Obezite cerrahisi uygulanacak hastalarda zor entübasyonun öngörülmesinde El Ganzouri Eisk İndeksi ile havayolu ultrasonografisinin karşılaştırılması
Comparison of the El-Ganzouri Risk Index and airway ultrasonography for predicting difficult intubation in patients undergoing bariatric surgery
  1. Tez No: 1016086
  2. Yazar: ECE İLAYDA TEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite cerrahisi, Bariatric surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obezite cerrahisi planlanan hastalarda zor entübasyon riski belirgin olarak artmakta olup, bu hasta grubunda preoperatif havayolu değerlendirmesinin daha hassas, objektif ve güvenilir yöntemlerle yapılması gereklidir. Geleneksel klinik skorlamalar, özellikle El Ganzouri Risk İndeksi (EGRI) gibi pratik kullanım avantajı sunan yöntemler, subjektif değerlendirme içerdiği için tanısal doğrulukları sınırlı kalabilmektedir. Havayolu ultrasonografisi (USG) ise son yıllarda giderek önem kazanan, non-invaziv ve objektif ölçüm imkânı sunan bir yöntem olmakla birlikte, obez hastalarda kullanımıyla ilgili literatürde veri yetersizliği mevcuttur. Bu çalışmada, obezite cerrahisi geçirecek hastalarda EGRI ve havayolu USG parametrelerinin zor entübasyonu öngörme açısından karşılaştırılması ve elde edilen bulguların direkt laringoskopi sırasında değerlendirilen Cormack–Lehane skorları (CLS) ile ilişkilerinin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Böylece, obez hasta grubunda zor entübasyonu en doğru şekilde tahmin eden yöntemin belirlenmesi ve klinik uygulamalara katkı sağlayacak bilimsel verilerin ortaya konulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde genel anestezi altında elektif obezite cerrahisi planlanan toplamda 52 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma Ağustos 2025 – Ocak 2026 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Preoperatif değerlendirme için hastanın yaş, cinsiyet, Vücut Kitle İndeksi, American Society of Anesthesiologists (ASA) skoru, sigara öyküsü, ek hastalıkları kaydedildi. Hasta oturur pozisyonda iken EGRI skoru parametreleri kaydedildi ve skor hesaplandı. Sonrasında hastalar supin ve koklama pozisyonuna alınarak baş ve boyun nötr olacak şekilde USG ile; dil taban kalınlığı (DK), hyomental mesafe (HMD) (nötral ve ekstansiyonda ve birbirlerine oranları (HMDR)), cilt-hyoid kemik arası mesafe, cilt-epiglot arası mesafe, cilt-vokal kord arası mesafe (CVM), cilt-krikoid kartilaj arası mesafe, pre-epiglottik space ölçüldü. Ölçüm yapılan parametreler kaydedildi. İndüksiyon sonrası laringoskopi görüntüsü CLS ile değerlendirilip kaydedildi, ≥3 zor entübasyon olarak kabul edildi. Entübasyonun süresi, deneme sayısı, videolaringoskopi ihtiyacı, olası komplikasyonlar kaydedildi. Hastanın hemodinamik verileri (sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı, kalp hızı, periferik oksijen saturasyonu) preoperatif dönemde ölçülüp kaydedildi ve intraoperatif 30. dakikaya kadar kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 52 hastanın %76,9'u kadın, %23,1'i erkekti. Yaş ortalaması 33,6 idi. CLS'a göre 12 hasta (%23,1) zor entübasyondu. EGRI skoruna göre 18 hasta (%34,6) zor entübasyon açısından riskli olarak tanımlandı. Bu skor zor entübasyonu %75 duyarlılık ve %77,5 özgüllük ile saptadı ve zor entübasyonun öngörülmesinde istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p = 0,003). CLS'a göre zor entübasyon olan hastalarda DK, HMDR, cilt epiglot mesafesi, preepiglottik alan mesafesinin entübasyon zorluğuyla istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi bulundu. Sonuç: Bariyatrik cerrahi uygulanacak obez hastalarda zor entübasyonun öngörülmesinde hava yolu USG'nin klinik değerlendirmeye ek olarak değerli bilgiler sağlayabileceği görülmüştür. Özellikle DK, preepiglottik alan ve cilt–epiglot mesafesi gibi USG parametrelerin zor entübasyonu öngörmede yüksek tanısal performans gösterdiği saptanmıştır. Bu bulgular, zor havayolunun değerlendirilmesinde USG ölçümlerin klinik skorlarla birlikte kullanılmasının preoperatif hava yolu değerlendirmesine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity