Biyosensör uygulamalarına yönelik spiro tabanlı konjuge polimerlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of spiro-based conjugated polymers for biosensor applications
- Tez No: 1015908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyosensörler, Kenetlenme tepkimesi, Konjuge polimerler, Suzuki tepkimeleri, İmmünosensör, Biosensors, Coupling reaction, Conjugated polymers, Suzuki reactions, Immunosensor
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik böbrek hastalığı (KBH), ülkemizde ve dünyada giderek artan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık çoğu zaman geç evrede tanılanmakta, bu durum yaşam kalitesini düşürürken diyaliz ve böbrek nakli gibi yüksek maliyetli tedaviler nedeniyle sağlık sistemine de ciddi yük oluşturmaktadır. Bu nedenle, KBH'nin erken ve hızlı tespitine yönelik ekonomik, kullanıcı dostu ve gelecekte giyilebilir sistemlere entegre edilebilecek sensör teknolojilerine ihtiyaç vardır. Bu kapsamda, laboratuvar testlerine alternatif olarak geliştirilen“Point-of-Care”(POC) platformlar; kısa analiz süresi, kullanım kolaylığı ve uzman personel gereksinimini azaltmaları sayesinde yerinde tanı uygulamaları için önemli bir potansiyel sunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda bu tez kapsamında ilk defa, iki farklı fonksiyonel gruba sahip olan (aldehit ve karboksilik asit) floresans özellik gösteren spiro yapılı konjuge polimerler Suzuki kenetlenme reaksiyonu kullanılarak sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Elde edilen yapıların, kronik böbrek hastalığının erken tanısında önemli biyobelirteçler olan KIM-1 (Kidney Injury Molecule-1) ve NGAL (Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin) tespitine yönelik elektrokimyasal/optik sensör uygulamalarında değerlendirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chronic kidney disease (CKD) is an increasingly significant public health problem both in our country and worldwide. Due to low awareness, the disease is often diagnosed at advanced stages, which not only reduces quality of life but also places a substantial economic burden on healthcare systems through high-cost treatments such as dialysis and kidney transplantation. Therefore, there is a need for cost-effective, user-friendly sensor technologies that can enable early and rapid detection of CKD and be integrated into wearable systems in the future. In this context,“Point-of-Care”(POC) platforms, developed as alternatives to laboratory-based tests, offer significant potential for on-site diagnostic applications due to their short analysis time, ease of use, and reduced requirement for specialized personnel. Within this scope, for the first time in this thesis, fluorescent spiro-structured conjugated polymers bearing two different functional groups (aldehyde and carboxylic acid) were synthesized and characterized via the Suzuki coupling reaction. The obtained structures are intended to be evaluated in electrochemical and optical sensor applications for the detection of key biomarkers of chronic kidney disease, namely KIM-1 (Kidney Injury Molecule-1) and NGAL (Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin), which are important for early diagnosis.