Antenatal eğitim alan ve almayan primigravid gebelerin doğum inançları, korkuları ve doğum şekillerinin karşılaştırılması
Comparison of birth beliefs, fears, and delivery methods of primigravid pregnant women who received and did not receive antenatal education
  1. Tez No: 1015961
  2. Yazar: HAVVA UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SELVER SAYGILI YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: antenatal eğitim, doğum korkusu, tokofobi, primigravid, doğum inançları, W-DEQ, BBS, antenatal education, fear of childbirth, tokophobia, primigravid, birth beliefs, W-DEQ, BBS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, primigravid gebelerde yapılandırılmış antenatal eğitim programının doğum korkusu, doğum inançları ve doğum şekli üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Çalışmaya Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14-28. gebelik haftaları arasında bulunan toplam 101 primigravid gebe dahil edilmiştir. Katılımcıların 51'i antenatal eğitim programına katılan müdahale grubunda, 50'si ise rutin antenatal bakım alan kontrol grubunda yer almıştır. Müdahale grubundaki gebeler, T.C. Sağlık Bakanlığı“Gebe Bilgilendirme Sınıfı Programı”temel alınarak yapılandırılmış dört oturumluk grup eğitimine katılmıştır. Veriler Sosyodemografik ve Obstetrik Bilgi Formu, Doğum İnançları Ölçeği (BBS) ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyim Ölçeği A versiyonu (W-DEQ-A) ile toplanmıştır. Doğum şekline ilişkin veriler hastane elektronik kayıt sisteminden elde edilmiştir. Verilerin analizinde gruplar arası ve grup içi karşılaştırmalar, ANCOVA, lineer karma model, eğilim skoru temelli duyarlılık analizleri, Johnson-Neyman analizi, lojistik regresyon, lineer regresyon ve keşifsel aracılık analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 101 gebenin 51'i müdahale, 50'si kontrol grubunda yer almıştır. Gruplar arasında yaş, eğitim düzeyi ve doğum şekli açısından başlangıçta anlamlı farklılıklar saptanmıştır. W-DEQ ön test puanı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken, W-DEQ son test puanı ve W-DEQ değişim puanı müdahale grubu lehine anlamlı farklılık göstermiştir. Lineer karma modelde W-DEQ için grup × zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur. Eğilim skoru temelli analizlerde, özellikle overlap weighting yöntemiyle kovaryat dengesi yüksek düzeyde sağlanmış ve W-DEQ son test ile W-DEQ değişim puanı açısından müdahale lehine anlamlı grup etkileri saptanmıştır. Başlangıçta W-DEQ ≥85 olan katılımcılar arasında son ölçümde W-DEQ <85 düzeyine gerileme oranı müdahale grubunda %90,0, kontrol grubunda %23,1 olarak bulunmuştur. BBS doğal süreç inancı açısından bazı analizlerde müdahale lehine bulgular elde edilmiş; ancak bu etki tüm analizlerde tutarlı değildir. BBS tıbbi süreç inancı üzerinde bağımsız ve tutarlı bir müdahale etkisi gösterilememiştir. Doğum şekline ilişkin bulgular ise başlangıç dengesizlikleri ve model uyumu sınırlılıkları nedeniyle temkinli yorumlanmıştır. Sonuç: Yapılandırılmış antenatal eğitim programı, primigravid gebelerde doğum korkusunu azaltmada yararlı bir müdahale olabilir. Bu etki özellikle W-DEQ ile değerlendirilen doğum korkusu düzeyinde ve başlangıçta şiddetli tokofobi düzeyinde olan gebelerde klinik eşik altına gerileme açısından belirgindir. Doğum inançları üzerindeki etki daha sınırlı ve koşullu görünmektedir. Bulgular, gebe okulu hizmetlerinde doğum korkusunun yapılandırılmış ölçüm araçlarıyla değerlendirilmesinin ve şiddetli tokofobi saptanan gebelerin ek bireyselleştirilmiş destek yaklaşımlarına yönlendirilmesinin yararlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of a structured antenatal education program on fear of childbirth, birth beliefs, and mode of delivery among primigravid pregnant women. Materials and Methods: This study was conducted as a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design. A total of 101 primigravid pregnant women between 14 and 28 weeks of gestation were included at Adana City Training and Research Hospital. Of these, 51 participants were assigned to the intervention group and attended the antenatal education program, while 50 participants received routine antenatal care and formed the control group. Participants in the intervention group attended a structured four-session group education program based on the“Pregnancy Information Class Program”of the Turkish Ministry of Health. Data were collected using a Sociodemographic and Obstetric Information Form, the Birth Beliefs Scale (BBS), and the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire version A (W-DEQ-A). Data on mode of delivery were obtained from the hospital electronic medical record system. Statistical analyses included between-group and within-group comparisons, ANCOVA, linear mixed-effects models, propensity score-based sensitivity analyses, Johnson-Neyman analysis, logistic regression, linear regression, and exploratory mediation analysis. Results: The study included 101 primigravid pregnant women, 51 in the intervention group and 50 in the control group. Significant baseline differences were observed between the groups in terms of age, educational level, and mode of delivery. There was no significant difference between the groups in baseline W-DEQ scores; however, posttest W-DEQ scores and W-DEQ change scores differed significantly in favor of the intervention group. The group × time interaction for W-DEQ was significant in the linear mixed-effects model. In propensity score-based analyses, particularly with overlap weighting, a high level of covariate balance was achieved, and significant group effects in favor of the intervention were observed for posttest W-DEQ and W-DEQ change scores. Among participants with baseline W-DEQ scores ≥85, the proportion of women whose scores decreased to <85 at follow-up was 90.0% in the intervention group and 23.1% in the control group. For the BBS natural process belief subscale, some analyses showed findings in favor of the intervention; however, this effect was not consistent across all analytical approaches. No independent and consistent intervention effect was observed for the BBS medical process belief subscale. Findings regarding mode of delivery were interpreted cautiously due to baseline imbalances and limitations in model fit. Conclusion: A structured antenatal education program may be a useful intervention for reducing fear of childbirth among primigravid pregnant women. This effect was particularly evident in W-DEQ scores and in the transition below the clinical threshold among women with severe fear of childbirth at baseline. The effect on birth beliefs appeared more limited and conditional. These findings suggest that fear of childbirth should be assessed using structured measurement tools within antenatal education services, and that women with severe tokophobia may benefit from additional individualized support approaches.