surgery is associated with a significantly increased risk of difficult intubation, highlighting the need for more sensitive, objective, and reliable methods for preoperative airway assessment. Traditional clinical scoring systems, particularly practical tools such as the El-Ganzouri Risk Index (EGRI), have limited diagnostic accuracy due to their reliance on subjective evaluation. Airway ultrasonography (USG), on the other hand, has gained increasing importance in recent years as a non-invasive technique that provides objective measurements; however, data regarding its use in obese patients remain limited in the literature. The aim of this study is to compare the predictive value of EGRI and airway USG parameters for difficult intubation in patients undergoing obesity surgery and to analyze the relationship of these findings with Cormack–Lehane Scores (CLS) assessed during direct laryngoscopy. By doing so, this study seeks to identify the method that most accurately predicts difficult intubation in the obese patient population and to generate scientific evidence that may contribute to clinical practice. Patients and Methods: A total of 52 patients scheduled for elective obesity surgery under general anesthesia at the University of Health Sciences Antalya Training and Research Hospital were included in the study. The study was conducted between August 2025 and January 2026. For preoperative evaluation, patient demographics including age, sex, body mass index (BMI), American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status, smoking history, and comorbidities were recorded. While the patients were in the sitting position, the parameters of the EGRI were assessed and the total score was calculated. Subsequently, patients were placed in the supine and sniffing positions with the head and neck in a neutral alignment, and airway USG measurements were performed. The following parameters were measured and recorded: tongue base thickness; hyomental distance in neutral and extended positions and their ratio; skin-to-hyoid bone distance; skin-to-epiglottis distance; skin-to-vocal cord distance; skin-to-cricoid cartilage distance; and the pre-epiglottic space. After induction of anesthesia, the laryngoscopic view was evaluated and recorded according to the CLS, with grades ≥3 considered indicative of difficult intubation. The duration of intubation, number of intubation attempts, need for videolaryngoscopy, and any related complications were documented. Hemodynamic parameters, including systolic, diastolic, and mean arterial blood pressure, heart rate, and oxygen saturation, were measured and recorded in the preoperative period and intraoperatively up to the 30th minute. Results: Of the 52 patients included in the study, 76.9% were female and 23.1% were male. The mean age was 33.6 years. According to the CLS, 12 patients (23.1%) were classified as having difficult intubation. Based on the El-Ganzouri Risk Index (EGRI), 18 patients (34.6%) were identified as being at risk for difficult intubation. This score predicted difficult intubation with a sensitivity of 75% and a specificity of 77.5%, and was found to be statistically significant in predicting difficult intubation (p = 0.003). In patients with difficult intubation according to the CLS, tongue base length, the hyomental distance extension-to-neutral ratio, skin-to-epiglottis distance and pre-epiglottic space were found to be statistically significantly associated with intubation difficulty. Conclusion: In conclusion, airway USG may provide valuable additional information for predicting difficult intubation in obese patients undergoing bariatric surgery. In particular, USG parameters such as tongue base thickness, preepiglottic space, and skin-to-epiglottis distance demonstrated high diagnostic performance in predicting difficult intubation. These findings suggest that combining USG measurements with clinical airway assessment scores may contribute to a more comprehensive and reliable preoperative airway evaluation.