Yatarak tedavi edilen alt ekstremite selülit olgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis of cases hospitalized for the treatment of lower extremity cellulitis
  1. Tez No: 1015960
  2. Yazar: LAMIYA MAMMADZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÖZSÜT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite, Antibiyotik tedavisi, Deri ve yumuşak doku infeksiyonları, Retrospektif çalışma, LRINEC skoru, Risk faktörleri, Selülit, Antibiotic therapy, Lower extremity, Retrospective study, LRINEC score, Risk factors, Skin and soft tissue infections, Cellulitis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Selülit, dermis ve subkutan dokuyu tutan, klinik pratikte sık karşılaşılan ve özellikle alt ekstremite yerleşimli olgularda yüksek morbidite ve rekürens riskiyle seyreden önemli bir deri ve yumuşak doku infeksiyonudur. Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda alt ekstremite selülit tanısıyla yatırılarak tedavi edilen hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi ve uygulanan tedavi yaklaşımlarının klinik seyir üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2018–2025 yılları arasında alt ekstremite selülit tanısıyla hastaneye yatırılan ve verilerine ulaşılan toplam 129 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, eşlik eden hastalıklar, predispozan faktörler gibi demografik ve klinik özellikleri ile laboratuvar parametreleri (lökosit, CRP, prokalsitonin vb.) analiz edilmiştir. Ayrıca uygulanan antibiyotik tedavileri, tedavi süreleri, tedavi değişiklikleri, yatış süreleri ve klinik sonuçlar değerlendirilmiştir. LRINEC skoru hesaplanarak klinik ve tedavi özellikleriyle ilişkisi incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı kullanılarak yapılmış olup p<0.05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 129 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 60.4 ± 15.4 yıl olup, olguların %51.2'si kadın idi. Başvuruların yıllara göre dağılımında en yüksek oranlar 2018 (%21.7) ve 2019 (%20.2) yıllarında saptanırken, 2020 yılında belirgin azalma (%10.9) izlenmiştir. Mevsimsel dağılımda olguların en sık sonbahar aylarında görüldüğü (%34.9) belirlenmiştir. Hastaların %74.3'ünde obezite ve %40.3'ünde diabetes mellitus bulunmakta olup, en sık predispozan faktörün tinea pedis (%58.1) olduğu saptanmıştır. Lenfödem oranı %16.3 olarak bulunmuştur. Ortalama LRINEC skoru 3,08 ± 2,68, medyan değer 2,0 (0–10) olup, yüksek LRINEC skorlu hastalarda diabetes mellitus oranının anlamlı biçimde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kan kültürü pozitifliği %3.1, doku kültürü pozitifliği %10.1 olarak saptanmıştır. Başvuru anında hastaların %72.9'unda NLR >3, %55.8'inde PLR ≥150 ve %83.7'sinde WLR ≥4 saptanmıştır. Hastaların %31.0'ında reküren atak öyküsü mevcuttu. Ampirik tedavide en sık tercih edilen antibiyotik paranteral ampisilin-sulbaktam (%53.5) olurken, hastaların %31.0'ında tigesiklin kullanılmıştır. Tedavi değişikliği yapılan hastalarda en sık tercih edilen ajan tigesiklin (%52.6) olmuştur. Toplam hastanede yatış süresi ortalama 16.0 ± 7.4 gün olup, medyan 14 gün (5–42 gün) olarak saptanmıştır. Sonuç: Alt ekstremite selülit, özellikle ileri yaş, obezite ve eşlik eden komorbiditelerle ilişkili olarak hastaneye yatış gerektiren önemli bir infeksiyon hastalığıdır. Klinik tanı ön planda olup laboratuvar parametreleri destekleyici niteliktedir. LRINEC skorunun tek başına klinik karar vermede yeterli olmadığı görülmüştür. Uygun antibiyotik tedavisinin erken başlanması ve predispozan faktörlerin kontrol altına alınması, hastalık yönetiminde temel unsurlar olarak öne çıkmaktadır. NLR, PLR ve WLR gibi inflamatuvar oranların yüksek olması, alt ekstremite selülitte sistemik inflamasyonun belirgin olduğunu göstermektedir. Ampisilin-sulbaktam tedavisi alan hastalarda düşük serum albümin düzeyinin tigesikline geçişle ilişkili bulunması, hipoalbümineminin daha ağır hastalık yükü ve tedavi yanıtındaki yetersizlikle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, serum albümin düzeylerindeki azalmanın ilaçların protein bağlanmasını ve farmakokinetik özelliklerini etkileyerek tedavi yanıtı üzerinde rol oynayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışma, alt ekstremite selülit olgularının klinik özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamakta