Hsa-miR-675-5p transfekte insan sinoviyal sıvı kökenli mezenkimal kök hücrelerin insan osteosarkom hücre hattına etkisi
The effect of hsa-mir-675-5p transfected human synovial fluid-derived mesenchymal stem cells on human osteosarcoma cell line
- Tez No: 1016101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Oncology, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kök hücreler, Mikro RNA, Osteosarkom, Stem cells, Micro RNA, Osteosarcoma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Osteosarkom, yüksek metastaz potansiyeli nedeniyle prognozu kötü seyreden primer bir kemik tümörüdür. Bu tez çalışmasının amacı; lncRNA H19, hsa-miR-675-5p ve FNDC3B ekseninin moleküler etkileşimini irdelemeyi ve hsa-miR-675-5p ile transfekte edilmiş iSS-MKH'lerin, Saos-2 hücreleri üzerindeki etkilerini analiz ederek, bu eksenin terapötik potansiyelini değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada, iSS-MKH'ler, hsa-miR-675-5p mimiği ile elektroporasyon yöntemi kullanılarak transfekte edildi. Transfeksiyon sonrası iSS-MKH'ler ile Saos-2 hücreleri, transwell membran sistemi kullanılarak indirekt kokültüre alındı. Kokültür sonrası Saos-2 hücrelerinde apoptozis, anjiyogenez, proliferasyon ve invazyon ile ilişkili genlerin yanı sıra H19 ve FNDC3B genlerine ait ekspresyon düzeyleri, telomeraz enzim aktivitesi RT-qPCR yöntemiyle analiz edildi. Apoptotik durum flow sitometri ile incelendi. Elde edilen bulgular in-silico protein–protein etkileşim (PPI) ağ analizi ile desteklendi. Bulgular: Transfeksiyon işlemi, mezenkimal kök hücrelerde lncRNA H19 ekspresyonunu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde baskıladı. hsa-miR-675-5p ile transfekte edilmiş iSS-MKH'ler ile kokültüre edilen Saos-2 hücrelerinde, WNT2 ekspresyonunun güçlü biçimde baskılandığı saptandı. Apoptotik sinyalizasyon değerlendirildiğinde, tedavi grubunda pro-apoptotik BAX geninde anlamlı artış, anti-apoptotik BCL2 geninde ise azalma eğilimi gözlendi. Ayrıca osteojenik farklılaşma belirteci BMP2 ekspresyonunun tedavi grubunda istatistiksel olarak anlamlı biçimde arttığı belirlendi. FNDC3B ekspresyonu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Flow sitometrik analizlerde ise, erken veya geç apoptozis oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmedi. Sonuç: Bu bulgular, hsa-miR-675-5p ile transfekte edilmiş mezenkimal kök hücrelerin, parakrin sinyalleme yoluyla osteosarkom hücrelerinde tümör oluşumunu sınırlayan moleküler düzenlemeler oluşturabildiğini göstermekte ve H19–hsa-miR-675-5p–FNDC3B ekseninin hedefe yönelik tedavi yaklaşımları açısından umut verici bir potansiyel taşıdığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Osteosarcoma is a primary bone tumor with a poor prognosis due to its high metastatic potential. The aim of this thesis study is to investigate the molecular interaction of the lncRNA H19, hsa-miR-675-5p, and FNDC3B axis and to evaluate the therapeutic potential of this axis by analyzing the effects of hsa-miR-675-5p-transfected iSS-MSCs on Saos-2 cells. Method: In this study, iSS-MSCs were transfected using electroporation with hsa-miR-675-5p mimicry. After transfection, iSS-MSCs and Saos-2 cells were indirectly co-cultured using the transwell membrane system. After co-culture, the expression levels of genes associated with apoptosis, angiogenesis, proliferation, and invasion, as well as H19 and FNDC3B genes, and telomerase enzyme activity were analyzed in Saos-2 cells using the RT-qPCR method. Apoptotic status was examined by flow cytometry. The findings were supported by in-silico protein-protein interaction (PPI) network analysis. Results: Transfection significantly suppressed lncRNA H19 expression in mesenchymal stem cells. In Saos-2 cells co-cultured with iSS-MSCs transfected with hsa-miR-675-5p, strong suppression of WNT2 expression was observed. When apoptotic signaling was evaluated, a significant increase in the pro-apoptotic BAX gene and a decrease in the anti-apoptotic BCL2 gene were observed in the treatment group. Furthermore, the osteogenic differentiation marker BMP2 expression was found to be statistically significantly increased in the treatment group. No statistically significant difference was found between the groups in terms of FNDC3B expression. Flow cytometric analysis did not reveal a statistically significant increase in early or late apoptosis rates. Conclusion: These findings demonstrate that mesenchymal stem cells transfected with hsa-miR-675-5p can create molecular regulations that limit tumorigenic properties in osteosarcoma cells via paracrine signaling, suggesting that the H19–hsa-miR-675-5p–FNDC3B axis holds promising potential for targeted therapeutic approaches.