Mobil sağlık hizmeti ile uzaktan takip edilen ve ayaktan izlenen hipertansiyon tanılı hastalarda sarkopeninin değerlendirilmesi
Assessment of sarcopenia in patients diagnosed with hypertension who are remotely monitored and followed up on an outpatient basis via mobile health services
  1. Tez No: 1015930
  2. Yazar: ELÇİN TONBUL SEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, kan basıncı, kas gücü, mobil sağlık, sarkopeni, Blood pressure, Hypertension, Mobile health, Muscle strength, Sarcopenia, Telemedicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Mobil sağlık uygulamaları hem hastalar hem de sağlık hizmeti verenler için taşınması ve erişilmesi kolay, sağlık durumunu takip etmek ve iyileştirmek için kullanılan kablosuz cihazlar olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, mobil sağlık uygulamaları ile uzaktan izlenen ve ayaktan poliklinik takibinde olan hipertansiyon tanılı hasta gruplarında kas gücü, kas kütlesi, fiziksel performans ve sarkopeni seyrini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif bir çalışmadır. Çalışmamız, Haziran 2023-Aralık 2023 (6 ay) tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, hipertansiyon tanılı 25-55 yaş arasındaki 100 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastalar, mobil sağlık hizmetiyle uzaktan takip edilen ve poliklinikte ayaktan izlenen grup olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Mobil sağlık hizmeti, hekim ve hastaların cep telefonlarına yüklenen bir aplikasyon aracılığıyla sağlandı. Hastaların adım sayıları, ağırlık takipleri ve kan basıncı değerleri günlük olarak takip edildi. Diğer grupta ise hastalara yalnızca poliklinik takipleri sırasında ölçümler yapıldı. Tüm katılımcıların boy, kilo, VKİ, SARC-F anketi skoru, kas gücünü değerlendirmek için el kavrama gücü ölçümü, kas kitlesini değerlendirmek için biyoelektrik empedans analizi, 4 metre yürüme hızı testi ve laboratuvar değerleri 0., 3. ve 6. ay takiplerinde kaydedildi. Her iki grupta bu değerler karşılaştırıldı. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Altı ay sonunda iki grubun yağsız vücut kütlesi indeksi ve iskelet kas kütlesi indeksi değerleri incelendiğinde iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Takiplerde, mobil sağlık hizmeti verilen grupta kilo ve VKİ değerlerinde azalma olurken ayaktan izlenen grupta istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi (p<0.05). Mobil sağlık hizmeti alan grupta kas gücünde 3. ay ve 6. ayda anlamlı artış olup (p<0.01), ayaktan izlenen grupta 6 ay sonunda kas gücü azalmış olarak izlendi (p<0.01). Mobil izlenen grup, ayaktan izlenen gruba göre kas gücünü korumuş xi ve kilo vermiş olarak görüldü. 3. ve 6. ayda mobil grupta olası sarkopeni varlığı oranı, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, mobil sağlık hizmetleri ile izlenen hastalarda kas gücünün arttığını; ağırlık ve VKİ değerlerinin azaldığını gösterdik. Ayaktan izlenen grupta ise kas gücünde azalma, ağırlık ve VKİ'de artış saptadık. Mobil sağlık teknolojileri ile izlenen hipertansiyon tanılı hastalarda, gerekli tedavi düzenlemelerinin uzaktan daha hızlı ve kolay yapılabilmesi sayesinde kas gücü, ayaktan izlenen hastalara göre daha iyi korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: Mobile health applications are defined as wireless devices that are easy to carry and access for both patients and healthcare providers, used to monitor and improve health status. In this study, we aimed to evaluate muscle strength, muscle mass, physical performance and the course of sarcopenia in hypertensive patients followed remotely with mobile health applications compared to those followed in outpatient clinics. Materials and Methods: This is a prospective study. The study was conducted between June 2023 and December 2023 (6 months) on 100 patients aged 25-55 years with a diagnosis of hypertension who presented to the Internal Medicine Outpatient Clinic of the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital. The patients were divided into two groups: those followed remotely via mobile health service and those followed in the outpatient clinic. The mobile health service was provided through an application installed on the mobile phones of both physicians and patients. Patients' step counts, weight measurements and blood pressure values were monitored daily. In the other group, measurements were performed only during outpatient clinic visits. Height, weight, body mass index (BMI), SARC-F questionnaire score, hand-grip strength measurement to evaluate muscle strength, bioelectrical impedance analysis to assess muscle mass, four-meter gait speed test, and laboratory values of all participants were recorded at baseline, 3rd and 6th month follow-up visits. These values were compared between the two groups. The level of statistical significance was set at 0.05. Results: At the end of the six-month period, no statistically significant difference was observed between the two groups with respect to fat-free mass index and skeletal muscle mass index values.While weight and BMI values decreased in the mobile health group during follow-up, a statistically significant increase was observed in the outpatient follow-up group (p<0.05). In the mobile health group, muscle strength showed a significant increase at the 3rd and 6th months (p<0.01), whereas muscle strength decreased in the outpatient follow-up group at the end of 6 months (p<0.01). xiii The mobile health group preserved muscle strength and lost weight compared to the outpatient follow-up group. At the 3rd and 6th months, the prevalence of probable sarcopenia in the mobile group was significantly lower than in the control group. Conclusion: In this study, we demonstrated that patients monitored with mobile health services showed an increase in muscle strength and a decrease in weight and BMI values, while the outpatient follow-up group showed a decrease in muscle strength and an increase in weight and BMI. Owing to the ability to make necessary treatment adjustments more quickly and easily remotely, muscle strength is better preserved in hypertensive patients monitored with mobile health technologies compared to those followed in outpatient clinics.