48-60 aylık çocuklarda öz bakım becerilerinin kazanılmasında ebeveyn desteğinin incelenmesi
Investigation of parental support in the acquisition of self-care skills in children aged 48–60 months
  1. Tez No: 1016202
  2. Yazar: NAZİLE ALEYNA PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz bakım, Aile Desteği, Okul Öncesi Çocuk, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Ana-çocuk ilişkisi, Erken çocuk eğitimi, Okul öncesi çocuklar, Çocuk büyütmede ebeveynin rolü, Çocuk gelişimi, Self-care, Family Support, Preschool Child, Activities of Daily Living, Mother child relations, Early child education, Preschool children, Parenting, Child development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Öz bakım becerileri, okul öncesi dönemde çocuğun bağımsızlık kazanmasını sağlayan temel becerilerden biridir. Bu becerilerin kazanılmasında ebeveyn desteği önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, 48-60 ay aralığındaki çocukların öz bakım beceri düzeyleri, annelerinin bu becerilere destek düzeyleri ve annelerin destek sürecindeki deneyimleri incelenmiştir. Çalışma, nicel ve nitel verilerin eş zamanlı şekilde toplandığı yakınsayan paralel karma yöntem modeliyle yürütülmüştür. Çocuğu 48-60 ay aralığında bulunan amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 20 anne çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler demografik bilgi formu, Özbakım Becerilerinde Ebeveyn Destek Envanteri, Okul Öncesi Öz Bakım Becerileri Ölçeği ve yarı yapılandırılmış odak grup görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiklerle, nitel veriler ise içerik analiziyle sunulmuştur. Bulgularda annelerin öz bakım desteğinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. En yüksek kişisel güvenlik, en düşük dinlenme alanında destek verildiği görülmüştür. Çocukların öz bakım becerilerinde ise en yüksek tuvalet alışkanlığında, en düşük kişisel güvenlik alanında puan alınmıştır. Nitel bulgularda annelerin öz bakım kavramını çoğunlukla bağımsızlık ve günlük ihtiyaçların karşılanmasıyla ilişkilendirdiği ve süreçte ağırlıklı olarak model olma yöntemini kullandığı görülmüştür. Anneler en çok tuvalet ve beslenme eğitiminde güçlük çektiklerini ve en fazla eş desteğinden yararlandıklarını ifade etmiştir. Sonuç olarak karma yöntem modeli, annelerin destek düzeylerinin detaylı şekilde değerlendirilmesine imkân sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Self-care skills are one of the fundamental skills that enable children to gain independence in the preschool period. Parental support plays a significant role in acquiring these skills. This study examined the self-care skill levels of children aged 48- 60 months, the level of support their mothers provide for these skills, and the mothers' experiences in the support process. The study was conducted using a convergent parallel mixed methods model, in which quantitative and qualitative data were collected simultaneously. Twenty mothers, selected through purposive sampling and having children aged 48-60 months, were included in the study. Data were collected using a demographic information form, the Parental Support in Self-Care Skills Inventory, the Preschool Self-Care Skills Scale, and a semi-structured interview form. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics, and qualitative data with content analysis. The findings revealed that mothers' support for self-care was at a moderate level. The highest level of support was given in personal safety, and the lowest in rest. In terms of children's self-care skills, the highest score was obtained in toilet training, and the lowest in personal safety. Qualitative findings revealed that most mothers associated the concept of self-care with independence and meeting daily needs and predominantly used modeling in the process. Mothers stated that they experienced the most difficulty in toilet training and feeding and benefited most from spousal support. In conclusion, the mixed methods model allowed for a detailed assessment of the mothers' support levels.