Comparison of debonding methods in orthodontic treatments with clear aligners
Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerde söküm yöntemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 1015902
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOZLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodonti, Ataşman, Şeffaf Plak, Söküm, Yüzey Pürüzlülüğü, SEM, Dental debonding, Taramalı elektron mikroskobu, Şeffaf plaklar, Orthodontics, Attachments, Clear Aligners, Debonding, Surface Roughness, SEM, Dental debonding, Scanning electron microscope, Clear aligner
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Şeffaf plak tedavilerinde kullanılan kompozit ataşmanların sökülmesinde uygulanan farklı frezler ile farklı aşamalı polisaj protokollerinin mine yüzey pürüzlülüğü, morfolojisi ve işlem süresi üzerindeki net klinik etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 110 adet çekilmiş diş üzerine, dikey dikdörtgen kompozit ataşmanlar yapıştırılmıştır. Ataşman sökümünde yüksek hızlı friction-grip (HM_FG, AO_FG, VIP_FG) ve düşük hızlı right-angle (AO_RA, K_RA, VIP_RA, Zr_RA) olmak üzere farklı geometrik şekle sahip tungsten karbid, zirkonya ve kaplamalı frezler kullanılmıştır. Rezin temizleme süreçleri sonrasında örnekler farklı polisaj protokollerine tabi tutulmuştur. Ölçümler işlem öncesi (t0), söküm sonrası (t1) ve polisaj sonrası (t2) olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Sayısal pürüzlülük verileri (Ra ve Rz) temaslı profilometre ile toplanarak doğrusal karma etkili modellerle analiz edilmiş; mikroskobik yüzey değişimleri Tarama Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmiş ve her yöntemin işlem süreleri kaydedilmiştir. Bulgular: Tüm söküm yöntemleri mine yüzey pürüzlülüğünü başlangıca kıyasla anlamlı derecede artırmıştır. Yüksek hızlı döner aletler, düşük hızlı döner aletlere kıyasla mine yüzeyinde daha agresif pürüzlülük derinliği oluşturmuştur. Gruplar arasında 8 bıçaklı tungsten karbid frez grubu en yüksek net pürüzlülük değerlerini sergileyerek en agresif protokol olurken; düşük hızlı zirkonyum frez grubu en düşük net pürüzlülük değerleriyle mine bütünlüğünü en iyi koruyan sistem olmuştur. Çok aşamalı polisaj uygulaması tüm gruplarda pürüzlülüğü azaltmış ancak mineyi işlem öncesi pürüzsüzlüğüne tamamen ulaştıramamıştır. İşlem süresi açısından yüksek hızlı gruplar daha hızlıyken, en güvenli sonucu veren zirkonyum grubu en uzun uygulama süresine sahip olmuştur. Sonuç: Şeffaf plak ataşmanlarının sökümü sonrasında mine yüzey kalitesini belirleyen en temel unsur, uygulanan polisajdan ziyade söküm için seçilen frezin kesici yapısı ve hızıdır. Klinik etkinlik açısından yüksek hızlı frezler hızlı bir alternatif sunsa da, en az iatrogenik hasar ve maksimum mine koruması için düşük hızlı zirkonya frezlerin çok aşamalı polisaj protokolleriyle kombine edilerek kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To comparatively evaluate the net clinical effects of different burs and sequential polishing protocols used for removing composite attachments in clear aligner treatments on enamel surface roughness, morphology, and procedural duration. Materials and Methods: Vertical rectangular composite attachments were bonded onto 110 extracted teeth. For attachment removal, tungsten carbide, zirconia, and coated burs with various geometries were utilized, categorized into high-speed friction-grip (HM_FG, AO_FG, VIP_FG) and low-speed right-angle (AO_RA, K_RA, VIP_RA, Zr_RA) groups. Following resin cleanup, specimens were subjected to different polishing protocols. Measurements were performed at three stages: baseline (t0), post-debonding (t1), and post-polishing (t2). Quantitative roughness data (Ra and Rz) were collected using a contact profilometer and analyzed with linear mixed-effects models; microscopic surface alterations were examined via Scanning Electron Microscopy (SEM), and procedural durations for each method were recorded. Results: All cleanup methods significantly increased enamel surface roughness compared to the baseline. High-speed rotary instruments produced more aggressive roughness depths on the enamel surface than low-speed rotary instruments. The 8-fluted tungsten carbide bur group exhibited the highest net roughness values, representing the most aggressive protocol, whereas the low-speed zirconia bur group preserved enamel integrity best with the lowest net roughness values. Multi-step polishing reduced roughness across all groups but could not fully restore the enamel to its pretreatment smoothness. In terms of procedural duration, high-speed groups were faster, while the zirconia group, required the longest application time. Conclusion: The primary determinant of enamel surface quality after clear aligner attachment removal is the cutting design and speed of the selected bur rather than the applied polishing protocol. Although high-speed burs offer a fast alternative for clinical efficiency, combining low-speed zirconia burs with multi-step polishing protocols is recommended to achieve minimum iatrogenic damage and maximum enamel protection.