Kadınların çocukluk çağı travmalarının cinsel memnuniyet ile ilişkisi
The impact of childhood trauma on adult women's sexual satisfaction
- Tez No: 1016288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel memnuniyet, Çocukluk çağı travmaları, İhmal, Kadın, Childhood trauma, Neglect, Sexual satisfaction, Woman
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimlerin bireyin yaşamının ilerleyen dönemlerinde psikolojik, sosyal ve cinsel sağlık üzerinde uzun süreli etkiler bırakabildiği düşünülmektedir. Çocukluk çağı travmaları bireylerin cinsel fonksiyonlarını da etkileyebilmektedir. Bu çalışma yetişkin kadınlarda çocukluk çağı travmaları ile cinsel memnuniyet arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, bir üniversite hastanesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nde yürütülmüş olup, çalışmaya 18-65 yaş aralığında, araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 301 kadın dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında sosyodemografik bilgi formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ) ve Kadın Cinsel Memnuniyeti Ölçeği (KCMÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmada katılımcıların CTQ toplam puan ortalaması 66,10±29,02, KCMÖ toplam puan ortalaması ise 82,02±27,76 olarak belirlenmiştir. Çocukluk çağı travmaları ile kadın cinsel memnuniyeti arasında negatif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca çocukluk çağı travmalarının tüm alt boyutları (duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal ihmal, fiziksel ihmal ve aşırı koruma/kontrol) ile kadın cinsel memnuniyetinin alt boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0,05). Özellikle duygusal istismar ve duygusal ihmal puanları arttıkça kadınların memnuniyet, iletişim ve uyumluluk puanlarının azaldığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, çocukluk çağı travmalarının kadınların yetişkinlik dönemindeki cinsel memnuniyet düzeyleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bulgular doğrultusunda, kadın sağlığı hizmetlerinde çocukluk çağı travma öyküsünün değerlendirilmesi, cinsel sağlığın bütüncül bir yaklaşımla ele alınması ve gerekli psikososyal destek hizmetlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir. Hemşirelerin, kadınların cinsel fonksiyonlarını ele alırken çok boyutlu değerlendirme yapması ve geçmiş travmalarını da göz önüne alması önemlidir. Bu kapsamda hemşirelerin cinsel danışmanlık yaparken bireyin sadece biyolojik değil sosyal ve psikolojik maruziyetlerinin de değerlendirmesi bakımın etkin bir şekilde sunulmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
It is thought that traumatic experiences during childhood can have long-term effects on an individual's psychological, social, and sexual health in later life. Childhood traumas may also affect individuals' sexual functioning. This study was conducted as a descriptive and correlational study to examine the relationship between childhood trauma and sexual satisfaction among adult women. The study was carried out in the Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic of a university hospital and included a total of 301 women aged 18–65 years who agreed to participate in the research. Data were collected using a sociodemographic information form, the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), and the Female Sexual Satisfaction Scale (FSSS). Descriptive statistics, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, and Pearson correlation analysis were used for data analysis. Statistical significance was accepted as p<0.05. The mean total CTQ score of the participants was 66.10±29.02, while the mean total FSSS score was 82.02±27.76. A negative and moderate significant relationship was found between childhood trauma and female sexual satisfaction (p<0.05). In addition, significant negative relationships were identified between all subdimensions of childhood trauma (emotional abuse, physical abuse, sexual abuse, emotional neglect, physical neglect, and overprotection/overcontrol) and the subdimensions of female sexual satisfaction (p<0.05). In particular, as emotional abuse and emotional neglect scores increased, women's satisfaction, communication, and compatibility scores decreased. As a result of the study, childhood traumas were found to be associated with women's sexual satisfaction levels in adulthood. Based on these findings, it is recommended that childhood trauma history be assessed within women's health services, that sexual health be addressed through a holistic approach, and that psychosocial support services be strengthened when necessary. It is important for nurses to conduct multidimensional assessments when addressing women's sexual functioning and to consider past traumatic experiences. In this context, evaluating not only the biological but also the social and psychological experiences of individuals during sexual counseling may contribute to the provision of more effective and comprehensive nursing care.