İki farklı dijital gülüş tasarım yazılımı ve iki farklı üretim yöntemi ile hazırlanan geçici restorasyonların doğruluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the accuracy of temporary restorations designed using two different digital smile design software programs and fabricated using two different manufacturing methods
  1. Tez No: 1015883
  2. Yazar: MURAT FERİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital gülüş tasarımı, provizyonel lamina veneer restorasyonlar, İki boyutlu doğruluk, cad/cam, sla 3b yazıcı, Digital smile design, provisional laminate veneer restorations, two-dimensional accuracy, cad/cam, sla 3d printing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki farklı dijital gülüş tasarım yazılımı (Smile Creator ve Smilecloud) kullanılarak elde edilen üç boyutlu sanal tasarımlar ile bu tasarımlar esas alınarak SLA (Stereolithography) 3B yazıcı teknolojisi ve CAD/CAM kazıma yöntemiyle üretilen provizyonel lamina veneer restorasyonların iki boyutlu doğruluğunu karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Maksiller anterior bölgede estetik memnuniyetsizliği bulunan ve periodontal sağlığı iyi olan 25 gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılardan standardize klinik fotoğraflar ve intraoral taramalar alınmıştır. Dijital gülüş tasarımları Smile Creator ve Smilecloud yazılımları ile oluşturularak üç boyutlu sanal restorasyon modellerine dönüştürülmüştür. Sanal tasarımlardan elde edilen boyutsal veriler, SLA 3D yazıcı ve CAD/CAM kazıma yöntemiyle üretilen provizyonel lamina veneer restorasyonlardan elde edilen ölçümlerle karşılaştırılmıştır. Ölçümler dijital kumpas ile yapılmış, veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş ve p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Dijital tasarımlar ile üretilen provizyonel restorasyonlar arasında genişlik ve yükseklik ölçümleri açısından üretim yöntemine bağlı istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Yazılım sistemleri arasında ise anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sanal tasarımlar ile fiziksel restorasyon ölçümleri arasında yüksek düzeyde uyum belirlenmiş ve bu uyum ICC analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuç: İki farklı dijital gülüş tasarım yazılımı ve iki farklı üretim yöntemi ile elde edilen provizyonel veneer restorasyonların doğruluğunun, kullanılan yazılımdan çok üretim yöntemine bağlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to comparatively evaluate the two-dimensional accuracy of provisional laminate veneer restorations fabricated using SLA (Stereolithography) 3D printing and CAD/CAM milling techniques based on virtual designs obtained from two digital smile design software programs (Smile Creator and Smilecloud). Materials and Methods: Twenty-five volunteers with esthetic dissatisfaction in the maxillary anterior region and good periodontal health were included. Standardized clinical photographs and intraoral scans were obtained from all participants. Digital smile designs were created using Smile Creator and Smilecloud software and converted into three-dimensional virtual restoration models. Dimensional data from the virtual designs were compared with measurements from provisional laminate veneer restorations fabricated using SLA 3D printing and CAD/CAM milling techniques. Measurements were performed using a digital caliper, and the data were analyzed using appropriate statistical methods; p<0.05 was considered statistically significant. Results: Statistically significant differences were found in width and height measurements depending on the manufacturing method (p<0.05). No statistically significant difference was observed between the software systems (p>0.05). A high level of agreement was observed between virtual designs and fabricated restorations, and agreement between measurements was evaluated using ICC analysis. Conclusion: The accuracy of provisional laminate veneer restorations fabricated using two digital smile design software programs and two manufacturing methods was found to be primarily dependent on the manufacturing method rather than the software system used.