ve tedavi yaklaşımlarının optimize edilmesine yönelik önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cellulitis is an acute bacterial infection involving the dermis and subcutaneous tissue, commonly encountered in clinical practice and associated with significant morbidity and a high risk of recurrence, particularly in cases affecting the lower extremities. This study aimed to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics of patients hospitalized with a diagnosis of lower extremity cellulitis at the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Istanbul Faculty of Medicine, Istanbul University, and to investigate the impact of different treatment approaches on the clinical course of the disease. Methods: In this retrospective study, a total of 129 patients hospitalized with a diagnosis of lower extremity cellulitis between 2018 and 2025 were included. Demographic and clinical characteristics of the patients, including age, sex, body mass index, comorbidities, and predisposing factors, as well as laboratory parameters (white blood cell count, C-reactive protein, procalcitonin, etc.) were analyzed. In addition, antibiotic treatment regimens, treatment duration, treatment modifications, length of hospital stay, and clinical outcomes were evaluated. The Laboratory Risk Indicator for Necrotizing Fasciitis (LRINEC) score was calculated and its association with clinical and treatment characteristics was analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 129 patients were included in the study. The mean age was 60.4 ± 15.4 years, and 51.2% of the patients were female. The highest proportions of admissions were observed in 2018 (21.7%) and 2019 (20.2%), while a notable decrease was recorded in 2020 (10.9%). In terms of seasonal distribution, cases were most frequently observed in autumn (34.9%). Obesity was present in 74.3% of the patients and diabetes mellitus in 40.3%, with tinea pedis identified as the most common predisposing factor (58.1%). Lymphedema was observed in 16.3% of the patients. The mean LRINEC score was 3.08 ± 2.68, with a median value of 2.0 (range: 0–10). Diabetes mellitus was significantly more frequent in patients with higher LRINEC scores. Blood culture positivity was 3.1%, while tissue culture positivity was 10.1%. At admission, 72.9% of patients had an NLR >3, 55.8% had a PLR ≥150, and 83.7% had a WLR ≥4, indicating a substantial systemic inflammatory response associated with lower extremity cellulitis. A history of recurrent episodes was present in 31.0% of the patients. Ampicillin-sulbactam was the most commonly used empirical antibiotic (53.5%), while tigecycline was administered in 31.0% of patients. Among patients who required treatment modification, tigecycline was the most frequently preferred agent (52.6%). The total length of hospital stay was 16.0 ± 7.4 days on average, with a median of 14 days (range: 5–42 days). Conclusion: Lower extremity cellulitis is a significant infectious disease that frequently requires hospitalization, particularly among older adults and patients with obesity or underlying comorbidities. Clinical evaluation remains the cornerstone of diagnosis, while laboratory parameters play a supportive role. The LRINEC score alone was found to be insufficient for clinical decision-making. Early initiation of appropriate antibiotic therapy and effective management of predisposing factors are key components of optimal disease management. The elevated levels of inflammatory ratios, including NLR, PLR, and WLR, suggest a pronounced systemic inflammatory response in patients with lower extremity cellulitis. The association between lower serum albumin levels and the need to switch to tigecycline in patients receiving ampicillin-sulbactam therapy suggests that hypoalbuminemia may be associated with a greater disease burden and an inadequate response to treatment. In addition, decreased serum albumin levels should be considered as a potential factor influencing treatment response through their effects on drug protein binding and pharmacokinetic properties.This study contributes to a better understanding of the clinical characteristics of lower extremity cellulitis and provides valuable data for optimizing treatment strategies.