Gelin – kayınvalide ilişkilerinin gebelik yakınmalarına etkisi
The effect of mother-in-law-doughter-in-law relationship on pregnancy complaints
  1. Tez No: 1016131
  2. Yazar: AYŞE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, sosyal destek, gebelik komplikasyonları, aile içi ilişkiler, Pregnancy, social support, pregnancy complications, family relations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
GELİN KAYINVALİDE İLİŞKİLERİNİN GEBELİK YAKINMALARINA ETKİSİ Şentürk A. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ebelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2026 Amaç: Bu tez, gelin–kayınvalide ilişkilerinin gebelik yakınmalarına olan etkisini ortaya koymayı amaçlamakta ve aile içi ilişkilerin, anne adaylarının hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı üzerindeki rolünü daha iyi anlamaya katkı sunmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma analitik-kesitsel olarak Eylül 2024-Ocak 2026 tarihleri arasında Kuşadası Devlet Hastanesi ve Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini kadın doğum polikliniklerine başvuran gebeler, örneklemini ise 250 gebe oluşturmuştur (n=250). Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği ve Gelin Kayınvalide İlişki Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler olarak yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma ve minimum-maksimum değerler verilmiştir. Sayısal verilerin normal dağılıma uygunluğu için Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda iki grup içeren değişkenler için Mann–Whitney U testi, ikiden fazla grup içeren değişkenler için ise Kruskal–Wallis testi uygulanmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza katılan gebelerin yaş ortalaması 28,03±4,95 (min:17, maks:43) olup, %56,8'i 26-34 yaş grubundadır. Gebelerin %43,2'si lise mezunudur. Gebelerin Gelin Kayınvalide İlişki Ölçeği toplam puan ortalaması 147,68±32,98 olup, Olumlu Etkileşim alt boyutundan alınan puan ortalaması 48,44±17,04, Müdahale/Evliliğe Etki alt boyutundan 32,75±6,73, Olumsuz Etkileşim alt boyutundan 22,87±5,48, Kocanın Rolü alt boyutundan 20,29±5,1, Psikolojik Saldırganlık alt boyutundan 16,84±3,98 ve Kocanın Tarafsızlığı alt boyutundan 6,47±2,65'dir. Gebelerin, Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği puan ortalaması 54,75±18,28'dir. Kayınvalidenin sosyo-demografik özellikleri ile Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği puan ortalaması arasında anlamlı viii bir ilişki saptanmamıştır. Yapılan Speraman Korelasyon analizi sonucunda Gelin Kayınvalide İlişki Ölçeği toplam puanı ile Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği toplam puanı arasında zayıf düzeyde, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Araştırmamızda gelinlerin kayınvalide ile ilişkilerinin orta-yüksek düzeyde olduğu, orta düzeyde gebelik yakınması yaşadıkları tespit edilmiştir. Gelin-kayınvalide ilişkisi olumlu yönde arttıkça gebelik yakınmalarının azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MOTHER-IN-LAW AND DAUGHTER-IN-LAW RELATIONSHIPS ON PREGNANCY COMPLAINTS Şentürk A. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Midwifery, Master's Thesis, Aydın, 2026 Objective: This thesis aimed to investigate the effect of mother-in-law and daughter-in-law relationships on pregnancy complaints and to contribute to a better understanding of the role of family relationships in the physical and psychological well-being of pregnant women. Materials and methods: This analytical cross-sectional study was conducted between September 2024 and January 2026 at Kuşadası State Hospital and Aydın Obstetrics and Pediatrics Hospital. The study population consisted of pregnant women who attended obstetrics outpatient clinics, and the sample included 250 pregnant women (n=250). Data were collected using a Personal Information Form prepared by the researcher, the Pregnancy Complaints and Their Impact on Quality of Life Scale, and the Mother-in-Law and Daughter-in-Law Relationship Scale. Descriptive statistics, including percentages, means, standard deviations, and minimum–maximum values, were used in the analysis of the data. The Kolmogorov– Smirnov test was used to assess the normality of the numerical data. For comparisons between groups, the Mann–Whitney U test was applied for variables with two groups, while the Kruskal–Wallis test was used for variables with more than two groups. Correlation analysis was conducted to determine the relationship between the scale scores. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results: The mean age of the pregnant women participating in the study was 28.03±4.95 (min:17, max:43), and 56.8% were in the 26–34 age group. Of the participants, 43.2% were high school graduates. The mean total score of the Mother-in-Law and Daughter-in-Law Relationship Scale was 147.68±32.98. The mean scores for the subdimensions were 48.44±17.04 for Positive Interaction, 32.75±6.73 for Interference/Impact on Marriage, 22.87±5.48 for Negative Interaction, 20.29±5.1 for Husband's Role, 16.84±3.98 for Psychological Aggression, and 6.47±2.65 for Husband's Neutrality. The mean score of the Pregnancy Complaints and Their Impact on Quality of Life Scale was 54.75±18.28. No 10 statistically significant relationship was found between the sociodemographic characteristics of the mother-in-law and the mean scores of the Pregnancy Complaints and Their Impact on Quality of Life Scale. Correlation analysis revealed a statistically significant negative relationship between the total score of the Mother-in-Law and Daughter-in-Law Relationship Scale and the total score of the Pregnancy Complaints and Their Impact on Quality of Life Scale (p<0.05). Conclusion: The findings of this study indicated that daughters-in-law had a moderate-to-high level of relationship with their mothers-in-law and experienced pregnancy complaints at a moderate level. Furthermore, as the quality of the mother-in-law and daughter-in-law relationship improved, pregnancy complaints decreased.