Ergoterapi açısından evcil hayvan sahipliği: Kedi ve köpek sahiplerinde yaşam kalitesinin incelenmesi
Pet ownership in terms of occupational therapy: Investigation of the quality of life in cat and dog owners
- Tez No: 1015907
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AKTUĞ ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Ergoterapi, evcil hayvan sahipliği, aktivite katılımı, yaşam kalitesi, yalnızlık, Occupational therapy, pet ownership, quality of life, activity participation, loneliness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, evcil hayvan sahipliğinin yetişkin bireylerde yaşam kalitesi ve yalnızlık düzeyleri üzerindeki etkisini ergoterapi perspektifiyle incelemek ve bu alandaki kanıt temelli uygulamalara temel oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Nicel ve kesitsel karşılaştırma desenindeki araştırmaya 18-75 yaş arası 139 kişi dahil edilmiştir. Çalışma evcil hayvan sahibi olan ve olmayan bireylerin karşılaştırılmasına dayalı şeklinde düzenlenmiş, anket formaları dijital ortamda iletilmiş ve sonuçlar IBM SPSS 25.0 istatistik programı ile değerlendirilmiş, p<0.05 değerleri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Evcil hayvan sahibi olan bireylerin genel sağlık algısı ve toplam yaşam kalitesi puanları, olmayanlara göre yüksek bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında sosyal ve duygusal yalnızlık düzeyleri açısından fark saptanmamıştır (p>0.05). Evcil hayvana bağlanma düzeyinin yaşam kalitesi ve yalnızlık üzerinde anlamlı bir ilişkisi olmadığı belirlenmiştir. Tartışma ve Sonuç: Evcil hayvan sahipliğinin yaşam kalitesi ile ilişkili olduğu ancak yalnızlık düzeyini doğrudan etkilemediğini görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine the relationship between pet ownership and quality of life and loneliness levels in adults from an occupational therapy perspective. Methods: This study aims to examine the impact of pet ownership on quality of life and loneliness levels among adults from an occupational therapy perspective and to provide a basis for evidence-based practices in the field. Method: A quantitative, cross-sectional comparative design was employed with 139 participants aged 18-75. The study was designed based on the comparison of pet owners and non-pet owners. Data were collected via online platforms using Google Forms, analyzed with the IBM SPSS 25.0 statistical software, and was considered statistically significant. Results: Participants with pets reported significantly higher scores in general health perception and total quality of life compared to non-pet owners (). No significant differences were found between the groups regarding social and emotional loneliness levels (). Furthermore, pet attachment levels were found to have no statistically significant predictive effect on quality of life or loneliness. Conclusion: The findings suggest that pet ownership enhances quality of life but does not directly influence loneliness levels. From an occupational therapy standpoint, owning a pet is considered a supportive factor for physical and psychosocial health. These results indicate that animal-assisted approaches could be integrated into community-based occupational therapy interventions as potential areas for activity participation.