Asmakaya (Solhan/Bingöl) heyelanının jeolojik-jeoteknik incelenmesi
Geological-geotechnical investigation of Asmakaya (Solhan/Bingöl) landslide
- Tez No: 1015929
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan, İnklinometre, Landslide, Inclinometer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bingöl'e 60 km uzaklıktaki Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyünün güneyinde başlayan yeni demiryolu hattı çalışmalarında karşılaşılan heyelan sorunlarının ilerleyen süreçlerde de devam etmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Çalışmalara ilk olarak arazide başlanmış, laboratuvar çalışmalarında kullanılmak üzere numuneler almak için zemin sondajları açılmıştır. Arazide elde edilen veriler ile laboratuvar çalışmaları sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek büro çalışmaları için gerekli veriler sağlanmıştır. Büro çalışmaları da bilgisayar programlarıyla desteklenerek heyelanların oluşum sebepleri ve çevreye olan etkisi araştırılmıştır. Bütün sonuçlar değerlendirildiğinde; heyelanın meydana gelmesinin ana nedeni aşırı yağışların litolojik birimleri suya doygun bir hale getirmesi, yüksek seviyede kil barındıran ince taneli zeminlerde birim hacim ağırlığı artırıp kohezyonu azaltarak hareketlenmeleri hızlandırmasıdır. Alınan inklinometre ölçümleri de bu hareketin devam ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The landslide problems encountered during the construction of the new railway line, which started south of Asmakaya village in Solhan district, 60 km from Bingöl, and which continued in the subsequent stages, formed the subject of this study. The research initially began in the field, with soil boreholes being drilled to collect necessary samples for laboratory analysis. Data obtained from the field and laboratory studies were evaluated to provide the necessary information for the office work. The office work was further supported by computer programs to investigate the causes of landslides and their environmental impact. When all the results are evaluated, the main cause of the landslide is that excessive rainfall saturated the lithological units with water, increasing the unit weight and reducing cohesion in fine-grained soils with high clay content, thus accelerating the movements. Inclinometer measurements also showed that this movement is continuing.