Tibet yogası egzersizlerinin genç futbolcularda denge, esneklik ve dikey sıçrama üzerine etkisi
The effect of Tibetan yoga exercises on balance,flexibility and vertical jump in young soccer players
- Tez No: 1016199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR OTAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sports, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Futbol, yoga, esneklik, denge, atletik performans, Egzersiz, Football, yoga, flexibility, balance, athletic performance, Exercise
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada kökeni Tibet bölgesine dayanan ve uzun yıllar boyunca uygulanan Tibet yogası egzersizlerinin genç futbolcu bireylerde denge, esneklik ve dikey sıçrama yüksekliği parametreleri üzerinde etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya son altı ay içerisinde herhangi bir spor yaralanması geçirmemiş olan ve herhangi bir nöromüsküler problemi bulunmayan 25 erkek futbolcu gönüllülük esasına göre dahil edilmiştir. Uygulanan egzersiz metodu, Tibet yogasına özgü beş hareketten oluşturulmuş olup bütün egzersizler başlangıçta üç tekrar şeklinde uygulanmıştır. Program, haftada üç gün uygulanacak şekilde altı hafta boyunca sürmüş olup egzersizler fizyoterapist eşliğinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada dinamik denge bulgularını karşılamak amacıyla Y-Balance Testi kullanılırken esneklik parametrelerini değerlendirmek için Otur-Uzan Testi kullanılmıştır. Sıçrama performans düzeylerinin belirlemek ve değerlendirmek amacıyla ise Dikey Sıçrama Testi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen ölçümler, egzersiz programına başlamadan önce ve altı haftalık egzersiz uygulaması sonrasında yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada elde edilen verilerin sonuçlarına göre, futbolcuların bütün parametrelerde anlamlı ve olumlu gelişmeler gösterdiği ortaya koyulmaktadır. Verilerin karşılaştırmalı sonuçlarına göre dinamik denge değerlerinde, Y-Balance testinin anterior yön, posteriomedial yön ve posteriolateral yönlerinde hem sağ hem sol taraf ölçümlerinde anlamlı artışlar belirlenmiştir (p<0.001). Anterior yön sağ tarafta egzersiz sonrasında egzersiz öncesine göre 2,7±0,06 puanlık bir artış gözlemlenirken sol tarafta +2,61±0,25 puanlık bir artış elde edilmiştir. Posteriomedial yön sağ tarafta ise bu değer +2,66±0,30 olarak bulunurken sol tarafta ise +2,18±0,04 olarak kaydedilmiştir. Posteriolateral yön egzersiz sonrası ve egzersiz öncesi karşılaştırıldığında egzersiz sonrasında sağ tarafta +2,41±0,21 puanlık bir artış elde edilirken sol tarafta ise +2,18±0,04 puanlık bir artış elde edilmiştir. Esneklik parametresini ölçme ve değerlendirmesinde, otur-uzan testi sonuçlarında egzersiz sonrası değerlerin egzersiz öncesi sonuçlarına göre anlamlı düzeyde artış gösterdiği belirlenmiştir (p<0.001). Otur-uzan testi egzersiz sonrası ve öncesi sonuçları değerlendirildiğinde ise egzersiz sonrasında +3,04±0,01 puanlık bir artış elde edilmiştir. Dikey sıçrama testi de benzer şekilde test öncesi ve test sonrası sonuçları da karşılaştırıldığında, sporcuların sıçrama performanslarında da anlamlı ve olumlu gelişmeler olduğu tespit edilmiştir (p<0.001). Dikey sıçrama testinde de egzersiz sonrası ve öncesi kıyaslamasında egzersiz sonrasında +3,25±0,39 puanlık bir artış gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Tibet yogası egzersizlerinin, çalışma sonuçlarına göre futbolcuların denge, esneklik ve dikey sıçrama yüksekliği performansına anlamlı ve olumlu yönde katkılarının olduğu elde edilmiştir. Çalışmada uygulanan egzersizlerin sporcuların hareket kontrolünü artırarak performansına olumlu yönde katkı sağladığı düşülmektedir. Tibet yogası egzersizlerinin düşük maliyetli olması, uygulanabilir ve farklı antrenman metotlarına basit ve kolay bir şekilde dahil edilebilir olması önemli bir avantaj sunmaktadır. Gelecekte farklı cinsiyetler ve farklı yaş gruplarıyla beraber diğer alanlardaki spor branşlarını kapsayan daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmalardan elde edilen bulguların çalışmamızın genellenebilirliğine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine and evaluate the effects of Tibetan yoga exercises, which originate from the Tibet region and have been practiced for many years, on balance, flexibility, and jump height parameters in young football players. Materials and Methods: A total of 25 male football players who had not experienced any sports injuries within the last six months and had no neuromuscular problems were included in the study on a voluntary basis. The exercise protocol consisted of five movements specific to Tibetan yoga, and all exercises were initially performed as three repetitions. The program was conducted for six weeks, three days per week, and all sessions were carried out under the supervision of a physiotherapist. The Y-Balance Test was used to assess dynamic balance, while the Sit-and-Reach Test was used to evaluate flexibility parameters. The Vertical Jump Test was applied to determine and assess jump performance levels. Measurements were taken before the start of the exercise program and after the six-week training period. Results: According to the data obtained in the study, football players showed significant and positive improvements in all parameters. Comparative analysis revealed significant increases in Y-Balance Test scores in the anterior, posteromedial, and posterolateral directions for both right and left sides (p<0.001). In the anterior direction, a +2.7 ± 0.06 point increase was observed on the right side after exercise compared to pre-exercise values, while a +2.61 ± 0.25 point increase was observed on the left side. For the posteromedial direction, values were +2.66 ± 0.30 on the right side and +2.18 ± 0.04 on the left side. In the posterolateral direction, post-exercise improvements were +2.41 ± 0.21 points on the right side and +2.18 ± 0.04 points on the left side. For flexibility assessment, Sit-and-Reach Test results showed a significant increase in post-exercise values compared to pre-exercise values (p<0.001). The comparison indicated an improvement of +3.04 ± 0.01 points after the exercise program. Similarly, Vertical Jump Test results demonstrated significant and positive improvements in athletes' jumping performance when pre- and post-test results were compared (p<0.001). In the Vertical Jump Test, a +3.25 ± 0.39 point increase was observed after the exercise intervention. Conclusion: Based on the findings of the study, Tibetan yoga exercises were found to exert statistically significant and positive effects on football players' balance, flexibility and vertical jump height performance. It is suggested that the implemented exercises enhance athletes' motor control, thereby positively influencing performance. The low-cost nature of Tibetan yoga exercises and their easy applicability and integration into different training methods represent important advantages. Furthermore, future studies involving larger sample sizes, different genders and age groups, and athletes from various sports disciplines are expected to enhance the generalizability of the findings.