Paraklinoid bölge mikrocerrahisine yönelik parametrelerin değerlendirilmesi: Processus clinoideus anterior, medius ve posterior ile Canalis opticus'un morfometrik analizi
Evaluation of parameters for paraclinoid microsurgery: Morphometric analysis of the Processus clinoideus anterior, medius, and posterior and the Canalis opticus
- Tez No: 1016200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH YÜCEL, PROF. DR. ALPAY ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroşirürji, Anatomi, Neurosurgery, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografi, Canalis Opticus, Morfometri, Paraklinoid Bölge, Processus Clinoideus Anterior, Anterior Clinoid Process, Computed Tomography Angiography, Morphometry, Optic Canal, Paraclinoid Region
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Paraklinoid bölge, nervus opticus, arteria carotis interna ve sinus cavernosus gibi hayati nörovasküler yapılarla yakın komşuluğu nedeniyle kafa tabanı anatomisinde kritik öneme sahiptir. Bu bölgedeki kemik yapıların morfometrik özellikleri ve anatomik varyasyonları, cerrahi planlama ve komplikasyon risklerinin azaltılmasında belirleyicidir. Bu çalışmanın amacı, paraklinoid bölgede yer alan canalis opticus ile processus clinoideus anterior, medius ve posterior'a ait morfometrik parametrelerin bilgisayarlı tomografi anjiyografi görüntüleri üzerinde değerlendirilmesi ve klinik öneminin ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Yüksek çözünürlüklü beyin bilgisayarlı tomografi anjiyografi görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Canalis opticus, processus clinoideus anterior, medius ve posterior yapılarına ait morfometrik ölçümler yapıldı. Bilateral klinoid yapılar arası mesafeler ile biparietal ve fronto-occipital mesafeler analiz edildi. Veriler tanımlayıcı istatistikler, sağ-sol karşılaştırmaları ve korelasyon analizleri ile incelendi. Processus clinoideus anterior pnömatizasyonu sınıflandırıldı ve Anteroklinoid Morfometrik İndeks (AMİ), PCA Boyut Skoru (PBS) ve Paraklinoid Erişim İndeksi (PEİ) olmak üzere yeni indeks ve skorlar geliştirildi. Bulgular: Morfometrik parametrelerde varyasyonlar ve sağ-sol farklılıklar saptandı. Processus clinoideus anterior pnömatizasyonu farklı tiplerde gözlendi ve klinoid yapılar arası mesafelerde belirgin varyasyonlar tespit edildi. Bilateral klinoid mesafeler ile kraniyal mesafeler arasında çeşitli düzeylerde korelasyon bulundu. En sık görülen sonuçlar AMİ-2 (%39,2), PBS-2 (%31,4) ve PEİ-2 (%61,8) idi. Sonuç: Paraklinoid bölgedeki kemik yapıların anatomik özellikleri, geliştirilen indeks ve skorlar, özellikle anterior klinoidektomi ve paraklinoid cerrahilerde hasta güvenliğini etkileyebilir. Preoperatif görüntüleme ile detaylı değerlendirme, cerrahi planlamayı destekleyerek komplikasyon riskinin azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The paraclinoid region is critical in skull base anatomy due to its proximity to vital neurovascular structures, including the optic nerve, internal carotid artery, and cavernous sinus. Morphometric characteristics and anatomical variations of the bony structures influence surgical planning and complication risk. This study aimed to evaluate the morphometric parameters of the optic canal and the anterior, middle, and posterior clinoid processes using computed tomography angiography images and determine their clinical relevance. Materials and Methods: High-resolution brain computed tomography angiography images were retrospectively analyzed. Morphometric measurements were performed for the optic canal and the anterior, middle, and posterior clinoid processes. Distances between bilateral clinoid structures, as well as biparietal and fronto-occipital distances, were assessed. Data were analyzed using descriptive statistics, right-left comparisons, and correlations. Pneumatization of the anterior clinoid process was classified, and new Anterior Clinoid Morphometric Index (AMI), PCA Size Score (PSS), and Paraclinoid Access Index (PAI) were developed. Results: Variations in morphometric parameters and right-left differences were observed. Different types of anterior clinoid process pneumatization and significant variations in inter-clinoid distances were identified. Correlations were found between bilateral clinoid distances and cranial measurements. The most frequently observed results were AMI-2 (39.2%), PSS-2 (31.4%), and PAI-2 (61.8%). Conclusion: Anatomical characteristics of the paraclinoid bony structures, together with the developed indices and scores, may affect patient safety, especially in anterior clinoidectomy and paraclinoid surgeries. Detailed preoperative imaging evaluation can guide surgical planning and reduce complication risks.