4%) had antibody levels below the protective threshold. Antibody distribution showed that 32.4% of the patients had antibody levels <0.1 IU/mL, 29.4% had levels between 0.1 and 0.5 IU/mL, and 38.2% had levels >0.5 IU/mL. A significant inverse relationship was found between age and tetanus immunity. In multivariable logistic regression analysis, age was shown to be independently associated with protective tetanus immunity. In contrast, no significant association was found between tetanus immunity and HbA1c level, wound duration, Wagner grade, or various comorbidities. Patient self-report and ATS records were not found to reliably reflect serological immunity status when considered alone. Conclusion: Serological immunity against tetanus is not complete or homogeneous in patients with diabetic foot infection. Since immunity levels decrease particularly with advancing age and vaccination history alone is not sufficiently reliable, tetanus prophylaxis in this patient group should be planned by considering wound characteristics, age, vaccination history, and, when necessary, serological evaluation together.