Laparoskopik kolesistektomi olan hastalara uygulanan yönlendirilmiş imgeleme tekniğinin ağrı, yaşam bulguları, derlenme kalitesi üzerine etkisi
The effect of guided imaging technique applied to patients undergoing laparoscopic cholecystectomy on pain, vital signs, and quality of recovery
  1. Tez No: 1016132
  2. Yazar: BİLGE DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN KAPIKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, ağrı, yaşam bulguları, derlenme kalitesi, yönlendirilmiş imgeleme, Hemşirelik, Laparoscopic cholecystectomy, pain, vital signs, quality of recovery, guided imaging, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, laparoskopik kolesistektomi (LK) ameliyatı olan hastalarda yönlendirilmiş imgeleme tekniğinin ağrı, yaşam bulguları ve derlenme kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırma, randomize kontrollü olarak Şubat 2025 – Nisan 2026 tarihleri arasında, Turgut Özal Üniversitesi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Servisinde yürütüldü. Örneklemi 98 yönlendirilmiş imgeleme grubu, 98 kontrol grubu olmak üzere toplam 196 hasta oluşturdu. Veriler, Hasta Tanıtım Formu, Görsel Analog Ölçek, Yaşam Bulguları Tablosu ve Derlenme Kalitesi Anketi ile toplandı. Tüm hastalara ön test uygulandıktan sonra, yönlendirilmiş imgeleme grubundaki hastalara araştırmacı tarafından hazırlanan 18 dk yönlendirilmiş imgeleme videosu izletilmiş ve araştırmacı eşliğinde uygulama yaptırılmış ve uygulama sonrasında Görsel Analog Ölçek, Yaşam Bulguları Tablosu ve Derlenme Kalitesi Anketi yeniden uygulanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, standart sapma, ortalama, ki-kare testi, sürekli değişkenlerin grup içi karşılaştırılmasında bağımlı örneklem t testi, gruplar arası karşılaştırılmasında ise bağımsız örneklem t testi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0.05 düzeyinde kabul edildi. Yönlendirilmiş imgeleme grubunda uygulama öncesi ve sonrası Görsel Analog Ölçek ağrı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Ateş, nabız ve oksijen satürasyonu ölçümlerinde zaman içerisinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik saptanırken (p<0.05) sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, solunum sayısında anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0.05). Derlenme kalitesi toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Laparoskopik kolesistektomi ameliyatı olan hastalara uygulanan yönlendirilmiş imgeleme tekniğinin ağrı düzeyini azaltmada ve derlenme kalitesini artırmada etkili olduğu belirlendi. Ateş, nabız ve satürasyon da istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmasına rağmen sistolik, diyastolik kan basıncı ve solunumda anlamlı farklar bulunmamıştır. Yönlendirilmiş imgeleme uygulamasının hemşirelik bakımına entegre edilmesinin, hastaların iyileşme sürecine olumlu katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of guided imaging techniques on pain, vital signs, and quality of recovery in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy (LC). The study was conducted as a randomized controlled trial between February 2025 and April 2026 at the Surgical Department of Turgut Özal University Malatya Training and Research Hospital. The sample consisted of a total of 196 patients, including 98 in the guided imagery group and 98 in the control group. Data were collected using the Patient Demographic Form, Visual Analog Scale, Vital Signs Chart, and Quality of Recovery Questionnaire. After administering a pre-test to all patients, patients in the guided imagery group were shown an 18-minute guided imagery video prepared by the researcher, performed the exercise under the researcher's guidance, and were then re-administered the Visual Analog Scale, Vital Signs Chart, and Quality of Recovery Questionnaire following the session. Data analysis utilized percentages, standard deviation, mean, chi-square test, paired t-test for withingroup comparisons of continuous variables, and independent t-test for between-group comparisons. A significance level of p<0.05 was accepted. A statistically significant difference was found between pre- and post-intervention Visual Analog Scale pain scores in the guided imagery group (p<0.05). While statistically significant changes were observed over time in measurements of temperature, pulse, and oxygen saturation (p < 0.05), no significant changes were found in systolic blood pressure, diastolic blood pressure, or respiratory rate (p > 0.05). A statistically significant difference was found in the total scores for recovery quality (p < 0.05). It was determined that the guided imagery technique applied to patients undergoing laparoscopic cholecystectomy is effective in reducing pain levels and improving recovery quality. Although statistically significant differences were found in temperature, pulse, and oxygen saturation, no significant differences were observed in systolic and diastolic blood pressure or respiratory rate. It is believed that integrating guided imagery into nursing care may contribute positively to patients' recovery process.