İmmediyat implantasyon için Posterior MandibulanınKonik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) ile değerlendirilmesi
Evaluation of the Posterior Mandible with Cone BeamComputed Tomography (CBCT) for Immediate Implantation
  1. Tez No: 819533
  2. Yazar: SERDAR ŞABAN ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmmediyat implantasyon, posterior mandibula, KIBT, Immediate implantation, posterior mandible, CBCT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Cerrahi işlem öncesinde yapılan planlama oldukça önemlidir. Mandibula posteriorda oluşabilecek diş kaybı sonrası soketlerin immediyat rehabilitasyonu için ilgili bölgenin anatomisini çok iyi bilmek gerekir. Bunun için en uygun araç KIBT'dir. Gereç Yöntem: Çalışmamızda fakültemize başvuran 18 yaşından büyük 120 hastanın (61 kadın- 59 erkek) Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri arşiv taraması ile retrospektif olarak incelendi. Herhangi bir endikasyon (gömülü diş değerlendirme, implant planlama, kist-tümör değerlendirme, apikal rezeksiyon gibi) ile KIBT görüntüsü alınan ve sağ veya sol posterior mandibulada dişleri bulunan hastaların görüntüleri incelendi. Bulgular: Mental foramen, mandibulanın ön bölgesinin en önemli anatomik işaretlerinden biridir ve konumu uygulanacak cerrahi için kritiktir. Bizim çalışmamızda en sık 2. Premolar dişlerin kök ucunda izlenmiştir. İmplant yerleştirilen bölgedeki kemik kalınlıkları da çok önemlidir ve 1 mm den küçük kemik kalınlığı rezorpsiyona neden olabilir. Çalışmamızda 2. Premolar dişlerin %86'sının bukkal kemik kalınlıkları 1 mm den küçüktür. Sonuç: Bu bölgedeki osteotomiler sırasında lingual konkavitenin varlığı lingual plağın delinme riskini arttırdığından özel dikkat gerektirir. Ağız tabanındaki iyatrojenik yaralanmalarda yanlış yönlendirilmiş frezler veya diskler sonucu şiddetli kanamalar meydana gelebilir. Konkavite bulunan mandibulalarda bu riskler çok yüksektir. Çalışmamızda en riskli diş 2. Molar diş bulunmuştur. Neredeyse yarısında büyük konkaviteler izlenmiştir. Mandibular kanala bitişik yapıları içeren implant yerleştirme prosedürlerinde yüksek yaralanma riskinden kaçınmak için kanalın ve nörovasküler demetin intraosseöz seyri hakkında kesin bilgi gereklidir. Çalışmamızda 2. Molar dişlerin kök uçları mandibular kanala oldukça yakın bulunmuştur. Bu sonuçlara göre özellikle 2. Premolar ve 2. Molar dişlere yapılacak immediyat implantasyondan önce KIBT inceleme oldukça faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Serdar Şaban ACAR, Evaluation of the Posterior Mandible with Cone Beam Computed Tomography (CBCT) for Immediate Implantation, Oral And Maxillofacial Surgery Department, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Dentistry, Speciality Thesis, Zonguldak, 2023 Purpose: Planning before the surgical procedure to be applied is very important. For immediate rehabilitation of sockets after tooth loss that may occur in the posterior mandible, it is necessary to know the anatomy of the relevant region very well. The most eligible tool for this is CBCT. Materials and Methods: In our study, Cone-Beam Computed Tomography images of 120 patients older than 18 years (61 females-59 males) who applied to our faculty were retrospectively analyzed by archive scanning. The images of the patients whose CBCT images were taken with any indication (such as impacted tooth evaluation, implant planning, cyst-tumor evaluation, apical resection) and who had teeth in the right or left posterior mandible were examined. Results: The mental foramen is one of the most important anatomical landmarks of the anterior region of the mandible and its position is critical for the surgery to be performed. In our study, it was most frequently observed at the root tip of the 2. Premolars. Bone thickness in the area where the implant is placed is also very important, and bone thickness less than 1 mm can cause resorption. In our study, the buccal bone thickness of 86% of the 2nd premolars was less than 1 mm. Conclusion: The presence of the lingual concavity during osteotomies in this area requires special attention as it increases the risk of perforation of the lingual plate. Severe bleeding may occur as a result of misdirected burs or discs in iatrogenic injuries to the floor of the mouth. These risks are very high in mandibles with concavity. In our study, the most risky tooth was the second molars. Large concavities were observed in almost half of them. Precise information about the intraosseous course of the canal and neurovascular bundle is required to avoid the high risk of injury in implant placement procedures involving structures adjacent to the mandibular canal. In our study, the root tips of the 2nd molars were found very close to the mandibular canal. According to these results, CBCT examination will be very useful, especially before the immediate implantation of the 2nd premolars and 2nd molars.