Oligo-beyin metastazlı hastaların iki farklı hipofraksiyone radyoterapi şeması ile etkinlik ve toksisite profilinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and toxicity profile of two different hypofractionated radiotherapy regimens in patients with oligo-brain metastases
  1. Tez No: 1016103
  2. Yazar: YUSUF KAVUZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin metastazı, hipofraksiyone radyoterapi, fraksiyone stereotaktik radyoterapi, sağkalım, toksisite, Brain metastasis, hypofractionated radiotherapy, fractionated stereotactic radiotherapy, survival, toxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, oligo-beyin metastazlı hastalarda uygulanan fraksiyone stereotaktik radyoterapi ile hipofraksiyone radyoterapinin etkinlik ve tedaviye bağlı toksisiteler açısından karşılaştırılması amaçlandı. 2016–2024 yılları arasında beyin metastazı nedeniyle hipofraksiyone radyoterapi uygulanan 68 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar uygulanan tedavi tekniğine göre fraksiyone stereotaktik radyoterapi ve hipofraksiyone radyoterapi grubu olarak ikiye ayrıldı. Demografik özellikler, metastaz sayısı ve toplam tümör hacmi, sağkalım sonuçları ve tedaviye bağlı toksisiteler analiz edildi. Genel sağkalım ve takip süreleri karşılaştırıldı. Gruplar arasında genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Ortalama genel sağkalım süreleri fraksiyone stereotaktik radyoterapi uygulanan hastalarda 15,97 ay, hipofraksiyone radyoterapi uygulanan hastalarda ise 19,17 ay olarak bulunmuştur (p=0,352). Toksisite analizinde radyonekroz ve hemoraji gibi yan etkiler değerlendirilmiş; her iki tedavi modalitesinde de benzer güvenlik profili gözlenmiş olup, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark veya bir grubun lehine avantaj saptanmamıştır (p=0,23). Oligo-beyin metastazlı hastalarda fraksiyone stereotaktik radyoterapi ve hipofraksiyone radyoterapi, benzer sağkalım sonuçları ve benzer toksisite profili sunmaktadır. Elde edilen bulgular, her iki tedavi yaklaşımının da uygun hasta grubunda etkin ve güvenli bir seçenek olduğunu göstermektedir. Tedavi seçimi; tümör hacmi, lezyon sayısı, klinik parametreler ve moleküler özellikler göz önünde bulundurularak bireyselleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the efficacy and treatment-related toxicities of fractionated stereotactic radiotherapy (f-SRT) and hypofractionated radiotherapy in patients with oligo-brain metastases. A total of 68 patients who underwent hypofractionated radiotherapy for brain metastases between 2016 and 2024 were retrospectively evaluated. Patients were divided into two groups according to the treatment technique: fractionated stereotactic radiotherapy and hypofractionated radiotherapy. Demographic characteristics, number of metastases, total tumor volume, survival outcomes, and treatment-related toxicities were analyzed. Overall survival and progression-free survival were compared between the groups. No statistically significant difference was observed between the groups in terms of overall survival and progression-free survival (p>0.05). The mean overall survival was 15.97 months in the fractionated stereotactic radiotherapy group and 19.17 months in the hypofractionated radiotherapy group (p=0.352). Toxicity analysis included adverse events such as radionecrosis and intracranial hemorrhage. Both treatment modalities demonstrated comparable safety profiles, with no statistically significant difference or superiority of one approach over the other (p=0.23). In patients with oligo-brain metastases, fractionated stereotactic radiotherapy and hypofractionated radiotherapy provide similar survival outcomes and comparable toxicity profiles. These findings suggest that both treatment approaches are effective and safe options in appropriately selected patients. Treatment selection should be individualized based on tumor volume, number of lesions, clinical parameters, and molecular characteristics.