Farklı yaş gruplarındaki bireylerin gülüş estetiğini belirleyen unsurlara bakış açısı
Perspectives of individuals from different age groups on factors determining smile aesthetics
- Tez No: 918421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN YERLİYURT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gülüş estetiği, yaş grupları, gülüş estetiği parametreleri, Smile aesthetics, age groups, smile aesthetic parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı yaş gruplarındaki bireyler başta olmak üzere tarafımızca gruplandırılan bireylerin, gülüş estetiğini etkileyen ve tarafımızca belirlenen çeşitli parametrelerden kendilerine estetik gelen gülüşün değerlendirilmesini sağlamaktır. Bu sayede hangi yaş grubunda olan bireye, yapılacak gülüş tasarımlarında çeşitlilik oluşturulması ve ona uygun tedavi planlaması yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada 220 birey bulundukları yaş gruplarına göre 3 farklı gruba ayrılmıştır. Temelde genç ve yaşlı bireyler olmak üzere; 18-38, 43-63 şeklinde 2 grubumuz varken, 39-42' de çalışmadaki olası sapmaları değerlendirmek amacıyla kontrol gurubu olarak bulunmaktadır. Çalışmamızda örnek modelden fotoğraf çekimi dijital fotoğraf makinesi (Canon EOS 600D, Tayvan) ile twin flash (Canon Macro Twin Lite MT24EX, Japonya) kullanılarak yapılmış ardından, Adobe Photoshop CC programı ile altı gülümseme bileşeni için değişiklikler yapılmış olup 12 adet modifiye gülümseme fotoğrafı oluşturulmuştur. Değişiklik yapılan gülümseme bileşenleri; bukkal koridor, gülme hattı, lateral diş boyutu, orta hat, embraşür eksikliğine bağlı karanlık alanlar ve diş şekilleridir. Elde edilen bu modifiye görsel fotoğraflar kullanılarak internet üzerinden erişim sağlanabilenecek bir çalışma anketi oluşturulmuştur. Yapılan anket sonucunda elde edilen verilerin analizi, IBM SPSS Statistics 17.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, ABD) paket programında yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda her iki yaş grubunda da normal gülüş hattına sahip gülüş fotoğrafı yüzdesel olarak daha yüksek oranda tercih edilmiştir. Bukkal koridor genişliğinin değerlendirilmiş olduğu gülüş fotoğraflarında, genç bireyler daha yüksek oranda dar bukkal koridoru tercih ederken (%41); yaşlı bireyler genişletilmiş bukkal koridoru tercih etmiştir (%37). Orta hat sapması ile ilgili görüntülerde elde edilen sonuçlara göre; her 2 yaş grubundaki bireylerde orta hat sapması olmayan görseli daha yüksek oranda tercih ettiğinden gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Her iki yaş grubunda da boyutları yüzde 10 oranında arttırılmış lateral dişin olduğu gülüş fotoğrafı yüzdesel olarak daha yüksek oranda tercih edilmiştir. Embraşür eksikliğine bağımlı olarak dişetinde karanlık alanların oluştuğu gülüş görsellerine verilen cevaplara göre; her 2 grupta da en yüksek yüzdeyi papil eksikliği olmayan fotoğraf almıştır. Son olarak diş şekillerinin değerlendirildiği gülüş fotoğraflarında genç bireyler daha yüksek yüzde de (%66) kare diş şeklinin olduğu fotoğrafı tercih etmişlerdir. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamıza genel olarak bakıldığında farklı yaş gruplarındaki bireylerin; doğal olarak yaş ile birlikte ağız içinde meydana gelen değişimler sonucu, gruplar arasında farklı estetik kriterler olduğu görülmüştür. Bunu referans alarak yaşlı bireylere ve genç bireylere bulunduğu yaş grubu göze alınarak yapılacak tedavilerde ona uygun olacak şekilde dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The objective of this study is to assess the aesthetic preferences of individuals, particularly those categorized into different age groups, regarding smiles influenced by specific parameters identified to affect smile aesthetics. This evaluation aims to guide the development of customized smile designs and treatment planning tailored to the aesthetic expectations and dental needs of individuals in each age group. Materials and Methods: In this study, 220 individuals were divided into three different groups based on their age ranges. Fundamentally, there are two groups categorized as young and older individuals: 18–38 and 43–63 years. Additionally, individuals aged 39–42 were included as a control group to evaluate potential deviations in the study. Photographs of the sample model were taken using a digital camera (Canon EOS 600D, Taiwan) with a twin flash (Canon Macro Twin Lite MT24EX, Japan). Subsequently, modifications were made to six smile components using Adobe Photoshop CC, resulting in the creation of 12 modified smile photographs. The smile components modified included the buccal corridor, smile line, lateral tooth dimensions, midline, dark spaces due to the lack of embrasures, and tooth shapes. Using these modified visual photographs, an online survey was created to be accessible via the internet. The data obtained from the survey responses were analyzed using the IBM SPSS Statistics 17.0 software package (IBM Corporation, Armonk, NY, USA). Results: In our study, smile photographs with a normal smile line were preferred at a higher percentage in both age groups. In the evaluation of smile photographs based on buccal corridor width, younger individuals more frequently preferred a narrower buccal corridor (41%), while older individuals tended to prefer a wider buccal corridor (37%). Regarding the images assessing midline deviation, the results showed that both age groups predominantly preferred visuals without midline deviation, with no significant difference between the groups. In both age groups, smile photographs featuring lateral teeth enlarged by 10% were preferred at a higher percentage. Based on the responses to smile visuals showing dark spaces in the gingiva due to a lack of embrasures, photographs without papillary deficiency were favored most in both groups. Finally, in smile photographs evaluating tooth shapes, younger individuals showed a higher preference (66%) for photographs featuring square-shaped teeth. Conclusion: In conclusion, an overall evaluation of our study reveals that individuals from different age groups exhibit varying aesthetic criteria, likely due to the natural changes that occur in the oral cavity with age. Based on this observation, treatments for older and younger individuals should be tailored to their respective age groups, taking these differences into account.