Apikal rezeksiyon hastalarında kök ucu rezeksiyon miktarının kemik iyileşmesine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of root-end resection length on bone healing in patients undergoing apical resection
  1. Tez No: 1016149
  2. Yazar: ERCAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖRKEM TEKİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik rejenerasyonu, Panoramik radyografi, Rezeksiyon miktarı, Bone regeneration, Panoramic radiography, Resection length
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, apikal rezeksiyon uygulanmış periapikal lezyonlu dişlerde farklı rezeksiyon miktarlarının kemik rejenerasyonu üzerindeki etkisini panoramik radyografi aracılığıyla değerlendirmek ve en uygun postoperatif iyileşmenin sağlanabilmesi için gerekli rezeksiyon miktarını belirlemektir. Materyal ve Metot: Çalışma 2012 - 2024 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde apikal rezeksiyon işlemi uygulanan hastalar arasından retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Rezeksiyon miktarına göre olgular dört gruba ayrılmıştır: Grup I (<3 mm), Grup II (3≤x<5 mm), Grup III (5≤x<7 mm) ve Grup IV (≥7 mm) olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, preoperatif ve postoperatif panoramik görüntülerden elde edilmiştir. Değerlendirmeye alınan olgular; rezeksiyon miktarı, yaş, cinsiyet, ilgili dişin tipi, protez varlığı, kök kanal dolgusunun apikal seviyesi ve lezyon boyutu kriterlerine göre gruplandırılmıştır. Bulgular, bu sınıflandırmalara göre analiz edilmiştir. Bulgular: 159 diş çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 33.32±11.92 olarak belirlenmiştir. Rezeksiyon grupları arasında yapılan karşılaştırmalarda, postoperatif alan değerlerinin, preoperatif değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı tespit edilmiştr (p<0.001). Buna karşın 7 mm üzeri rezeksiyon grubunda bu fark anlamlı bulunmamıştır(p>0.05). Rezeksiyon miktarları ile preoperatif ve postoperatif alan ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir (p>0.05) Sonuç: İyileşmenin en yüksek düzeyde gerçekleştiği rezeksiyon miktarını belirlemeye yönelik yapılan analizlerde gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of different root-end resection lengths on bone regeneration in teeth with periapical lesions treated with apical resection, using panoramic radiography, and to determine the optimal resection length required to achieve the most favorable postoperative healing. Material and Method: This study was conducted on patients who underwent apical resection between 2012 and 2024 at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Eskişehir Osmangazi University. Cases were categorized into four groups according to the amount of resection: Group I (<3 mm), Group II (3≤x<5 mm), Group III (5≤x<7 mm), and Group IV (≥7 mm). Data were obtained from preoperative and postoperative panoramic radiographs. The evaluated cases were grouped based on resection length, age, gender, tooth type, presence of prosthesis, apical level of root canal filling, and lesion size. The findings were analyzed according to these classifications. Results: A total of 159 teeth were included in the study. The mean age of the participants was 33.32±11.92 years. Comparisons among resection groups revealed that postoperative lesion area values were significantly reduced compared to preoperative values (p<0.001). However, this difference was not statistically significant in the group with resections greater than 7 mm (p>0.05). No statistically significant relationship was found between resection length and preoperative or postoperative lesion area measurements (p>0.05). Conclusion: No significant difference was observed among the groups in terms of determining the resection length associated with the highest level of healing.