Türkiye'de ortaöğretim kurumlarının teftişi (1932-1950)
Inspection of secondary education institutions in Turkey
- Tez No: 1016192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEF BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Teftiş, Denetim, Maarif, Atatürk, İnönü, Ortaöğretim, Şura, Program, Teftiş sistemi, Inspection, Education, Atatürk, İnönü, Secondary Education, Council, Program, Control, Inspection systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET İnsanoğlunun bireysel veya grup halinde yapmış olduğu tüm eylemlerin değerlendirilmesi anlamında kullanılan teftiş, toplum tarafından kabul gören yazılı ve/veya sözlü kuralların yapılan fiil ile örtüşme derecesi olarak da değerlendirilebilir. Özellikle kamu yönetiminin bir parçası olarak teftiş, kamu görevini yerine getiren görevlilerin yapmış oldukları faaliyetlerin mevcut mevzuata uygunluğunu değerlendirip, aksayan yönlerini belirleyerek tedbir almak suretiyle görülen kamu görevinin işleyişini iyileştirmek için kullanılan önemli bir araçtır. Devletin eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmekle görevli kamu görevlilerinin yapmış oldukları iş ve işlemlerde mevcut mevzuatı uygulamak ile mükellef oldukları göz önüne alındığında yapılan işin belirli kanuni normlara göre değerlendirilmesi, başarı düzeyinin ölçülmesi ve aksayan yönlerinin belirlenerek iyileştirilmesi hayati bir öneme haizdir. Eğitim tarihimizde teftiş iş ve işlemleri, Tanzimat Dönemi'nden sonra açılan eğitim kurumlarının sayısı ile orantılı olarak gelişim göstermiştir. Tanzimat Dönemi'nde sadece belirli bir bölgede ve belirli bir zümreye hitap eden ortaöğretim kurumlarının II. Abdülhamit Dönemi'nde tüm yurda yayılmaya başladığı görülmektedir. II. Meşrutiyet Dönemi'nde ve İttihat ve Terakki Partisi'nin iktidarında ise çıkarılan mevzuatlar ve düzenlemeler ışığında kurumsal bir nitelik kazanmaya başlamıştır. Cumhuriyet Dönemi'nde ise ortaöğretim kurumlarının türlerinin ve sayılarının arttığı görülmektedir. Tek Parti Dönemi'nde hükümet ve parti programlarında olduğu kadar, alınan şura kararları ve Türkiye'ye davet edilen eğitim uzmanlarının raporlarında bu kurumlarla ilgili olarak pek çok tespite rastlanmaktadır. Bu raporlarda, ortaöğretim kurumlarının sayı ve niteliklerinin artırılması ve ortaöğretim kurumlarının ülkemizin daha çok ara eleman ve iş gücü ihtiyacına bağlı olarak özellikle mesleki eğitime yönelik olması gerektiği üzerinde durulmuştur. Ortaöğretim kurumlarının tür ve sayılarındaki artışla beraber bu kurumları denetleyen Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin de görev ve sorumluluklarının arttığı görülmektedir. Bu durum teftiş hizmetlerinin iyileştirilmesi için teftiş sisteminin yeniden düzenlenmesi ve devamlı olarak teftiş mevzuatının güncellenmesi ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. 1932-1950 yılları arasında parti ve hükümetlerin ortaöğretim politikaları ve buna bağlı olarak ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirilen teftiş hizmetlerinin incelenmesi çalışmamızın temel noktasını oluşturmuştur. Bu bağlamda hükümet programları, parti programları, şura kararları, sayısal istatistikler ile ortaöğretim ve teftiş sisteminin şekillenmesini sağlayan mevzuat bir bütün içerisinde incelenmiştir. Tez çalışmamızın ana ekseni ortaöğretim kurumları arşivlerinden elde edilen ve teftiş defterlerinde yer alan hususlar üzerine kurulmuş olup belirtilen dönemde ortaöğretim kurumları ve teftiş hizmetleri ile ilgili eserler, makaleler, tezler, arşiv belgeleri, tutanaklar, gazete haberleri vb. diğer çalışmalar da taranmıştır. Araştırmamızın temel hedefi; 1932-1950 yılları arasında yer alan dönem içerisinde ortaöğretim ve teftiş sistemi üzerindeki değişiklikleri irdeleyerek söz konusu değişikliklerin dönem konjonktürü içerisindeki yerini akademik düzlemde analiz ve tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Inspection, in the sense of evaluating all actions carried out by human beings individually or in groups, can also be assessed as the degree to which the performed act aligns with the written and/or verbal rules accepted by society. Especially as a part of public administration, inspection is an important tool used to improve the functioning of the public service by evaluating the activities of officials performing public duties for compliance with existing legislation, identifying the areas that are deficient, and taking measures accordingly. Considering that public officials responsible for carrying out the state's educational activities are obliged to apply the existing legislation in the work and procedures they perform, it is of vital importance to evaluate the work according to certain legal norms, measure the level of success, and identify and improve the aspects that are lacking. In the history of our education, inspection work and procedures have developed in proportion to the number of educational institutions established after the Tanzimat period. During the Tanzimat period, secondary education institutions were only serving a specific region and a certain group, but it can be seen that during the reign of Abdulhamid II, they began to spread throughout the country. During the Second Constitutional Era and under the rule of the Committee of Union and Progress, these institutions began to gain a more institutional character in light of the legislation and regulations enacted. In the Republican period, it can be observed that both the types and numbers of secondary educational institutions increased. In the Single-Party Era, many observations concerning these institutions can be found not only in government and party programs but also in the decisions of councils and the reports of educational experts invited to Turkey. These reports emphasized the need to increase the number and quality of secondary educational institutions and noted that secondary education institutions should especially focus on vocational training according to our country's increasing need for intermediate personnel and workforce. With the increase in the types and numbers of secondary education institutions, it is observed that the duties and responsibilities of the inspectors of the Ministry of National Education, who supervise these institutions, have also increased. This situation has brought with it the need to reorganize the inspection system and continuously update the inspection legislation to improve inspection services. The examination of the secondary education policies of parties and governments between 1923-1950, and the inspection services carried out in secondary education institutions accordingly, constituted the main focus of our study. In this context, government programs, party programs, council decisions, numerical statistics, and legislation shaping the secondary education and inspection system were examined as a whole. The main axis of our thesis is based on the matters obtained from the archives of secondary education institutions and recorded in inspection registers, and during the specified period, works, articles, theses, archival documents, minutes, newspaper reports, and other studies related to secondary education institutions and inspection services were also examined. The main objective of our research is to analyze and determine academically the place of the changes in the secondary education and inspection system within the context of the era by examining the changes during the Early Republican Period.