Stereotaktik beden radyoterapisi (SBRT) yapılan böbrek üstü bezi metastazlarında helikal radyoterapi ile hacimsel ayarlı ark terapi (VMAT) tedavi tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of heliocal radiotherapy and volume modulated arc therapy (VMAT) treatment techniques for adrenal gland metastases treated with stereotactic body radiotherapy (SBRT)
  1. Tez No: 1016191
  2. Yazar: KAZIM SEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL KANYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal bez hastalıkları, Radyocerrahi, Radyoterapi, Tümörler, Adrenal gland diseases, Radiosurgery, Radiotherapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Radyasyon Fiziği (radyoterapi) Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmamızda sol böbrek üstü bezi metastazlı 15 hastanın radyoterapi öncesi çekilen tomografi görüntüleri üzerinden hem helikal tedavi; hem volümetrik ark tedavisi için planlamaları yapılmıştır. Elde edilen veriler üzerinden her iki planlama sistemleri arasında hedef hacim, homojenite indeks, konformite indeks ve kritik organ dozları açısından fark olup olmadığı araştırıldı. Her bir hasta için günlük 6Gy'den 5 günde toplam 30Gy doz verilecek şekilde tedavi planları oluşturuldu. Bu verilere göre renal hillus, renal korteks, ince bağırsak, mide, spinal kord, büyük damarlardan oluşan kritik yapılarda her iki tedavi tekniği için istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Benzer şekilde her iki planlama sistemleri arasadında hedef hacim için D95, Dmean, homojenite indeks değerlerinde (sırası ile p=0.082, p=0.137, p=0.499) istatistiksel açıdan anlamlı farklar gözlenmemiştir. Konformite indeks için (p<0.01) helikal tedavi yöntemi volümetrik ark tedavi yönteminden anlamlı olarak üstün gelse de planlama açısından tek başına üstünlük sağlamamıştır. Yapılan bu çalışmada iki teknik arasında dozimetrik açıdan herhangi bir farklılık saptanmamış olup; her iki tekniğin de böbrek üstü bezi metastazları radyoterapisinde uygulanabilir olduğu görünmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 15 patients with left adrenal gland metastases were planned for both helical treatment and volumetric arc treatment on tomography images taken before radiotherapy. The differences between the two planning systems in terms of target volume, homogeneity index, conformity index and critical organ doses were investigated. Treatment plans were created for each patient with a daily dose of 6Gy for a total dose of 30Gy in 5 days. According to these data, no statistically significant difference was found for both treatment techniques in critical structures consisting of renal hillus, renal cortex, small intestine, stomach, spinal cord and large vessels. Similarly, no statistically significant differences were observed in D95, Dmean, homogeneity index values for target volume (p=0.082, p=0.137, p=0.499, respectively) between both planning systems. Although the helical treatment method was significantly superior to the volumetric arc treatment method for the conformity index (p<0.01), it did not provide superiority in terms of planning alone. In this study, no dosimetric difference was found between the two techniques and both techniques were found to be applicable in the radiotherapy of adrenal gland metastases.